Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
Hirdetés

Podcast

Szerteágazó beszélgetésünk Mátéfi Péterrel, a T-Systems magyarországi vice presidentjével: fókuszban a hr, a motiváció, a képzés, a digitális tudás nélkülözhetetlensége és az élethosszig tartó tanulás, az érzelmi intelligencia fontossága a mesterséges intelligencia korában – minden, ami soft skill.
Ahogyan az adatok mindinkább elosztottá válnak, hitelességük igazolása is egyre fontosabb lesz – ezért szélesebb körben elterjednek a blockchaintechnológiára épülő, nyilvános, megváltoztathatatlan iktatórendszerek. Az adatokat a jogi papírmunka is követi a felhőbe, az elektronikus dokumentumok szerepének jelentősége is nő – további lendületet adva a digitális aláírásokat kezelő, nyilvános, blockchain-alapú megoldásoknak, amelyek lassan kiszorítják majd a meglévő, egyedi hitelesítő szolgáltatásokat.
Mai beszélgetésünkben azt vizsgáljuk, hogy melyek azok az eszközök, hardverek, amelyek egy-egy vállalat számára képesek biztosítani az adatalapú eszközöket, az AI-alapú algoritmusok működését.
Nem lesz valódi digitális fordulat Magyarországon informatikai, valamint digitális munkaerő nélkül. A digitális készségekkel rendelkező szakemberek hiánya hatalmas súllyal húzza vissza a gazdaságot. Mi jelenleg a helyzet az ICT-szektorban munkaerő ellátottság szempontból? Milyen kihívásokkal küzdenek a vállalatok, a HR-cégek és a munkavállalók a fővárosban és vidéken?
A technológiai fejlődés mindig megelőzi a jogszabályi környezet alakulását, vagyis a technológia hatással van a törvényalkotásra is. Báldy Péterrel (az ELTE ÁJK, JOGI TOVÁBBKÉPZŐ INTÉZET igazgatóhelyettesével beszélgettünk a felforgató technológiák integrációjával párhuzamosan érkező jogszabályi kihívásokról.
Keleti Arthurral – a kibertérben megjelenő személyes- és üzleti titkok biztonságának, a kiberbiztonság jövőjének kutatójával – ezt a hype-ot fejtegetjük, megbeszéljük, hogy mi tartozik az IT-biztonság alá, hogy tud egy vállalat megfelelő kibervédelmi stratégiát felépíteni.
Ebben az epizódban megpróbáljuk felfűzni a digitális transzformációt mozgató, a mesterséges intelligenciát tápláló ADATOKAT, valamint válaszokat kapni azokra a kérdésekre, hogy mi motiválja a vállalatokat, a profitszerzésen túl, hogy használják az adataikat?
Ebben az epizódban Szabados Levente, hazánk kiemelkedő mesterséges intelligencia szakértőjével , a Frankfurt School of Finance and Management docense, a Neuron Solutions szenior tanácsadójával beszélgetünk, akivel a természetes szöveget értelmezni és előadni képes AI-algoritmusokkal, például a CHAT GPT3-vel ismerkedtünk.
Ebben az epizódban Jeránek Tamással, az ipari infotechnológiai megoldások zászlóshajója, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatójával kalandozunk az ipari metaverzumba.
PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Iparági megoldások mappa

Az elmúlt néhány évben a mesterséges intelligencia képességeinek robbanásszerű fejlődését láthattuk, melynek nagy részét a nagy nyelvi modellek (LLM) fejlődése okozta. Az olyan modellek, mint a GPT-3 megmutatták, hogy képesek emberhez hasonló szövegek generálására, kérdések megválaszolására, dokumentumok összegzésére és még sok másra. Miközben azonban az LLM-ek képességei lenyűgözőek, hatalmas méretük a hatékonyság, a költségek és a testreszabhatóság hátrányaihoz vezet. Ez megnyitotta az utat a modellek egy új osztálya, az úgynevezett kis nyelvi modellek (SLM) előtt.
Felhő, mesterséges intelligencia és együttműködés: ezek a legfontosabb területek, amelyekkel a NATO, az Európai Unió és a szélesebb értelemben vett védelmi ágazat versenyelőnyre tehet szert az új globális biztonsági környezetben. Már nem elég a fegyverkezés és a hardverfejlesztés, a digitalizáció elengedhetetlen, a jövőbeni katonai erők alapját képezi.
A Web3, egyszerűen fogalmazva, az internet következő generációja. Eltérést jelent attól a módtól, ahogyan az online világot megszoktuk. A hagyományos modellel ellentétben, ahol a központi hatóságok, például a technológiai óriások vagy a kormányok erősen kézben tartják a dolgok működését, a Web3 a decentralizációról szól. Ez azt jelenti, hogy a hatalom a felhasználók hálózatában oszlik meg, ami átláthatóbbá és ellenállóbbá teszi a döntéseket.
Az elmúlt években a mesterséges intelligencia jelentős előrelépést ért el a programozás területén. Az MI-vel működő eszközök ma már képesek olyan kódokat írni, melyek ugyanolyan jók vagy még jobbak, mint az emberek által írtak. Ez forradalmasíthatja a szoftverfejlesztés módját, gyorsabbá, olcsóbbá és megbízhatóbbá téve azt.
A Samsung visszavette vezető helyét, az Apple a második, de brutálisan nyomulnak a kínai cégek is: az első ötből kettő kínai. A verseny még élesebb lesz, a kínai belső piac sok érdekességet tartogat még számunkra.