Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Miért kellene a vállalatoknak törődniük a technológiai etikával?

MEGOSZTÁS

Ha a technológia tévútra megy, a vállalatoknak és/vagy a kormányzatnak vállalnia kell a felelősséget és az elszámoltathatóságot a káros következményekért, például az elfogultságért és az igazságtalanságért? Még ennél is fontosabb, hogy képesek-e helyrehozni a technológia által okozott károkat?

A közelmúltbeli válságok legalább egy pozitív eredményhez vezettek: az egyének, a vállalkozások és a kormányzati szervek etikus magatartásának javítására irányuló megújult vágy, többek között az etika technológiai beágyazásával.

Akár technológiát építenek, akár vásárolnak, a vállalatok számára kritikus fontosságú, hogy mérlegeljék, hogyan választják ki rendszereiket, eszközeiket és alkalmazásaikat az alapján, hogyan segítik, nem pedig ártanak az emberiségnek. Az etikus magatartás magában foglalja az alkalmazottak oktatását is arról, hogy a technológia – beleértve a mesterséges intelligenciát (AI), a gépi tanulás, a felhő, a blokklánc stb. – használata milyen negatív hatással lehet más emberekre, közösségekre vagy a környezetre.

Az etika technológiai rendszerekbe való beágyazása kulcsfontosságú a biztonság, a méltányosság, a méltányosság, a képviselet, a befogadás és a fenntarthatóság kihívásainak javítása vagy mérséklése szempontjából.

A bizalom kialakítása érdekében a vállalatoknak tisztában kell lenniük a technológiai kihívásokkal, többek között:

 • Lehetőség van arra, hogy kiszorítsák az embereket a munkahelyükről, miközben nem biztosítanak értelmes lehetőségeket számukra új készségek elsajátítására
 • Olyan esetek, amikor a technológia akaratlanul lealacsonyítja vagy károsítja az egyének egy csoportját
 • Olyan helyzetek, amelyekben az elfogult technológia miatt az emberek megtagadják az alapvető szükségletekhez való hozzáférést és a gazdaságban, szolgáltatásokban vagy közösségekben való érdemi részvételt
 • Olyan esetek, amikor az adatra éhes gyakorlatokat szellemmunka táplálja (olyan emberek, akik feladatalapú, tartalomvezérelt munkát végeznek szerződéses alapon – gyakran alacsony fizetésért).

A technológiát gyakran olyan eszközként mutatják be, amely képes javítani az emberiséget. De amikor a technológia az ellenkezőjét csinálja, meg kell értenünk, miért történt – és ha lehetséges, be kell avatkoznunk.

Ezért, ha a technológia tévútra megy, az üzleti életnek és/vagy a kormányzatnak vállalnia kell-e a felelősséget és az elszámoltathatóságot a káros következményekért, például az elfogultságért és az igazságtalanságért? Még ennél is fontosabb, hogy képesek-e helyrehozni a technológia által okozott károkat?

Mit tehet például egy vállalat, ha véletlenül elfogult mesterséges intelligencia-módszert használ, amely megtagadja egy képesítéssel rendelkező személytől az egyetemi helyet, a munkahelyi előléptetést vagy a lakásvásárláshoz szükséges jelzálogkölcsönt? Mit tehetnek a kormányok, ha a rendőrség rossz személyt tartóztat le elfogult arcfelismerés alapján? Mit tehetnek az egészségügyi szolgáltatók, ha egy orvos rossz gyógyszert ad a betegnek a beteg digitális diagramján szereplő pontatlan felírási adatok alapján? Hogyan reagáljanak a vállalatok, ha a fogyasztók rámutatnak arra, hogy a túlnyomórészt női hangok használata a chatbotokban megerősíti azt a felfogást, hogy a nők alárendeltek?

A vállalat értékeinek beágyazása a döntéshozatalba

A célirányos technológia kiépítéséhez többre van szükség, mint a lehetséges problémák enyhítésére. Ez szükségessé teszi a szervezet alapértékeinek beágyazását a döntéshozatalba. Ez magában foglalhatja a vállalati értékek felhasználását a befektetések, a kutatások és a technológiák felhasználásának ösztönzésére.

Ehhez össze kell hangolni az irányítást és a vezetői érdekelt felek támogatását olyan kezdeményezésekkel, amelyek történelmileg csak a vállalati társadalmi felelősségvállalási csapatok számára központi szerepet játszhattak. Szükséges lehet az is, hogy az értékeket a technológiai döntéshozatali folyamat kulcsfontosságú részévé kell tenni – nem csak utólag.

Hogyan tudják a szervezetek felelősen kezelni a technológiát?

A válasz: Azáltal, hogy szándékosan figyelembe veszi egy adott technológia lehetséges társadalmi hatását a befektetés mérlegelésekor. Ez magában foglalja a technológia lehetséges pénzügyi vagy működési hatásainak felmérését.

Itt az első lépés. Mielőtt bármilyen eszközt, szoftvert vagy rendszert üzembe helyezne – legyen szó mesterséges intelligenciáról, felhőről, blokkláncról, kiterjesztett valóságról stb. –, egy vállalkozásnak meg kell határoznia egy sor etikai kritériumot, amelyet a technológia értékelésére használhat. Ennek a kritériumnak tartalmaznia kell a szervezet értékeit, valamint a globális emberi jogi kérdéseket.

A vállalkozásoknak konkrét kérdéseket is fel kell tenniük arra vonatkozóan, hogy milyen adatokat fognak felhasználni egy adott technológia megtervezéséhez, milyen adatokat fog felhasználni a technológia, hogyan tartják karban, és milyen hatással lesz ez a technológia másokra.

Fontos, hogy ne csak a felhasználókat vegyük figyelembe, hanem mindenki mást is, akire hatással lehet a technológia. Meg tudjuk határozni, hogy az egyének, közösségek és környezetek milyen negatív hatással lehetnek? Milyen mutatókat lehet nyomon követni?

A vállalkozásoknak figyelembe kell venniük a lehetséges biztonsági és adatvédelmi hatásokat, valamint az irányítás és a karbantartás kihívásait is. Az alkalmazottak tudják, hogyan kell kezelni a technológiát? Érzékelhetik a szakemberek, ha a technológia elromlik – akár teljesítményproblémák, akár szándékos felforgatások miatt? Az alkalmazottak tisztában vannak azzal, hogyan lehet visszaélni ezzel a technológiával?

Ezeknek a kérdéseknek a megértése és a vállalat etikai kritériumai alapján történő értékelése segíthet enyhíteni ezeket a kihívásokat – vagy legalább láthatóbbá tenni a kompromisszumokat, mielőtt az új technológia belép a szervezetbe.

A célvezérelt technológia megvalósításának 7 pontja

Ezek az irányelvek segíthetnek olyan célirányos technológiák bevezetésében, amelyek előnyösek lehetnek vállalata, érdekelt felei és a bolygó számára:

 1. Tervezze meg a technológia értékeléséhez használható etikai kritériumokat. Ennek a kritériumnak tartalmaznia kell a szervezet célját, értékeit, valamint a globális emberi jogi kérdéseket.
 2. Erősítse meg az átlátható vállalati kultúrát, amely az etikus technológiában gyökerezik, és nem csak a részvényesek, hanem az érintettek érdekeit és jólétét is figyelembe veszi. Ezt az irányelvet felülről kell vezetni és modellezni.
 3. Olyan gyakorlatok alkalmazása, amelyek lehetővé teszik a személyzet számára, hogy olyan technológiát válasszanak, amely nemcsak a vállalkozás számára jó, hanem támogatja az etikus döntéshozatalt, javítja a felhasználói élményt, valamint védi a személyes adatokat és a magánéletet.
 4. Tekintse át és frissítse ellátási láncát a kockázatok csökkentése és az új értékforrások megtalálása érdekében.
 5. Magyarázza el a C-suite-nak és az igazgatóságnak, hogy miért elengedhetetlenek az értékek a befektetésekhez és a pénzügyi döntésekhez. Vegyen részt igazgatótanácsával és vezetőivel is, hogy megértsék, hogyan támogatja technológiai stratégiája mind a rövid, mind a hosszú távú üzleti célokat. És tervezzen változáskezelési programokat vezetői szponzorációval, hogy hangsúlyozzák azok fontosságát.
 6. Az alkalmazottak ismereteinek bővítése az új technológiákkal és azok hatásaival kapcsolatban, hogy megerősítse a munkavállalók bizalmát, és segítsen csökkenteni vagy megszüntetni a technológiával kapcsolatos félelmeiket.
 7. A munkavállalók felhatalmazása , hogy megszólaljanak, és azonosítsák a további fejlesztési lehetőségeket. Biztosítson értelmes csatornákat az alkalmazottak szempontjainak és aggodalmaik meghallgatására, és tisztelettel kezelje hozzászólásaikat és javaslataikat.

Az, hogy miként használjuk a technológiát és az adatokat, meghatározza azok hatását vállalkozásainkra és az emberiségre. A vállalati és kormányzati vezetők felelőssége megbizonyosodni arról, hogy technológiájukat a társadalom javára használják – nem csak a magasabb profit vagy az erősebb tőzsde elérése érdekében. A célvezéreltség – és a célvezérelt technológia használata – olyan folyamatos gyakorlat, amely kultúraváltást igényel, ha azt hosszú távon hatékonyan akarjuk végrehajtani.

Értékelje az összes technológiáját, és biztosítsa a célvezérelt technológiának a sikerhez szükséges széles körű támogatást.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek