Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Újságírás a mesterséges intelligencia korában

MEGOSZTÁS

Az újságírás története évszázadokra nyúlik vissza, az ókori Rómáig. Napjainkban digitális eszközök és médiumok segítségével is lehet híreket olvasni és írni. A szakma jelentős változásokon ment keresztül az évek során, de mi várható a jövőben?

(Kiemelt kép: Unsplash+)

A technológia gyors ütemű elterjedése folyamatos alkalmazkodásra kényszeríti az újságírás gyakorlatát. A mesterséges intelligencia az egyik olyan erő, melyet az újságírás sem hagyhat figyelmen kívül. Már mindenhol jelen van, ez jót és a rosszat is jelent az iparágra nézve. Míg a szabályozatlan mesterséges intelligencia veszélyt jelenthet a demokráciánkra, ha megfelelően hasznosítják, akkor az újságírás „szuper-élelmiszerévé” válhat. Az újságíróknak és az innovátoroknak most van itt az ideje, hogy kreatívan és fantáziadúsan alakítsák a mesterséges intelligencia és a hírek jövőjét. Számos példa van arra, hogy az MI már most is erősíti az újságírást. Egyesek a hatékonyság növelésére használják, míg mások erőteljesebb tudósítások és automatizált tartalmak előállítására: az AP, a Bloomberg és a Los Angeles Times automatizálással szállított több ezer történetet a földrengésriadóktól a vállalati eredményekig. Az AP már régóta használ automatizálási szerkesztőt, akinek az volt a feladata, hogy azonosítsa a nehézkes szerkesztési folyamatok automatizálásának lehetőségeit. A Washington Post gépi tanulást használt a kommentek moderálására, szűrésére és megjelölésére a Modbot segítségével. A Quartz egy saját gépi tanulási modellt épített, mely segített az újságíróknak abban a nyomozásban, hogy a multinacionális vállalatok hogyan kerülték el az adófizetést, amikor Afrikában, a Közel-Keleten és Ázsiában üzleteltek. És akkor még csak a felszínét kapargatjuk annak, hogy az MI miként segítheti az újságírást. A természetes nyelvfeldolgozás, a gépi tanulás és a mélytanulás lesz a legközvetlenebb hatással az újságírás előállítására és fogyasztására a következő évtizedben.

Újságírás a mesterséges intelligencia korában
Míg a szabályozatlan mesterséges intelligencia veszélyt jelenthet a demokráciánkra, ha megfelelően hasznosítják, akkor az újságírás „szuper-élelmiszerévé” válhat (Fotó: Unsplash+)

Az MI-újságírás kihívása: történelmi pillanat?

Ugyanilyen fontos számunkra annak az irányelvnek a kialakítása, hogy az újságírói etikát és normákat hogyan kell alkalmazni a mesterséges intelligencia használatára. Kikerülhetetlen, hogy a jobban felszerelt és technológiailag tájékozottabb szerkesztőségek ma már a korai alkalmazók közé tartoznak, de mi a helyzet a kisebb vagy nonprofit szerkesztőségekkel? A mesterséges intelligenciát csak a jobb forrásokkal rendelkező nagy országos hírügynökségek fogják használni? A többiek lemaradnak? Az MI és az újságírás nagy részben technikai kérdés, de az újságírás számára kritikus történelmi pillanatban beszélünk erről a technológiáról. Hogyan segíthet a mesterséges intelligencia?

Gutenbergtől a mesterséges intelligenciáig

Az újságírás fejlődése mindig is szorosan kapcsolódott a technológiai fejlődéshez. A nyomdagép Johannes Gutenberg általi XV. századi feltalálásától kezdve a televíziós műsorszórás és az internet XX. századi elterjedéséig minden egyes újítás alapvetően megváltoztatta a médiaipar helyzetét. Ma a generatív mesterséges intelligencia készen áll arra, hogy az újságírás következő, mindent megváltoztató tényezője legyen. A generatív MI olyan fejlett algoritmusokra utal, melyek minimális emberi beavatkozással képesek létrehozni tartalmakat, például szöveget, képeket vagy akár zenét. Ezek a modellek nagy adathalmazokból tanulnak, és összetett folyamatok segítségével olyan kimenetet hoznak létre, mely gyakran nagyon hasonlít az ember által létrehozott tartalomra. Az OpenAI GPT-3 és GPT-4 példázza, hogy a mesterséges intelligencia hogyan képes kivételes jártasságot tanúsítani az emberhez hasonló tartalmak létrehozásában. Az Associated Press 2014-től kezdve kezdte el használni a mesterséges intelligenciát a vállalati eredményjelentések előállításához. Az ICIJ is gépi tanulással foglalkozó tudósokkal dolgozott együtt a Panama-iratok 11,5 millió kiszivárgott dokumentumának elemzésében. A mesterséges intelligencia-technológiák gyors elterjedése a szerkesztőségekben jól mutatja, hogy az MI az elkövetkező években forradalmasíthatja az újságírást.

Újságírás a mesterséges intelligencia korában
A nyomdagép Johannes Gutenberg általi XV. századi feltalálásától kezdve a televíziós műsorszórás és az internet XX. századi elterjedéséig minden egyes újítás alapvetően megváltoztatta a médiaipar helyzetét (Fotó: Unsplash+)

Hogyan javítja az MI-újságírás a hírek előállítását és terjesztését?

A generatív mesterséges intelligencia legjelentősebb potenciális hatása az újságírásra abban rejlik, hogy képes írott tartalmakat generálni, forradalmasítva ezzel az újságírók kutatását, nyomozását, gyártását és a hírek közlését. A természetes nyelvfeldolgozási (NLP) technológiák, mint például az OpenAI GPT-4, növekvő népszerűségének köszönhetően az MI ma már képes emberhez hasonló szöveget előállítani, mely gyakran megkülönböztethetetlen az „humán újságíró” által készített tartalomtól. A mesterséges intelligencia által vezérelt eszközök továbbá segíthetnek a szerkesztőségeknek abban, hogy a tudósításokban következetes és objektív hangnemet tartsanak fenn. Az írott tartalom hangulatának elemzésével és kategorizálásával a mesterséges intelligencia rendszerek képesek felismerni és megjelölni az elfogult nyelvezetet, biztosítva, hogy az újságírók betartsák a pártatlanság szigorú normáit. A mesterséges intelligencia által generált tartalmak könnyen és gyorsan lefordíthatók több nyelvre is, ami növelheti az újságírói tartalmak elérését a globális közönséghez.

Újságírás a mesterséges intelligencia korában
A generatív mesterséges intelligencia legjelentősebb potenciális hatása az újságírásra abban rejlik, hogy képes írott tartalmakat generálni, forradalmasítva ezzel az újságírók kutatását, nyomozását, gyártását és a hírek közlését (Fotó: Unsplash+)

A mesterséges intelligencia hasznosítása az automatizált jelentéskészítésben

A generatív mesterséges intelligencia újságírásban való alkalmazása gyorsabb tartalomkészítést és a történetek szélesebb skáláját eredményezheti. Az MI által vezérelt eszközök segíthetnek a riportereknek átvizsgálni a nagy mennyiségű adatot, és automatikusan adatgazdag cikkeket generálhatnak. Vegyük például az automatizált pénzügyi híradásokat. A mesterséges intelligencia segítségével egy újságíró gyorsan és hatékonyan elemezhet nagy mennyiségű adatot, például piaci trendeket, részvényárfolyamokat és gazdasági mutatókat, hogy átfogó jelentést készítsen. Az MI által vezérelt eszköz képes olyan figyelemfelkeltő vizualizációkat, például grafikonokat és diagramok készítésére, melyek támogatják az újságírói elemzését, és megkönnyítik az olvasók számára az összetett pénzügyi adatok megértését. Emellett egy MI-alapú sportriporteri eszköz segíthet a riportereknek lépést tartani a valós idejű adatokkal, és gyorsan elkészíteni a meccsek összefoglalóit és elemzéseit. A mesterséges intelligencia automatikusan képes statisztikai kiemeléseket és meglátásokat generálni hatalmas adatok alapján, beleértve a játékosok statisztikáit, a csapatok teljesítményét és a történelmi trendeket.

Újságírás a mesterséges intelligencia korában
A generatív mesterséges intelligencia újságírásban való alkalmazása gyorsabb tartalomkészítést és a történetek szélesebb skáláját eredményezheti (Fotó: Unsplash+)

Az oknyomozó és adatvezérelt újságírás támogatása

A mesterséges intelligencia segítségével az újságírók összetettebb feladatokra, például az adatvezérelt és oknyomozó riportokra összpontosíthatnak. Az újságírók hatalmas adathalmazokban rejtett mintákat és trendeket fedezhetnek fel, mint például a Panama-iratok vizsgálatakor. Egy mesterséges intelligenciával működő eszköz gyorsan át tudja nézni a több ezer pénzügyi dokumentumot, azonosítva a gyanús tranzakciókat és mintákat, melyek csalásra vagy más illegális tevékenységekre utalhatnak. Az „eszköz” ezután megjelölheti ezeket a megállapításokat az újságíró számára, aki tovább nyomozhat, és potenciálisan nagy hatású sztorit hozhat nyilvánosságra. Emellett az MI-alapú eszközök segíthetnek az újságíróknak a források azonosításában és ellenőrzésében is, ami az oknyomozó újságírás kritikus része. A közösségi média aktivitás és más online adatok elemzésével a mesterséges intelligencia segíthet az újságíróknak azonosítani a potenciális forrásokat és felmérni azok hitelességét. Az újságírók emellett a meggyőző narratívák megalkotására is összpontosíthatnak, miközben érveik alátámasztására az MI által generált adatvizualizációkra támaszkodhatnak. Az Atlanta Journal-Constitution „Orvosok és szexuális visszaélések” című riportjában példaként említhető, hogy az MI-alapú adatújságírás speciális programokat használt fel a szabályozó hatóságok weboldalainak feltérképezésére, és több mint 100 ezer fegyelmi dokumentumot gyűjtött össze. A szexuális visszaélések felismeréséhez egy gépi tanulási algoritmust alkalmaztak az egyes esetek elemzésére, mely a releváns kulcsszavak alapján valószínűségi besorolást adott. Ezt követően az adatújságíró csapat több mint 6000 dokumentumot olvasott el alaposan, hogy megállapítsa az egyes esetek jellegét és a kapcsolódó testületi intézkedéseket.

Tényellenőrzés és téves információk felderítése

Mivel a félretájékoztatás továbbra is sújtja a médiát, a generatív mesterséges intelligencia kritikus szerepet képes játszani a tényellenőrzésben és a hamis információk felderítésében. A mesterséges intelligenciával működő rendszerek hatalmas mennyiségű adatot képesek gyorsan átvizsgálni és elemezni a hírek pontosságának ellenőrzése érdekében, csökkentve ezzel a félretájékoztatás terjedésének kockázatát és növelve az újságírásba vetett általános bizalmat. A mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszerek kiképzésével a dezinformáció árulkodó jeleinek felismerésére a hírszervezetek proaktívan dolgozhatnak az általuk terjesztett információk integritásának megőrzésén.

Újságírás a mesterséges intelligencia korában
Mivel a félretájékoztatás továbbra is sújtja a médiát, a generatív mesterséges intelligencia kritikus szerepet képes játszani a tényellenőrzésben és a hamis információk felderítésében (Fotó: Unsplash+)

A hírek tartalmának személyre szabása

Ami a hírfogyasztást illeti, a generatív mesterséges intelligencia képes személyre szabott hírélményt teremteni az egyes olvasók számára. A mesterséges intelligencia rendszerek képesek elemezni az olvasók preferenciáit és érdeklődési körét, hogy az egyes felhasználókra szabott híreket generáljanak. Ez a személyre szabás segíthet a hírszervezeteknek a különböző közönségeknek való megfelelésben és az olvasók elkötelezettségének javításában. A hírszervezeteknek azonban átláthatónak kell lenniük azzal kapcsolatban, hogy az olvasók preferenciáit és személyes adatait hogyan használják fel a személyre szabott tartalom szolgáltatásához.

Az ember és az MI kapcsolata az újságírásban

A generatív mesterséges intelligencia fejlődésével az újságíróiparnak alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy kiaknázza a technológia teljes potenciálját, ugyanakkor mérsékelje a benne rejlő kockázatokat. A generatív mesterséges intelligencia újságírásba való sikeres integrációjának kulcsa pedig az emberek és a gépek közötti szimbiózis elősegítése. Az emberi újságírók egyedi erősségeinek és a mesterséges intelligencia képességeinek ötvözésével a hírszervezetek új újságírói paradigmát hozhatnak létre, mely mindkét világ legjobb tulajdonságait kihasználja. E célból több lehetséges út is felderíthető annak érdekében, hogy az újságírásban a mesterséges intelligencia a jót szolgálja.

Újságírás a mesterséges intelligencia korában
A generatív mesterséges intelligencia fejlődésével az újságíróiparnak alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy kiaknázza a technológia teljes potenciálját, ugyanakkor mérsékelje a benne rejlő kockázatokat (Fotó: Unsplash+)

Újságírók képzése az MI-val való munkára

A hírszervezetek befektethetnek az újságírók képzésébe, hogy hatékonyan tudjanak együtt dolgozni az MI-rendszerekkel. Ez magában foglalja a riporterek és szerkesztők megtanítását arra, hogyan használják az MI-eszközöket, hogyan ismerjék meg azok korlátait, és hogyan értelmezzék kritikusan az MI által generált tartalmakat. A szerkesztőségeknek az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot is előtérbe kell helyezniük, amikor az MI-t a tudósításokban használják, ami magában foglalja az MI által generált tartalmak használatának nyilvánosságra hozatalát és annak biztosítását, hogy a tartalomgeneráláshoz használt algoritmusok mentesek legyenek az elfogultságoktól és a pontatlanságoktól.

Iparági szabványok megállapítása

A hírszervezeteknek, az MI-fejlesztőknek és a szabályozó testületeknek együtt kell működniük a generatív MI újságírásban való etikus felhasználására vonatkozó iparági szabványok és iránymutatások kialakítása érdekében. Ezeknek az iránymutatásoknak olyan kérdésekkel kell foglalkozniuk, mint az adatvédelem, a tartalom moderálása és a félretájékoztatás megelőzése, biztosítva, hogy az MI által generált tartalom összhangban legyen az újságírói etikával és értékekkel.

Újságírás a mesterséges intelligencia korában
A hírszervezeteknek, az MI-fejlesztőknek és a szabályozó testületeknek együtt kell működniük a generatív MI újságírásban való etikus felhasználására vonatkozó iparági szabványok és iránymutatások kialakítása érdekében (Fotó: Unsplash+)

A médiaműveltség előmozdítása

Az oktatási intézményeknek, a hírszolgáltató szervezeteknek és a technológiai vállalatoknak együtt kell működniük a médiaműveltség előmozdítása érdekében a nagyközönség körében. Azzal, hogy megtanítják az embereket arra, hogyan értékeljék kritikusan a hírek tartalmát, és hogyan tegyenek különbséget a hiteles és a megkérdőjelezhető források között, a társadalom jobban eligazodhat a mesterséges intelligencia által generált tartalmak és a félretájékoztatás jelentette kihívások között.

Újságírás a mesterséges intelligencia korában
Azzal, hogy megtanítják az embereket arra, hogyan értékeljék kritikusan a hírek tartalmát, és hogyan tegyenek különbséget a hiteles és a megkérdőjelezhető források között, a társadalom jobban eligazodhat a mesterséges intelligencia által generált tartalmak és a félretájékoztatás jelentette kihívások között (Fotó: Unsplash)

A mesterséges intelligencia újságírói forradalmának felelősségteljes felkarolása

A generatív mesterséges intelligencia térnyerése átalakító lehetőséget jelent az újságíróipar számára. Ahogy a technológia érik, úgy növekszik majd az a potenciál, hogy átformálja a hírek előállításának, fogyasztásának és terjesztésének módját. A generatív mesterséges intelligencia sikeres integrációja az újságírásba végső soron a technológia hatalmas képességeinek kihasználása és az újságírás alapvető értékeinek, az igazság, az integritás és emberség megőrzése közötti kényes egyensúly megteremtésétől függ. E lehetőségek kiaknázása azonban átgondolt és felelősségteljes megközelítést igényel a mesterséges intelligencia újságírás szövetébe való integrálásához. Az újságíróknak, a hírszervezeteknek és az MI-technológia korifeusainak együtt kell működniük annak biztosítása érdekében, hogy a generatív MI-t felelősségteljesen használják fel, és olyan médiakörnyezetet támogassanak, mely informatív, megbízható és a közönség változó igényeihez alkalmazkodó marad. Az ember és az MI közötti együttműködő kapcsolat előmozdításával, az átláthatóság és az elszámoltathatóság előtérbe helyezésével, valamint az MI innovatív alkalmazásainak a hírgyártásban való feltárásával az újságíróipar demokratizálhatja az információhoz való hozzáférést és fenntarthatja az újságírói integritás alapelveit, hogy egy tájékozottabb és összekapcsolt világot teremtsen.

Újságírás a mesterséges intelligencia korában

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!