Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Az első globális MI-rendeletet fogadta el az ENSZ

MEGOSZTÁS

Az ENSZ Közgyűlése egyhangúlag elfogadta a mesterséges intelligenciáról szóló első globális állásfoglalást, amely arra ösztönzi az országokat, hogy biztosítsák az emberi jogokat és a személyes adatok védelmét, illetve felügyeljék a mesterséges intelligencia általi kockázatokat.

Az Egyesült Államok által javasolt, illetve Kína és a több mint 120 másik ország által elfogadott, nem kötelező érvényű határozat az adatvédelmi irányelvek megerősítését is szorgalmazza.

“Az ENSZ Közgyűlésének mind a 193 tagja egyetlen közös hangként szólalt fel és határoztak úgy: a mesterséges intelligenciát kormányozni kell, mintsem hagyni, hogy az átvegye az irányítást felettünk”

– fogalmazott Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-követe.

Az ENSZ-határozat egy, a világszerte a kormányok által hozott kezdeményezések sorában – bár kevésnek van igazán foganatja -, amelyek a mesterséges intelligencia fejlesztésének felügyeletére vonatkoznak, miközben egyre nő globálisan a félelem és aggodalom, hogy az MI fejlesztések többek között a demokratikus folyamatok megzavarásához, a kibercsalások illetve a munkahelyek elvesztésének drámai számú növekedéséhez vezethet.

“A mesterséges intelligencia rendszerek nem megfelelő illetve rosszindulatú tervezése, fejlesztése, telepítése és használata olyan kockázatokat rejt magában, amelyek alááshatják az emberi jogok és alapvető szabadságok biztosítását, előmozdítását és gyakorlását”

– olvasható az ENSZ-határozatban.

Lassú MI-szabályozás

Tavaly novemberben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és több mint egy tucat másik ország bemutatta az első részletes nemzetközi megállapodást arról, hogy miként lehetne a mesterséges intelligenciát távol tartani a rosszindulatú felhasználóktól, sürgetve, hogy

a vállalatok olyan mesterséges intelligencia-rendszereket hozzanak létre, amelyek “eleve biztonságosak” – azaz a biztonsági szempontokat figyelembe véve lettek tervezve.

Európa az Egyesült Államok előtt jár az MI-szabályozásban: az uniós törvényhozók már egy ideiglenes megállapodást elfogadtak a technológia felügyeletéről márciusban. A Biden-kormányzat ugyan sürgeti a törvényhozókat a mesterséges intelligencia szabályozására, de a polarizált amerikai kongresszus nem ért el igazi eredményt. A fogyasztókat, munkavállalókat és a kisebbségeket érintő mesterséges intelligenciával kapcsolatos kockázatokat a Fehér Ház egy végrehajtási rendelettel próbálja úgy mérsékelni, hogy a nemzetbiztonságot közben erősítse.

Újszintű kémkedés

Az ENSZ-határozat megtárgyalása közel négy hónapig tartott, de megérte, mert a világ számára megadta “az alapelveket a mesterséges intelligencia biztonságos fejlesztésének és használatának következő lépéseihez”

– mondta Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója.

Azon kérdésre, hogy Oroszország vagy Kína kapcsán ellenállásba ütköztek-e, magasrangú kormányzati tisztviselők azt mondták, “sok heves párbeszéd zajlott”, de aktívan dolgoztak és dolgoznak azon országokkal, melyek eltérő nézeteket vallanak a kérdésben.

A kínai és az orosz kormányzat a világ többi nemzetéhez hasonlóan vizsgálja a mesterséges intelligenciában rejlő potenciál kiaknázását különböző célokra. Múlt hónapban a Microsoft közölte, hogy kínai és orosz hackereket ért tetten, akik a redmondiak által támogatott OpenAI szoftvert használták kémkedési képességeik felerősítésére. Kína alaptalannak nevezte a vádakat, Oroszország nem reagált.

(Kiemelt kép: Unsplash)

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek