Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A cégek több mint háromnegyede használ MI-t minőségellenőrzésre és tesztelésre

MEGOSZTÁS

A minőségellenőrzésben is ugrásszerű fejlődést idéz elő a generatív mesterséges intelligencia. A Micro Focus támogatásával készült friss felmérés alapján a vállalatok 38 százaléka a mennyiségről a minőségre helyezi át a fókuszt, és 67 százalékuk az alapvető üzleti tevékenységei közé építette be a minőségbiztosítást. Az MI-vel kapcsolatos fő aggályok között az adatvédelem, a megbízhatóság és a szabályozás szerepel.

„A minőség nem egy cselekedet, hanem szokás.” 

Arisztotelész, görög tudós és filozófus

A vállalatok számára egyre fontosabb terület a minőségbiztosítás a szoftverek terén. Ahhoz hogy erről hatékonyan gondoskodhassanak, egyre több cég fordul az olyan technológiák felé mint automatizálás és a mesterséges intelligencia, mert olyan előnyöket kínál számukra, mint

 1. kockázatcsökkentés (54%)
 2. tesztelés hatékonyságának javítása (52%)
 3. az éles működésben jelentkező hibák számának csökkentése (51%),

derült ki a World Quality Report felméréséből, amelyet 40 országban 1750 üzleti vezető és 8 szektor szakembereinek megkérdezésével folytattak.

Az előző évben a piacra jutási idő lerövidítése szerepelt a lista élén, amely 2023/24-re a hatodik helyre csúszott vissza, a tesztelésre fordított források mérséklése és a felhasználói élmény javítása mögé. A Micro Focus szakértői ebből arra következtetnek, hogy a szervezetek már elértek akkora haladást ezen a téren, amit szükségesnek éreztek, ezért került más területekre a fókusz.

A vállalatok 77 százaléka fektet be mesterséges intelligenciás megoldásokba a minőségbiztosítás támogatásához, és 74 százalékuk aktívan használja a fejlett technológiákat a tesztelési folyamatok optimalizálásához. A cégek ettől elsősorban

 • hatékonyságnövekedést (65%),
 • gyorsabb működést (53%),
 • jobb ügyfélélményt (41%),
 • megbízhatóságot (33%), illetve
 • a meghibásodások számának csökkenését (29%)

várják.

Mint minden új technológiánál, így a minőségbiztosításnál használt MI-megoldások esetében is felmerülnek különféle aggályok például

 • az adatvédelemmel (35%),
 • a szabályozásokkal és a megfeleléssel (29%),
 • a fenntarthatósággal (34%),
 • a rugalmasság hiányával (33%),
 • integrációs problémákkal (30%) – azaz nem tudják integrálni az új MI-megoldásokat a meglévő eszközkészletbe,
 • a skálázhatósággal (27%)
 • a rejtett költségekkel (27%)
 • az esetleges „hallucinációkkal” (24%), vagyis pontatlan adatokkal és eredményekkel

kapcsolatban.

Részben az ilyen fenntartások vezérlik a Micro Focust nemrég felvásárló OpenText vállalatot, hogy privát nagy nyelvi modellt, illetve generatív mesterséges intelligenciát fejlesszen, amelynek funkciói folyamatosan válnak elérhetővé a cég megoldásaiban, így a minőségellenőrzéshez és teszteléshez kapcsolódó eszközökben is.

A saját technológia fejlesztése során kiemelt figyelmet fordítanak a biztonsági és megbízhatósági problémák kiküszöbölésére. Így az ügyfelek olyan, kifejezetten vállalati felhasználásra szánt megoldásokhoz férhetnek hozzá, amelyek a szervezet saját információit és folyamatait figyelembe véve működnek, miközben az érzékeny céges adatok folyamatosan biztonságban vannak, nem kerülnek be semmilyen nyilvános adatbázisba.

 • Az UFT segítségével például teljeskörűen, automatizáltan ellenőrizhetik, hogy az általuk fejlesztett szoftverekben minden funkció megfelelően működik-e, beleértve az alkalmazások front-end funkcionalitását és a back-end szolgáltatás elemeit.
 • A LoadRunner teljesítménytesztelő eszközök segítségével a szervezetek azt is megvizsgálhatják, hogy a szoftverek bírják-e az esetlegesen hirtelen megugró terhelést.
 • A biztonsági hibák feltárásáról és a kockázatok csökkentéséről pedig a Fortify megoldások használatával gondoskodhatnak a szoftverfejlesztés minden fázisában. 
 • A DevOps-folyamatokat támogató megoldások segítségével automatikusan tudnak generáltatni tesztszkripteket az MI segítségével, és egyetlen kattintással hozzáadhatnak új tesztforgatókönyveket, javítva a tesztek lefedettségét.

(Kiemelt kép: MF)

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek