Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Intelligens, permetezhető bőrt hoztak létre

MEGOSZTÁS

A kézre permetezhető intelligens bőr, mesterséges intelligencia segítségével dekódolja és továbbítja a kézmozdulatokkal és a gesztusokkal megadott parancsokat, de arcra fújva az érzelmeinket is közvetítheti a virtuális térbe.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezérigazgatója egyszer azt mondta az érintőképernyős technológia átalakító erejéről, hogy az „majdnem olyan, mintha az eszköz a kéz és az ujjak természetes meghosszabbítása lenne”.

Az érintőképernyők azonban hamarosan a múlté lehetnek, mivel az újonnan kifejlesztett bionyomtatott intelligens bőr egy nap lehetővé teheti az emberek számára, hogy csak gesztusokkal kommunikáljanak, láthatatlan billentyűzeteken gépeljenek és pontosan kifejezhessék magukat a virtuális térben.

Amerikai és koreai kutatók kifejlesztették az első olyan elektronikus bőrt, amely mesterséges intelligenciát (AI) használ. A viselhető elektronikai eszközöket, az intelligens bőrt általában az ízületekhez rögzítik, így mozog együtt a felhasználóval. A tudósoknak eddig a legnagyobb kihívást az okozta, hogy az elektronikus bőrt elég rugalmassá és nyújthatóvá tegyék a kényelmes használathoz.

A Stanford Egyetem, a Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) és a Szöuli Nemzeti Egyetem kutatóinak csoportja azonban egy újszerű gyártási módszert dolgozott ki, amelynek során elektromos áramkörök hálóját nyomtatják a kézre úgy, hogy egy vezető folyadékot permeteznek a bőrre, így létrehozva egy felfújható érzékelőrendszert.

 

Permetezhető szenzoros rendszer, amely egy elektronikus, biokompatibilis nanohálóból áll, ez közvetlenül kapcsolódik a vezeték nélküli bluetooth-modulhoz, és meta-learning segítségével tanul.
Forrás: Kyun Kyu „Richard” Kim, Bao Group – Stanford University

 

Működése

Az innováció egy permetezhető, elektromosan érzékeny, hálós, nanométer vastagságú elektromos szálakból készült hálózat, amely poliuretánba van ágyazva – ugyanabba a tartós, de mégis nyújtható anyagba, amelyet gördeszka kerekek készítéséhez használnak. A háló több millió, arannyal bevont ezüst nanoszálból áll, amelyek egymással érintkezve dinamikus elektromos pályákat hoznak létre. Ez a háló elektromosan aktív, biokompatibilis, légáteresztő és rajta marad a bőrön, hacsak nem dörzsöljük szappannal és vízzel. Abszolút rásimul az ujjlenyomatra, az apró ráncokra. Ezután egy könnyű bluetooth-modul egyszerűen csatlakoztatható a hálóhoz, amely vezeték nélkül továbbítja a jelváltozásokat.

Ezután a gépi tanulás veszi át az irányítást. A számítógépek figyelik a vezetők változó mintáit és ezeket a változásokat konkrét gesztusokhoz, fizikai feladatokhoz rendelik hozzá. Az AI segítségével megtanulja a kézmozdulatokat és különböző műveleteket tud végrehajtani egy virtuális térben, ha a felhasználó többször megismétli, tehát betanítja.

A kutatócsoport a virtuális valóság (VR) platform technológiáját alkalmazta a bőrön és sikeresen tesztelte a betűk beírását számítógépen, billentyűzet nélkül, csupán kézmozdulatokkal. Egy tárgy megérintésekor annak az alakját is fel tudja rajzolni a képernyőre.

 

Telemedicinától a jelnyelven át a gamingig

Az eszköz permetezhető jellege révén lehetővé teszi, hogy bármilyen méretű vagy formájú kézhez igazodjon, de ha az arcra fújják, akkor a finom érzelmi jeleket is lehet rögzíteni. Így lehetővé válik egy sokkal valósághűbb arcot, mozdulatsort létrehozni animációkban, vagy az avatarjaink tökéletesen közvetíthetik a fintorainkat, az arcunk rezdülését, mozdulatainkat egy virtuális találkozó során. A fejlesztés segíthet megvalósítani, hogy valósághű, valósidejű kiterjesztései lehessünk önmagunknak, a virtuális térben.

Lehetővé teszi a nyelvi zavarokkal küzdők számára a jelnyelv használatát a virtuális térben, sőt a kutatók szerint a technológiát a jövőben széles körben alkalmazhatják olyan területeken is, mint a telemedicina, a gaming és a robotika.

A kutatás decemberben jelent meg a Nature Electronics folyóiratban, és itt egy videó, ahogy fizikai billentyűzet nélkül gépelnek.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek