Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Az alacsony kódú fejlesztés jövője az MI-vezérelt világban

MEGOSZTÁS

A technológia folyamatosan fejlődő világában a mesterséges intelligencia modellek megjelenése a szoftverfejlesztés lehetséges paradigmaváltását jelzi. Hogyan befolyásolja majd az alacsony kódú platformok jövőjét és a hozzájuk kapcsolódó szerepeket?

(Kiemelt kép: Unsplash)

A GPT-hez hasonló mesterséges intelligenciamodellek képesek a természetes nyelvet kóddá alakítani, ami fokozza az automatizálást és a nem fejlesztők számára is elérhetővé teszi magát a programozást. Ez a képesség lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az egyéni funkciókat egyszerű angol nyelven adják meg, áthidalva a műszaki és a nem műszaki érdeklődők közötti szakadékot, és potenciálisan csökkentve a hagyományos kódolásra való támaszkodást.

Az alacsony kódú fejlesztés jövője az MI-vezérelt világban
Miközben a mesterséges intelligencia automatizálhatja a kódolás bizonyos aspektusait, több elem is valószínűsíti, hogy a szoftverfejlesztés életciklusában az emberi szerepek továbbra is relevánsak és kulcsfontosságúak maradnak (Fotó: Unsplash)

A Low-Code fejlesztők jelentősége csökkeni fog?

Ahogy az MI-technológiák beérnek, nem túl távoli az olyan jövő elképzelése, melyben ezek a technológiák zökkenőmentesen integrálódnak az olyan platformokkal, mint a GitHub, kezelik a telepítéseket, teszteket futtatnak, és a szoftverfejlesztés egyéb aspektusait is bevetik. Ez a forgatókönyv látszólag a „kód nélküli” fejlesztés Új Korszakát jelentheti, ahol a kódolási feladatok többsége automatizált, az emberi beavatkozás pedig minimálisra csökken. Ez azt jelenti, hogy a Low-Code fejlesztők elavulttá válnak?

A fókusz és a szerepek változása

Miközben a mesterséges intelligencia automatizálhatja a kódolás bizonyos aspektusait, több elem is valószínűsíti, hogy a szoftverfejlesztés életciklusában az emberi szerepek továbbra is relevánsak és kulcsfontosságúak maradnak:

Komplexitás és testreszabás: A megoldások egyedi felhasználási esetekre való szabása és az egyedi kihívások megoldásának biztosítása gyakran olyan mély megértést és kreativitást igényel, mely eredendően emberi.

Biztonság és megfelelőség: Annak biztosítása, hogy az automatikusan generált kód megfeleljen a legjobb biztonsági gyakorlatoknak és a jogszabályi előírásoknak, kiemelten fontos, különösen az érzékeny adatokkal foglalkozó iparágakban.

Minőségbiztosítás: A szigorú tesztelés és minőségbiztosítás, mely biztosítja, hogy az alkalmazások ne csak a tervezett módon működjenek, hanem optimális felhasználói élményt is nyújtsanak, emberi felügyeletet igényel.

Innováció: Az újszerű megoldások és a problémamegoldás innovatív megközelítései továbbra is az emberi találékonyságra és szakértelemre támaszkodnak.

Az alacsony kódú fejlesztés jövője az MI-vezérelt világban
Ahogy az MI-technológiák beérnek, nem túl távoli az olyan jövő elképzelése, melyben ezek a technológiák zökkenőmentesen integrálódnak az olyan platformokkal, mint a GitHub, kezelik a telepítéseket, teszteket futtatnak, és a szoftverfejlesztés egyéb aspektusait is bevetik (Fotó: Unsplash)

A szofverfejlesztés jövője

A munkaerő nem csökken, hanem inkább változást tapasztalhat. A szerepek úgy alakulhatnak, hogy inkább a mesterséges intelligencia által vezérelt fejlesztés felügyeletére, a stratégiai tervezésre, az MI etikus felhasználására, valamint a technológiai megoldások és az üzleti célok közötti összhang biztosítására összpontosítanak. A hangsúly a következőkre helyeződhet át:

Stratégiai és tervezési irányultságú szerepek: Az üzleti érdekeltek, az UX/UI szakértők és a szoftver-architektek közötti együttműködés fokozása a megoldások meghatározása, tervezése és megvalósítása érdekében.

Etikus és felelősségteljes mesterséges intelligenciahasználat: Annak biztosítása, hogy az MI-technológiákat etikus, tisztességes és felelősségteljes módon használják.

Emberközpontú megoldások: Annak biztosítása, hogy a technológia a végfelhasználók valódi szükségleteire és kihívásaira reagáljon, ami a felhasználói tapasztalatok mély megértését és empátiáját jelenti.

Míg a GPT-hez hasonló mesterséges intelligencia-technológiák kétségtelenül befolyásolni fogják a szoftverfejlesztés jövőjét, az emberi tényező (a megértés, az empátia, az innováció és az etikus és felelős technológiahasználat összetettségében való eligazodás képessége) pótolhatatlan marad. A jövő valószínűleg a technológiai fejlődés és az emberi szakértelem keveréke lesz, ahol a mesterséges intelligenciát képességeink bővítésére használjuk, és erőfeszítéseinket az innovatív, felhasználó-központú és etikusan megalapozott megoldások létrehozására összpontosítjuk.

Az alacsony kódú fejlesztés jövője az MI-vezérelt világban
A munkaerő nem csökken, hanem inkább változást tapasztalhat. A szerepek úgy alakulhatnak, hogy inkább a mesterséges intelligencia által vezérelt fejlesztés felügyeletére, a stratégiai tervezésre, az MI etikus felhasználására, valamint a technológiai megoldások és az üzleti célok közötti összhang biztosítására összpontosítanak (Fotó: Unsplash)

Alacsony kódú mesterséges intelligencia a vállalatoknál

Ma a szoftverek és az alkalmazások uralják a világot, és ahhoz, hogy vállalkozása sikeres legyen, lépést kell tartania a trenddel. Egy új megoldás megtervezése és bevezetése azonban időbe és pénzbe kerül. Egy szerény induló vállalkozás vagy egy sokféle igényű vállalkozás gyorsabban és olcsóbban juthat megoldásokhoz? A válasz erre a kihívásra az alacsony kódú MI, a mesterséges intelligencia „trendváltása”, mely leegyszerűsíti a szokásos alkalmazásfejlesztési feladatokat, és közelebb hozza a szoftverfejlesztést a felhasználókhoz.

Az alacsony kódú MI segítségével még a nem profik is pillanatok alatt készíthetnek alkalmazásokat, melyeket menet közben módosíthatnak és frissíthetnek, hogy kivételes ügyfélélményt nyújtsanak. Itt kitérünk az alacsony kódú MI témájára, hogy tisztázzuk, hogyan működik, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, és hogyan használhatják ki a vállalkozások és az adattudósok a benne rejlő lehetőségeket. Egy kész ellenőrzőlistát is nyújtunk az Ön igényeinek ideálisan megfelelő alacsony kódú MI-megoldás kiválasztásához.

Mi is ez a jövőtechnológia?

A programozási nyelvek különböznek összetettségükben és a szoftverfejlesztő felkészültségének mértékében, mely egy többé-kevésbé kifinomult alkalmazás elkészítéséhez szükséges. Egy közös jellemzőjük azonban mindegyiknek van: szakmai felkészültségre van szükség, és egy programozástól távol álló laikus aligha tud életképes programot készíteni. A mesterséges intelligencia a programozás egy szűk, high-tech felülete, mely még mélyebb kódolási és technológiai ismereteket igényel. Így az MI-fejlesztés hagyományosan fejlett technikai készségekkel, professzionális szoftvermérnöki végzettséggel és hónapokig tartó drága, kemény munkával járt.

Az alacsony kódú MI megváltoztatta az MI-termékfejlesztésről alkotott elképzelést, mivel egyszerű, intuitív és felhasználóbarát megoldásokat kínál. Az alacsony kódú MI-fejlesztési platformok azért jelentek meg, hogy kész építőelemeket adjanak az MI-megoldások létrehozásához, a felhasználók pedig kézzel írt kód helyett grafikus felhasználói felületekkel és konfigurációval órák alatt elkészíthetik az alkalmazásokat. Varázslatosan hangzik, igaz? Nézzük meg közelebbről, hogyan is működik ez.

Az alacsony kódú fejlesztés jövője az MI-vezérelt világban
Az alacsony kódú MI megváltoztatta az MI-termékfejlesztésről alkotott elképzelést, mivel egyszerű, intuitív és felhasználóbarát megoldásokat kínál (Fotó: Unsplash)

Low-Code vs. No-Code

Ahogy a nevük is sugallja, az alacsony kódú mesterséges intelligenciafejlesztés még mindig minimális programozási erőfeszítést igényel a felhasználótól. A kód nélküli szoftverek viszont egyáltalán nem igényelnek programozást, így a programozási tapasztalattal nem rendelkező felhasználók is egyszerű építőelemek segítségével a saját igényeikre szabhatják az MI-alkalmazásokat.

Hogyan működik?

Az alacsony kódú MI-t a kódolásban alig jártas emberek is létrehozhatják. Így még a szakmai képzettséggel nem rendelkező hétköznapi felhasználók is gyorsan összeállíthatják a szükséges alacsony kódú MI-terméket vizuális építőelemek segítségével. A legtöbb alacsony kódú MI-platform infrastruktúrája a következő elemeket tartalmazza.

Grafikus felhasználói felület

Az intuitív, még a nem szakemberek számára is érthető, világos vizuális elemekkel felszerelt GUI lehetővé teszi az MI-programok egyszerű felépítését, a bemenet és a kimenet rejtélye nélkül.

Integrációk

Ahhoz, hogy a létrehozott program az bárki üzleti adataival dolgozhasson, hozzá kell férnie a vállalkozás adatbázisához. Az alacsony kódú MI-platform készítői erről API-kkal gondoskodnak, így az új program biztonságosan és hatékonyan kommunikálhat az adatbázissal.

Alkalmazáskezelő

Egy alkalmazás létrehozása egy alacsony kódú MI-platformmal nem jelenti a szoftverfejlesztési folyamat végét. Ahhoz, hogy az alkalmazás jól működjön, karbantartásra és megfelelő frissítésre van szükség. Emellett a platform, amelyen keresztül létrehozza az alkalmazást, általában hibaelhárítási szolgáltatást kínál, amely segít a hibák kiküszöbölésében és az alkalmazás funkcionalitásának javításában.

Az alacsony kódú fejlesztés jövője az MI-vezérelt világban
Az alacsony kódú MI-t a kódolásban alig jártas emberek is létrehozhatják. Így még a szakmai képzettséggel nem rendelkező hétköznapi felhasználók is gyorsan összeállíthatják a szükséges alacsony kódú MI-terméket vizuális építőelemek segítségével (Fotó: Unsplash)

Az alacsony kódú MI-platformok képességei és korlátai

Az alacsony kódú MI-fejlesztésben rejlő átalakító potenciál vitathatatlan. Az ilyen megoldások segítenek a vállalkozásoknak csökkenteni az alkalmazás piacra kerülésének idejét, jelentős költségmegtakarítást tesznek lehetővé a szoftverfejlesztő csapat felbérlésével kapcsolatban, és a kész szoftvermegoldások sebességét, egyszerűségét és rugalmasságát kínálják. Az alacsony kódú szoftverkészítés egyszerűsége olyan üzleti előny, mely hidat képez a nem műszaki szakemberek és az MI-termékek között. Az alkalmazáskészítés gyorsasága minimalizálja a piacra kerülés idejét, és maximalizálja az üzleti bevételt. Az alacsony kódú megoldások rugalmassága lehetővé teszi az alkalmazások problémamentes testreszabását a platformon elérhető számos lehetőség közül választva.

Bármennyire is optimistán hangzik azonban az alacsony kódú MI-fejlesztés bevezetése, még mindig vannak korlátai. Például ez a fejlesztési típus még mindig korlátozott testreszabási lehetőségekkel jár, véges számú építőelemet lehet beépíteni az alkalmazásba. Az alacsony kódú MI-termékek rugalmasságát a platformon elérhető funkciók korlátozott száma is korlátozza. A migrációs problémák továbbra is jelen vannak, különösen akkor, ha egy alkalmazást alacsony kódú MI-platformon fejleszt, majd más kóddal migrálja azt a meglévő ökoszisztémájába. Egyes szolgáltatók nem teszik lehetővé az alkalmazások migrációját, ami azt jelenti, hogy egy vállalkozást egy adott platform használatához kötik mindaddig, amíg az alkalmazása használatban van.

Milyen előnyökkel járnak az adattudósok számára?

Az alacsony kódú és kód nélküli MI-termékek elérhetőbbé teszik az adattudományt az emberek számára anélkül, hogy teljes munkaidős adattudóst kellene alkalmazni. Ezek a félelmek azonban nem is állhatnak messzebb az igazságtól, mivel maguk az alacsony kódú MI-platformok hatalmas, kiaknázatlan potenciált jelentenek az adattudósok számára karrierjük előmozdítása érdekében. Azzal, hogy idejüket új, testre szabható, alacsony kódú és kód nélküli MI-megoldások létrehozásába fektetik, az adattudósok minden tapasztalati és képzettségi szinten egy teljesen új iparági rést mozdíthatnak előre. A hozzáadott szolgáltatások, például a prémium előfizetésekkel vagy az adattudományi képzésekkel történő további testreszabás, várhatóan szintén élvezni fogják az egyre növekvő keresletet. Így az alacsony kódú MI-technológia inkább lehetőséget, mint kihívást jelent a szakma számára.

Az alacsony kódú fejlesztés jövője az MI-vezérelt világban
Az alacsony kódú és kód nélküli MI-termékek elérhetőbbé teszik az adattudományt az emberek számára anélkül, hogy teljes munkaidős adattudóst kellene alkalmazni (Fotó: Unsplash)

A vállalatok számára megkerülhetetlenek

Mint látható, a vállalkozások számos előnyt élvezhetnek az alacsony kódú MI-megoldások felhasználásával. Az előnyök a fejlesztési költségek masszív csökkentéséből, a szoftverek gyorsabb piacra jutási idejéből, a jobb adatelemzésből, a jobb felhasználói élményből stb. származnak. A low-code és no-code megoldások kritikusai azonban gyakran azt állítják, hogy az ilyen termékek erősen korlátozottak a szolgáltató platform funkcióival, így minimális valódi testre szabhatóságot kínálnak. Íme néhány további felhasználási eset, hogy jobban megértsük, hogyan alkalmazzák ma az alacsony kódú MI-fejlesztést.

MVP

Az MVP (Minimum Viable Product) minimális idő- és erőfeszítés befektetéssel készül, hogy láthatóvá váljon az ötlet megvalósítása, és kiderüljön, hogy megfelel-e az ügyfél elvárásainak. Az alacsony kódú MI-fejlesztési platformok lehetővé teszik az MVP-készítési funkciót is, hogy minimalizálják a fejlesztéstől a bevezetésig tartó átfutási időt, és segítsenek a felhasználóknak megérteni, hogy milyen egyéb funkciók és funkciók szükségesek.

Új technológiák

A kiterjesztett valóság (AR) és a virtuális valóság (VR) alkalmazások korát éljük, amelyek egyre nagyobb lendületet vesznek. Így ezen új piacban rejlő lehetőségek kiaknázása kulcsfontosságú az üzleti sikerhez. Ahelyett, hogy minden pénzét drága hardverbe és szoftverbe fektetné az ilyen technológiai fejlesztésekhez, választhatja a több élményt nyújtó fejlesztési platformokat, hogy költséghatékonyabban hozzon létre ilyen termékeket. Néhány népszerű példa az ilyen platformokra a Firebase és a GeneXus, melyek rekordidő alatt segítik a felhasználókat az innovatív termékek létrehozásában.

Folyamatautomatizálás

A technológiának a működési hatékonysági célokat kell szolgálnia, és ezt az alacsony kódú MI-fejlesztés is megadhatja. Gondoljuk végig vállalkozásunk automatizálási igényeit, és tervezzünk egy egyszerű, de hatékony MI-alkalmazást, mely megfelel ezeknek az igényeknek. Az Appian például egy világszerte ismert alacsony kódú automatizálási platform. A Datrics szintén praktikus és megfizethető alacsony kódú MI-fejlesztési szolgáltatásokat kínál, melyek felturbózzák üzleti tevékenységünket. A Datrics segítségével a mélyreható programozási ismeretekkel nem rendelkező felhasználók blokkokból drag-and-drop módon hozhatnak létre adatfeldolgozási csővezetékeket, és órák alatt kész ML-alkalmazásokat hozhatnak létre. A Datrics megoldásai már bizonyították, hogy rendkívül hatékonyak többek között a hitelkockázatok terén a fintechek és a csalásfelismerés területén. Így a Datrics modellek 5x gyorsabb telepítésével (átlagosan egy hét) és az iparági felhasználási esetekhez készült 5 kész sablon pipeline-okkal a vállalat egy lépéssel a versenytársak előtt jár a low-code és no-code adattudományi megoldások terén.

Az alacsony kódú fejlesztés jövője az MI-vezérelt világban
A low-code és no-code megoldások kritikusai azonban gyakran azt állítják, hogy az ilyen termékek erősen korlátozottak a szolgáltató platform funkcióival, így minimális valódi testre szabhatóságot kínálnak (Fotó: Unsplash)

ROI az alacsony kódú megvalósításokból

Tehát, pénzügyileg is életképes az MI megvalósítása? A legtöbb szakértő szerint igen, mivel az alacsony kódú MI-termékek rekordidő alatt képesek maximalizálni az erőfeszítések megtérülését. A McKinsey évi 9,5-15,4 milliárd dollárra becsüli az adatelemzés üzleti műveletekbe történő integrációjának jövőbeli üzleti potenciálját, és az MI-megoldások ennek a bevételnövekedésnek mintegy 40%-át teszik ki.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő megoldást?

Amint úgy döntünk, hogy továbblépünk az MI-megoldásokkal, eljön a platform kiválasztásának ideje. A választék széles, több száz szolgáltató ígér előnyös feltételeket és pozitív felhasználói tapasztalatokat. Íme az ellenőrző lista, amelyet a végső választás előtt érdemes használni:

Az árazási terv: az árnak sokkal alacsonyabbnak kell lennie, mintha házon belül alkalmaznának egy technológiai szakembert.

Rugalmasság: a termék létrehozása és testreszabása során választható funkciók száma.

Biztonság: a legtöbb platform a felhőben működik, így az alkalmazás és az általa használt adatok biztonsága kritikus fontosságú.

Migrációs politika: a létrehozott alkalmazás migrálásának lehetősége az Ön rendszerébe.

Fejlesztői platformok: a platform kiválasztása attól függően, hogy ki fogja az alkalmazást készíteni.

Karbantartás: Ügyeljünk arra, hogy olyan platformot válasszunk, mely karbantartást és rendszeres frissítéseket kínál, hogy az alkalmazás használatának folyamata zökkenőmentes legyen.

Felhasználói felület: bár a low-code platformok „szuper felhasználó barátok” a nem technikai felhasználók számára, mégis szükség van némi kódolásra és testreszabásra, ezért jobb, ha azokat választjuk, melyeknek egyszerű a felhasználói felülete.

Ügyféltámogatás és képzés: a platformnak elegendő képzési és hibaelhárítási forrást, valamint 24/7-es támogatást kell kínálnia, hogy bármikor segítséget kaphasson, amikor csak szüksége van rá.

Íme minden, amit tudni és figyelembe kell venni, mielőtt csatlakozunk egy alacsony kódú MI-fejlesztési platformhoz. Élvezzük a technológiai fejlődés előnyeit, és emeljük üzleti tevékenységünket egy teljesen új szintre a technológiai innovációval. Soha nem volt még ilyen egyszerű egy fejlett MI termék beszerzése üzleti igényeink kiszolgálására.

Az alacsony kódú fejlesztés jövője az MI-vezérelt világban

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek