Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Rugalmas elektronikus bőr gyorsítja fel a puha robotok érzékelését

MEGOSZTÁS

Puha robotok fejlesztésénél komoly probléma a gép hatékony érzékelése. Skót kutatók ezeket a bonyolult feladatokat pontosan elvégző ultravékony elektronikus bőrt dolgoztak ki. A világpremiernek számító bőr a szakterületi fejlesztések új távlatait nyithatja meg.

Kiemelt kép: Envato Elements

 

A puha robotika (soft robotics) a szakterület egyik nagy reménysége. Ezek a szerkezetek inkább hajlékony, könnyű – és természetesen puha, de legalábbis puhább – anyagokból készülnek, mint a fémből vagy keményebb műanyagból álló szerkezetek. A merev, merevebb, mozgások, mozgássorozatok beprogramozásával kialakított hagyományos robotokkal ellentétben, nagyon rugalmasak.

Rugalmasságuk viszont komoly kihívást is jelent a fejlesztőknek – hogyan oldják meg az érzékelésüket, milyen érzékelőrendszert dolgozzanak ki számukra? A szenzorok minden robotnál nélkülözhetetlenek, máskülönben nem tudják végrehajtani feladataikat, képtelenek biztonságos interakciókat folytatni emberekkel, közegükkel. Ráadásul ezeket a gépeket kényes célok végrehajtására szánják: többek között sebészeti eszközként, emberi mobilitást támogató protézisként, vagy kockázatos terepek feltérképezésében segédkezhetnek.

 

Egy (majdnem) puha robot felépítése (Kép: Wikimedia Commons)

 

Ha viszont nem rendelkeznek a 3D környezetet és önmagukat pontosan érzékelő és hatékonyan lereagáló szenzorokkal, akkor saját gyorsságukról, formájukról, tömegükről, és e tulajdonságaik interakciók közbeni hasznosításáról, helyes alkalmazásáról sem „tudnak” semmit. A probléma például elektronikus „bőrrel” oldható meg.

 

Egy milliméter vastag robotbőr

Az Edinburgh Egyetemen pont ilyen, intelligens elektronikus bőrt fejlesztettek, amellyel – most először – robotok a Homo sapienshez és az állatokhoz hasonló szintű (és természetesen valósidejű) fizikai önérzékeléssel rendelkezhetnek. Az új e-bőr ezért változtathat a robotikai kutatásfejlesztések irányán.

A mindössze egy milliméter széles szerkezetet vékony szilikonrétegből alakították ki, vezetékeket és érzékelő detektorokat ágyaztak bele. Egy ilyen mai fejlesztésből a mesterséges intelligencia kvázi kihagyhatatlan, így MI-szoftverrel kombinálták össze. A szoftver teszi lehetővé, hogy minden irányban, nagyon gyorsan észlelje a mindössze milliméterekre lévő (belső és külső) objektumokat.

A bőrt puharobot-karon tesztelték, a technológiával a gép érzékelte a benne lejátszódó összes mozdulatsort: meghajlást, kinyúlást, csavaró mozgásokat. Ez a rugalmasság és a méret előrevetíti, hogy az e-bőr szinte minden puha robothoz alkalmazható lesz, tehát óriási potenciál rejlik benne.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek