Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Miért forradalmasítja a generatív MI a low-code és no-code fejlesztéseket?

MEGOSZTÁS

Az olyan szoftverfejlesztési trendek megjelenésével, mint a felhőalapú számítástechnika, a Web 3.0 és a kódszegény fejlesztés, kétségtelen, hogy a szoftveriparág világa, ahogyan azt ismertük, jelentős változás előtt áll. Az egyik ilyen nóvum már most is egyre nagyobb teret nyer, mivel számos vállalat és szervezet használja fejlesztési folyamatainak racionalizálására az MI-alapú szoftverfejlesztést.

(Kiemelt kép: Unsplash+)

A generatív MI modellek fejlődése tovább csökkenti az low code és no code fejlesztőeszközök használatának akadályait, és ez a trend potenciálisan az intelligens fejlesztői technológia egy teljesen új osztályának megszületéséhez vezethet. A kódszegény és kód nélküli platformok már eddig is fontos szerepet játszottak abban, hogy az üzleti felhasználók kevés kódolási ismerettel vagy anélkül készíthessék el saját szoftveralkalmazásaikat. E platformok használata azonban a generatív mesterséges intelligenciával kiegészülve most fordulóponthoz érkezik, ami a kód nélküli rendszerek használatát a nem programozói szakértelemmel rendelkező üzleti felhasználók körében is fel fogja gyorsítani, és az iparág számos bennfentes képviselője szerint a fejlesztőeszközök egy teljesen új osztályának kialakulásához vezethet. A professzionális fejlesztők már elkezdtek kísérletezni a ChatGPT-vel és az MI-szoftverfejlesztéssel. Bár a korai eredmények azt mutatják, hogy a ChatGPT hasznos lehet – többek között a kód felülvizsgálatában -, az összetett alkalmazásokat programozó fejlesztők valószínűleg soha nem lesznek képesek a kódolást teljes egészében az MI-eszközökre hárítani. A generatív MI azonban az elemzők szerint forradalmasíthatja a kódszegény és kód nélküli fejlesztési környezetek használatát viszont. Az MI nem kevesebb, mint átalakító hatással lesz az kódszegény és kód nélküli platformokra, mivel sokkal könnyebbé teszi, hogy ezek a platformok hasznos funkciókat nyújtsanak a „polgári” fejlesztők magas szintű kérései alapján. A generatív mesterséges intelligencia hozzáadása a low-code és no-code platformokhoz meggyőző ajánlat lehet a vállalatok számára – azáltal, hogy csökkenti az e rendszerek bevezetésének akadályait, és még inkább képessé teszi az üzleti felhasználókat az alkalmazások létrehozására, így felgyorsíthatja a fejlesztési ciklusokat.

Miért forradalmasítja a generatív MI a low-code és no-code fejlesztéseket?
Az MI nem kevesebb, mint átalakító hatással lesz az kódszegény és kód nélküli platformokra, mivel sokkal könnyebbé teszi, hogy ezek a platformok hasznos funkciókat nyújtsanak a „polgári” fejlesztők magas szintű kérései alapján (Fotó: Unsplash+)

Természetes nyelvi feldolgozás az alkalmazásfejlesztésben

Az IDC kutatásvezetője, Michele Rosen szerint a low-code és no-code gyártók legerősebb ajánlatai a vizuális fejlesztői felületek és a generatív MI-modellek előnyeit ötvözik, így ideális esetben lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy az eredmények finomításához természetes nyelvi vagy vizuális komponenseket választhasson. A generatív MI szöveges és multimédiás eszközöket is előállíthat a fejlesztők számára. A no-code és low-code szállítók pedig chat-felületeket biztosíthatnak, melyek segíthetik a fejlesztőket az alkalmazáskészítési folyamat során. A Microsoft low-code kínálata, a Power Apps a Copilot hozzáadása után már ChatGPT-alapú funkciókat biztosít, köztük egy olyan chat-felületet, mely lehetővé teszi egy egyszerű alkalmazás létrehozását egy egyszerű chat-felületen keresztül. Az így létrejövő alkalmazás tartalmazhat egy ChatGPT-példányt is a végfelhasználók számára. A generatív MI hozzáadása a Copilothoz két felhasználási esetet szolgál: az egyik a fejlesztési ciklusok felgyorsításának elősegítése, a másik pedig a létrehozott alkalmazások generatív MI-val való kiegészítése. A Microsoft Power Apps a generatív MI természetes nyelvi feldolgozási aspektusát használja az üzleti felhasználók felhatalmazására. A generatív MI képességek az üzleti felhasználóknak megadják a hatalmat az alkalmazások gyors létrehozásához. Ezek a felhasználók tudják, hogy mire lenne szükségük egy alkalmazásban az adott üzleti részlegük számára, de nem tanultak informatikát vagy kódolást. Persze nem „zörög a haraszt”, hiszen a Microsoft befektetője az OpenAI-nak, a ChatGPT létrehozójának.

Miért forradalmasítja a generatív MI a low-code és no-code fejlesztéseket?
A low-code és no-code gyártók legerősebb ajánlatai a vizuális fejlesztői felületek és a generatív MI-modellek előnyeit ötvözik, így ideális esetben lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy az eredmények finomításához természetes nyelvi vagy vizuális komponenseket választhasson (Fotó: Unsplash)

A kódszegény eszközök akadályainak csökkentése

A generatív mesterséges intelligencia integrálása a low-code és no-code platformokba csökkenteni fogja az akadályokat e fejlesztési környezetek vállalati bevezetése előtt. A generatív MI integrálása az üzleti felhasználók körében a kódszegény eszközök elfogadását fogja eredményezni, mivel az alkalmazások fejlesztésének megkezdéséhez szükséges „tanulási görbe” még alacsonyabb lesz. A generatív MI és az kódszegény, illetve kód nélküli platformok „házassága” a professzionális fejlesztőket is segíteni fogja – vélik az elemzők. A segítségre szükség is van – globálisan a fejlesztőhiány az IDC szerint a 2021-es 1,4 millióról 2025-re várhatóan 4 millióra nő majd. Ezek a generatív MI-kódolási képességek leginkább a nagyobb projekteken dolgozó fejlesztők számára lesznek hasznosak, akik „gyors megoldásokat, avagy shortcuts” keresnek a kommersz vagy köznapi igények támogatására. Ahelyett, hogy a megfelelő könyvtárat keresnék, vagy elakadnának egy adott parancs vagy kifejezés megjegyzése közben, a GPT és más hasonló generatív MI-eszközök képesek lesznek egy kódmintát biztosítani, melyet a fejlesztők aztán használhatnak, szerkeszthetnek és bővíthetnek.

Miért forradalmasítja a generatív MI a low-code és no-code fejlesztéseket?
A generatív MI integrálása az üzleti felhasználók körében a kódszegény eszközök elfogadását fogja eredményezni, mivel az alkalmazások fejlesztésének megkezdéséhez szükséges „tanulási görbe” még alacsonyabb lesz (Fotó: Unsplash+)

Automatikus kódkiegészítés

Olyan vállalatok, mint a Microsoft és az Amazon már kínálnak automatikus kódkiegészítő szoftvereket a Microsoft Copilot és az Amazon CodeWisperer formájában. A Microsoft már bejelentette, hogy a Copilot egy jövőbeli verziója átveszi az OpenAI ChatGPT-4 technológiáját is – az OpenAI GPT (Generative Pretrained Transformer) következő, GPT-4-es verzióját. A Forrester szerint az MI technológia segít a fejlesztőknek új kódolási készségeket és a programarchitektúra új megközelítéseit is elsajátítani. A low code platformot kínáló Mendix már dolgozik azon, hogy fejlesztői iránymutató funkciókat integráljon platformjába. A fejlesztők a „legjobb gyakorlatok” alapján építhetnek alkalmazásokat, melyeket a generatív mesterséges intelligencia ajánlások formájában a Mendix fejlesztőkörnyezetén belül biztosít. Az Amalgam Park szerint a vállalkozások és a fejlesztők számára jelentkező előnyök mellett a generatív MI integrálása a low-code és no-code platformokba azonnali bevételnövekedést is eredményezhet a gyártók számára. Az azonnali lehetőség az, hogy a low-code alkalmazásfejlesztési erőfeszítésekhez hozzájárulni képes felhasználói bázis öt-tízszeresére nőhet, egyszerűen a követelmények beírásával és olyan low-code „snippetek” létrehozásával, melyeket a rangosabb fejlesztők is használhatnak, ez a következő két évben megduplázhatja a low-code piacot. Az Amalgam Insights becslése szerint a kódszegény alkalmazásfejlesztés piaca globálisan nagyjából 10 milliárd dollár körül mozog, ami kevesebb mint 10 millió olyan felhasználót jelenthet, akik valamilyen szintű alkalmazásírási vagy szerkesztési hozzáféréssel rendelkeznek már. Ehhez képest a ChatGPT már több mint 100 millió felhasználóval rendelkezik. Mind a Microsoft, mind a Mendix arra számít, hogy platformjaik elfogadottsága növekedni fog, és elmondták, hogy vállalati ügyfeleik már nagyon várják az új generatív MI képességek „élesben” való használatát.

Miért forradalmasítja a generatív MI a low-code és no-code fejlesztéseket?
A vállalkozások és a fejlesztők számára jelentkező előnyök mellett a generatív MI integrálása a low-code és no-code platformokba azonnali bevételnövekedést is eredményezhet a gyártók számára (Fotó: Unsplash)

A generatív MI kihívásai a kódszegény fejlesztésekben

Miközben a vállalkozások számára számos előnnyel jár a generatív MI képességekkel rendelkező kódszegény és kód nélküli platformok használata, nem hiányoznak a kihívások sem. A természetes nyelvi súgók használatát meg kell szokni – a jó kivitelezéshez megfelelő és használható technikák szükségesek -, a generatív MI pedig jogi és biztonsági kérdéseket vethet fel. Kihívást jelenthet, hogy a modell pontosan azt produkálja, amit a felhasználó szeretne. Ezzel szemben a no-code és low-code fejlesztőeszközök drag-and-drop eszközei gyorsabbak és könnyebben használhatóak lehetnek. Emellett a GPT-hez hasonló modellek használata jogi aggályokat vethet fel több kérdés, például az adatok származása és a szellemi tulajdonjogok miatt is. Egyszerűen fogalmazva, a GPT nem tudja, hogy szerzői jogvédelem alatt álló vagy szabadalmaztatott eljárásokat használ-e, mivel automatikusan kitölti a válaszokat. A GPT használata pedig nem érvényes jogi kifogás arra, hogy szabadalmaztatott és nem licencelt kódot vigyünk be egy alkalmazásba, ez arra késztetheti majd a fejlesztőket, hogy folyamatosan ellenőrizzék a kódot a jogsértés szempontjából, és ez a processzus így akadályozni fogja az ilyen platformokban rejlő lehetőségeket, vagyis a fejlesztési idő lerövidítését. A GitHub, mely a ChatGPT-t használja a Copilot saját verziójában, máris egy csoportos perrel néz szembe, mely a technológia jogszerűségét támadja.

Miért forradalmasítja a generatív MI a low-code és no-code fejlesztéseket?
A GPT-hez hasonló modellek használata jogi aggályokat vethet fel több kérdés, például az adatok származása és a szellemi tulajdonjogok miatt is (Fotó: Unsplash+)

MI és vállalati adatbiztonság

Ahhoz, hogy a vállalkozások teljes mértékben kihasználhassák a low-code és no-code platformok generatív MI aspektusait, a cégeknek saját adatállományaikon kellene betanítaniuk azokat. Amint a platformokat az üzleti felhasználók használják, feltehetően továbbra is szükségük lesz az adatkészletekhez való hozzáférésre is. A vállalkozásoknak ki kell találniuk, hogyan biztosítsák az adatokat szerepkör alapú hozzáféréssel, ami nem biztos, hogy könnyen megvalósítható az alapvető MI-modellek esetében. Tehát a generatív MI-hoz szükséges adatbiztonság és irányítás szinte biztosan bonyolultabb lesz, és kifinomultabb megoldásokat igényel. Emellett a fejlesztőknek a no-code és low-code platformokon használt alapmodelleket is be kellene tanítaniuk, hogy felkészítsék őket a vállalati általános használatra, így maguknak a fejlesztőknek is további képzésre lehet szükségük ehhez.

Miért forradalmasítja a generatív MI a low-code és no-code fejlesztéseket?
Ahhoz, hogy a vállalkozások teljes mértékben kihasználhassák a low-code és no-code platformok generatív MI aspektusait, a cégeknek saját adatállományaikon kellene betanítaniuk azokat (Fotó: Unsplash)

Új fejlesztési platformok

Végső soron a generatív MI képességei a fejlesztői technológiák új osztályának megszületéséhez vezethetnek – vélik az elemzők. A természetes nyelvi feldolgozás olyan mértékben finomodhat, hogy például a jelenlegi kódszegény és kód nélküli platformok által használt drag-and-drop interfészek szükségtelenné válhatnak. A generatív mesterséges intelligencia a jelenlegi low-code és no-code szereplők egyik fő versenytársa is lesz. Azt látjuk, hogy az új generatív MI kódolási megoldások meglehetősen gyorsan növekednek. Azoknak a gyártóknak, akik olyan eszközöket tudnak kínálni, melyek hozzáadott értéket képviselnek a nyers generatív MI kimenethez, akár úgy, hogy más technológiákkal integrálják azt, akár úgy, hogy segítik a felhasználót a modell hatékony lekérdezésére (ezáltal csökkentik a költségeket), lehetőségük lesz a felhasználók bevonására, tekintettel a technológia iránti rendkívül nagy érdeklődésre. Eközben a kód nélküli és kódszegény platformok használata gyorsan növekszik. A Constellation Research korai elemzése szerint az alkalmazásfejlesztésre szolgáló generatív MI piaca 2023 végére 4,1 milliárd dollár lesz, és évente körülbelül 32%-kal nő.

Miért forradalmasítja a generatív MI a low-code és no-code fejlesztéseket?
A generatív mesterséges intelligencia a jelenlegi low-code és no-code szereplők egyik fő versenytársa is lesz (Fotó: Unsplash+)

Az MI-szolgáltatók lesznek a nyertesek

A legtöbb elemző úgy véli, hogy a Microsoft, a Google és az Amazon egyaránt nyerhet a generatív MI alacsony kódú és kód nélküli platformokba történő beépítéséből. A Microsoft már korán befektetett a generatív mesterséges intelligenciába, és megelőzte a kódszegény versenytársakat. Emellett a Microsoft már most is az első számú low code platform a vállalati elfogadottság tekintetében, és a vállalaton belül általában minden alkalmazott számára elérhető (mint az Office-eszközök) – ezek a tényezők együttesen aránytalanul nagy segítséget jelentenek majd a Microsoftnak a többi gyártóval szemben (a Microsoft Power Apps platformján havonta legalább 7,4 millió új építés történik). Az kódszegény platformokon belüli generatív MI-képességek iránti kereslet az intelligens fejlesztői technológiák piacán is felvásárlásokat fog eredményezni. Arra számíthatunk, hogy a legsikeresebb generatív low-code platformokat idővel felvásárolják a nagyobb gyártók, akik az alkalmazásfejlesztés életciklusát igyekeznek kezelni.

Miért forradalmasítja a generatív MI a low-code és no-code fejlesztéseket?
Az kódszegény platformokon belüli generatív MI-képességek iránti kereslet az intelligens fejlesztői technológiák piacán is felvásárlásokat fog eredményezni (Fotó: Unsplash)

Tanulás és munka nélküli fejlesztés

A kód nélküli megoldások célja, hogy a nem műszaki szakemberek számára lehetővé tegyék, hogy saját szoftvermegoldásokat hozzanak létre úgy, hogy egyáltalán nem kell kódolniuk semmit. A no-code kifejezést néha a low-code enyhe változataként használják. Valójában gyakran találkozhatunk olyan eszközökkel, amelyek no-code/low-code eszközként határozzák meg magukat. Ma már szinte minden nagyvállalat vevő erre a jövőtechnológiára. Viszont érdemes megvizsgálni a low-code és a no-code fogalmak közötti különbséget. Röviden, a no-code valójában azt jelenti, hogy egyáltalán nincs kód, ami korlátozza az építhető alkalmazások sokféleségét. Alapvetően sablonalapú keretrendszereket vagy a munkafolyamatok létrehozását látjuk, melyek előre definiált csatlakozókat kevernek külső alkalmazásokhoz, ahol a tervezők legfeljebb azt határozzák meg, hogy mikor és hogyan kell bizonyos műveleteket elindítani. Ez egy ésszerű kompromisszum, ha nem akar és van ideje megtanulni kódolni. És a különböző alkalmazások száma, melyeket létrehozhatunk velük, még mindig hatalmas, mivel egyre több kódolás nélküli megoldás áll készen a segítségére, függetlenül attól, hogy milyen típusú alkalmazásokat terveznek. A no-code azonban nem jelenti azt, hogy pillanatok alatt elkészíthetjük a megálmodott alkalmazást. A no-code alkalmazások két alkategóriáját érdemes kiemelni: a no-learn és a no-work fejlesztőeszközöket.

Miért forradalmasítja a generatív MI a low-code és no-code fejlesztéseket?
Ma már szinte minden nagyvállalat vevő erre a jövőtechnológiára (Fotó: Unsplash+)

No-Learn szoftverfejlesztés

A „tanulás nélküli” fejlesztési eszközök a kód nélküli keretrendszereknek felelnek meg, melyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy saját eszközeiket használják a készítendő szoftver meghatározásához. Ahelyett, hogy a felhasználónak meg kellene tanulnia a kód nélküli eszköz és a mögötte lévő (grafikus) nyelv használatát, a kód nélküli eszköz képes a szoftverdefiníciót a Wordből, az Excelből vagy bármilyen más alkalmazásból, melyet az adott területen a felhasználók jellemzően használnak, beolvasni és importálni. Erre példa lehet az Excelből chatbotot készítő szolgáltatás. Ahelyett, hogy arra kényszerítenék a felhasználókat, hogy egy új felületet és nyelvet tanuljanak meg a chatbotok definiálásához, egy Excel-sablont kínálnak nekik, mellyel egy általuk már ismert eszközben definiálhatják a botokat. Bármilyen nagyszerű is a kódolás nélküli eszközünk, ha ez egy új eszköz, a felhasználónak időt kell befektetnie a megtanulásába. Jobb, ha megszüntetjük ezt a belépési akadályt. Egy tanulást nem igénylő eszköz még mindig ugyanolyan kifejezőerővel rendelkezhet, mint egy általános kód nélküli eszköz. Nem korlátozzuk, hogy a felhasználók mit tehetnek vele, csak a nyelvet változtatjuk meg, melyen a kód nélküli projektet definiálni kell.

Miért forradalmasítja a generatív MI a low-code és no-code fejlesztéseket?
Egy tanulást nem igénylő eszköz még mindig ugyanolyan kifejezőerővel rendelkezhet, mint egy általános kód nélküli eszköz (Fotó: Unsplash+)

No-Work fejlesztés

A no-work a no-code fejlesztés szélsőséges esete, amikor a felhasználó nem csinál „semmit”. Nem kódolnak valójában, de nem is ők határozzák meg az elkészítendő alkalmazást. Sem a no-code eszköz felületén belül, sem a saját eszközzel (no-learn kategória fentebb). Nem csinálnak semmit. Ehelyett a kód nélküli eszköz a vállalatnál már rendelkezésre álló (dokumentumokban, fájlokban vagy adatbázisokban lévő) információkat veszi alapul, hogy automatikusan levezesse belőlük a szoftveralkalmazást. Folytatva chatbot-definíciós példánkat. Egy no-work környezetben nem is kérnénk meg a felhasználót, hogy töltse ki az Excel-sablont a bot viselkedésének meghatározásához, egyszerűen csak vennék a GYIK weboldalát, a meglévő Excel-fájlt (pl. néhány kérdéslistával, melyet az ügyfélszolgálati csapat homogenizálására készítettek) vagy a termékek listáját egy adatbázisban, és ebből generálnák a chatbotot. A potenciális chatbot-ügyfelekkel folytatott interjúik során gyakran mondják: „már van egy Excel-fájlunk, melyet belsőleg használunk, csak át akarjuk adni, és szeretnénk egy olyan botot kapni, mely képes megválaszolni a fájlunkban szereplő kérdéseket”. Ez teljesen megszünteti az összes belépési akadályt. Cserébe a munka nélküli megközelítések még inkább korlátozzák az építhető alkalmazások sokféleségét, mivel a kód nélküli eszköznek a konfigurációs stratégiák helyett nagymértékben a „konvencióktól” kell függenie ahhoz, hogy érvényes alkalmazást tudjon levezetni az ügyfél bemeneti fájljaiból. Mégis, ez a megközelítés kevésbé radikális, mint amilyennek látszik. Gondoljunk csak a bármely modern programozási keretrendszerben elérhető összes CRUD-generátorra. Bármelyikük képes csatlakozni egy relációs adatbázishoz, és azonnal létrehozni az adatbázis adatainak eléréséhez és manipulálásához szükséges összes űrlapot.

Miért forradalmasítja a generatív MI a low-code és no-code fejlesztéseket?
A kód nélküli eszköz a vállalatnál már rendelkezésre álló (dokumentumokban, fájlokban vagy adatbázisokban lévő) információkat veszi alapul, hogy automatikusan levezesse belőlük a szoftveralkalmazást (Fotó: Unsplash+)

A kód nélküli megoldások nem kizárólagosak

A fenti kategóriák mindegyike más-más típusú felhasználót és forgatókönyvet céloz meg. Attól függően, hogy a felhasználó mennyire akar tanulni vagy munkát végezni, egy adott típusú eszközt kínálhatunk neki, mindegyiknek megvannak a maga kompromisszumai. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kód nélküli eszköznek egyetlen konkrét kategóriához kellene ragaszkodnia. Különböző felületeket és „importálókat” kínálhatunk ugyanazon motor tetején. Akár egy alacsony kódú változatot is kínálhatnak a haladó felhasználók számára, akik hajlandóak használni az eszköz API-ját, hogy kiegészítsék a kód nélküli megközelítés eredményét.

Miért forradalmasítja a generatív MI a low-code és no-code fejlesztéseket?

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek