Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

MEGOSZTÁS

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az értesítés mind az iOS, mind az Android rendszer felhasználóinak jelzi, ha titokban, tudtuk és beleegyezésük nélkül figyelik őket. A közös sajtóközleményben kiemelik, hogy a „Detecting Unwanted Location Trackers” (DULT) névre keresztelt funkció a felhasználók privát szférájának megóvására és a biztonságot potenciálisan fenyegető események kiszűrésére jött létre. Illetve a nyomkövetésre is használható Bluetooth eszközökkel történő visszaélések csökkentésére.

A funkció a 6.0-ás vagy újabb verziót futtató Android készülékeken, valamint az iOS 17.5-ös verzión már elérhető tegnaptól.

Egy éve megígérték, most szállítják a funkciót

A platformokon átívelő funkcióra vonatkozó javaslatot eredetileg pontosan egy évvel ezelőtt mutatták be. Ez utóbbi lehetővé teszi a Bluetooth kompatibilis eszközök által végzett jogosulatlan nyomkövetések észlelését.

Már akkor több gyártó jelezte, hogy támogatja a kezdeményezést, többek között a Samsung, a Tile, a Chipolo, az eufy Security és a Pebblebee. Amennyiben az eszközgyártók elfogadják az újonnan javasolt műszaki szabványt az sokkal egyszerűbbé teheti majd a nem kívánt nyomkövetések észlelését. Ráadásul a felhasználók is értesülhetnek arról, ha különböző nyomkövetőkkel figyelik a tevékenységeiket.

Az új iparági specifikáció az AirTag védelemre és a Find My hálózat funkciókra épül. Míg egy erre a célra dedikált Android alkalmazás segít bármely Bluetooth hatótávolságon belüli, Apple Find My-kompatibilis nyomkövetők észlelésében.

Figyelmeztető üzenet érkezik, ha követnek

Az új iparági specifikáció, funkció részeként az Android-felhasználók azonnal figyelmeztetést kapnak, ha egy azonosítatlan Bluetooth nyomkövető eszközt észlelnek, amely velük együtt mozog. Ugyanez igaz az iOS felhasználókra is. Előbbi képernyőjén a „Tracker traveling with you”, míg utóbbi, azaz iPhone estében a „[Item] Found Moving With You” üzenet villan fel.

Operációs rendszertől függetlenül a felhasználóknak ezután lehetőségük van a nyomkövető azonosítójának megtekintésére, hang lejátszására, amivel lokalizálhatják a követőt, valamint le is tilthatják a követő eszközt.

 

(Kép: Freepik)

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek