Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Kemény idők: megcsappant a legnagyobb techcégek profitja

MEGOSZTÁS

A gazdasági bizonytalanság, az ellátási láncok problémái, a fogyasztók növekvő óvatossága éreztette hatását a nagy technológiai cégek tavalyi utolsó negyedéves üzleti eredményein is. Több vállalatnál ha nem is jelentős mértékben, de csökkent az árbevétel, a nyereség pedig mind a 4, általunk megvizsgált társaságnál esett.

(Kiemelt fotó: EnvatoElements)

Olyan történt a tavalyi utolsó negyedévben az Apple-el, amire 2019 óta nem volt példa, éves összevetésben csökkent ugyanis a cég árbevétele. A társaság vezérigazgatója, Tim Cook az erős dollárral, a kínai termelési problémákkal, valamint a makrogazdasági bizonytalansággal magyarázta az előzetesen vártnál gyengébb eredményt.

A világ egyik legismertebb technológiai vállalata a 2022. október-decemberi időszakot 117,15 milliárd dolláros árbevétellel zárta, ez 5,49 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A társaság nyeresége ugyanakkor jóval nagyobb mértékben, 13 százalékkal esett vissza, kicsivel 30 milliárd dollár alatt maradt.

Ha részletesebben megvizsgáljuk, hogy az egyes termékszegmensekben milyen eredmények voltak, akkor azzal szembesülünk, hogy a Mac-ek, vagyis a számítógépek esetében a bevétel szempontjából majdnem 29 százalékos visszaesést hozott a tavalyi év utolsó három hónapja az egy évvel korábbihoz képest. Az iPhone-értékesítés adta az Apple év végi bevételének több mint felét, 65,8 milliárd dollárt, azonban éves összevetésben még ez is valamivel több mint 8 százalékos csökkenést jelentett.

Jó hír viszont a jövőre nézve, hogy a Szolgáltatások üzletág az eddigi legnagyobb forgalmat tudta felmutatni, 20,77 milliárd dollárt, ami 6,4 százalékos növekedésnek felelt meg. A cég számára a tavalyi negyedik negyedév egy fontos mérföldkő elérését is jelentette, az aktív, használatban lévő Apple-eszközök száma átlépte a kétmilliárdot.

 

Zsugorodó reklámbevételek

Elmaradt az előzetes elemzői várakozásoktól a Google anyacége, az Alphabet utolsó negyedéves üzleti teljesítménye is. A cég árbevétele ugyan egy százalékkal nőni tudott, kis mértékben meghaladva a 76 milliárd dollárt, azonban előzetesen mintegy 900 millió dollárral nagyobb forgalmat vártak az elemzők. Az egyes szegmenseket vizsgálva az látszik, hogy a 2022. utolsó negyedévi hirdetési bevétel több mint 2,2 milliárd dollárral volt kevesebb, mint egy évvel korábban, csak a YouTube esetében majdnem 700 millió dolláros volt a mínusz.

Az összképen sokat javított, hogy a felhőalapú szolgáltatások esetében sikerült mintegy 1,8 milliárd dolláros pluszt felmutatni a bevétel vonatkozásában 2021. végéhez képest. A cég eredménytermelő képessége ugyanakkor jelentősen gyengült, hiszen míg 2021-ben az október-decemberi időszakban 20,6 milliárd dolláros profitot értek el, addig a múlt év hasonló periódusában már csak 13,6 milliárd dolláros nyereséget tudtak felmutatni.

Nem könnyíti meg a társaság helyzetét az sem, hogy a Microsoft a jelek szerint nagyon jó döntést hozott, amikor a ChatGPT-t fejlesztő Open AI-ba fektetett. A mesterséges intelligencia alkalmazásában új szintet jelentő megoldást várhatóan hamarosan beépítik a Bing böngészőbe, ami érthető módon aggodalommal tölti el a Google és az anyacég Alphabet vezetését, igaz ők is igyekeznek visszavágni egy saját MI fejlesztéssel.

 

 

Felhőben erősek

Felemás negyedévvel zárta 2022-t a Microsoft, hiszen a cég talán legismertebb terméke, a Windows értékesítése – együtt mozogva a személyi számítógépek piacával – a partnerek felé látványosan visszaesett, ugyanakkor az üzleti szolgáltatások és különösen a felhőalapú megoldások szép teljesítményt nyújtottak. A társaság a 2022. október-decemberi időszakban 52,7 milliárd dolláros bevételt ért el, ami éves összevetésben 2 százalékos növekedésnek felelt meg. A cég nyeresége ugyanakkor 12 százalékkal csökkent, 16,4 milliárd dollár volt.

Sokat elárul a jelenlegi piaci helyzetről és a meghatározó trendekről, hogy Satyam Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a tavalyi utolsó negyedévet értékelve azt emelte ki, hogy a számítástechnika következő nagy hulláma már itt van, mint fogalmazott a „Microsoft Felhő a világ legfejlettebb mesterséges intelligencia modelljeit egy új, számítási platformmá formálja”. A felhőalapú szolgáltatásokból származó bevételük 27,1 milliárd dollár volt a vizsgált negyedévben, ami éves összevetésben 22 százalékos bővülést jelentett. A már említett Windows operációs rendszer esetében viszont a gyártók felé történő értékesítés 39 százalékkal zuhant éves szinten és ugyanekkora volt a visszaesés az eszközök esetében is.

 

Eltűnő profit

Vegyes érzésekkel fogadhatták az Amazon tavalyi negyedik negyedéves eredményeit a befektetők, hiszen bár a bevételét növelni tudta a vállalat, a nyeresége szinte teljesen eltűnt. Az Apple kapcsán már említett erős dollár érzékenyen érintette a világ talán legismertebb e-kereskedelmi cégét is. A társaság árbevétele a tavaly október-decemberi időszakban 149,2 milliárd dollár volt, ez 9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Az Amazon beszámolója szerint viszont az erős dollár hatását leszámítva a fejlődés 12 százalékos lett volna.

A társaság a lényegében hazai piacnak számító Észak-Amerikában 13 százalékos növekedést tudott felmutatni, a nemzetközi piacokon viszont 8 százalékos csökkenést hozott össze. Érdemes azonban megemlíteni, hogy ha a 2021 utolsó negyedévi szinten maradt volna a dollár, akkor az Észak-Amerikán kívüli területeken is öt százalékos növekedést tudtak volna kimutatni.

Jó hír lehetett a befektetők számára, hogy a cég felhőszolgáltatásai iránti kereslet folyamatosan bővült. Az Amazon Web Services (AWS) a tavalyi utolsó három hónapban 21,4 milliárd dollárt hozott, ami éves összevetésben 20 százalékos növekedésnek felelt meg.

Drámai mértékben zuhant viszont az Amazon nyeresége, hiszen míg 2021 utolsó negyedévében még 14,3 milliárd dolláros profitot mutattak ki, addig a tavalyi október-decemberi időszakra mindössze 278 millió dolláros adózott eredményről számoltak be.

 

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!