Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A korábban vártnál is nehezebb évük lehet a PC-gyártóknak

MEGOSZTÁS

Kemény évük volt tavaly a személyi számítógépek és táblagépek gyártóinak, csökkenő kereslet, az ellátási lánc problémái, makrogazdasági bizonytalanság nehezítették a helyzetet és ezek a tényezők hatalmas visszaesést okoztak. Az IDC friss előrejelzése szerint 2023-ban sem számíthatnak túl sok jóra a szektor szereplői, a kutatócég a decemberi előrejelzéséhez képest is pesszimistább prognózist adott ki.

(kiemelt fotó: EnvatoElements)

Legutóbb tavaly decemberben adott ki előrejelzést az IDC arról, hogy mekkora forgalomra számíthatnak 2023-ban a személyi számítógépek (PC) és táblagépek gyártói. A kutatócég akkor azzal számolt, hogy idén összesen 429,5 millió PC-t és tabletet szállítanak majd le a kereskedőknek és a végfelhasználóknak a gyártók, ami valamivel több mint 4 százalékos visszaesést jelentett volna 2022-höz képest. A legfrissebb, ma bemutatott prognózisban viszont már jóval kisebb érték szerepel, az IDC szakértői ebben az évben 403,1 millió leszállított személyi számítógéppel és táblagéppel számolnak. Amennyiben beválik a jóslat, az azt jelenti, hogy további 11,2 százalékos visszaesés jöhet ennél a két kategóriánál.

Bár a 2023-as volumenek a 2019-es szint alatt lesznek, az IDC várakozásai szerint 2024 a fellendülés éve lesz, a PC- és táblagép-szállítások 3,6 százalékkal nőnek 2023-hoz képest, és meghaladják a járvány előtti szintet, mivel a teljes mennyiség eléri a 417,7 millió darabot.

„A vállalkozások és az intézmények részéről érkező kereslet az előrejelzési időszakunk alatt végig erős marad, mivel a hibrid munkavégzés és az iskolai fejlesztések tartósan megnövelték a megszólítható teljes piac méretét. A Windows 10 kifutása várhatóan 2024-ben és 2025-ben a PC-frissítéseket fogja ösztönözni, míg a Chromebookok és az Android táblagépek az oktatási célú telepítésekből és frissítésekből profitálnak. Annak ellenére, hogy az Apple az elmúlt negyedévekben lassan és folyamatosan erősödött ebben a szegmensben is, a vállalat széleskörű elfogadottságának hiánya a kereskedelmi vásárlók körében valószínűleg ahhoz vezet, hogy a Microsoft- és Google-alapú platformok a következő két évben megelőzik az Apple termékeit” – nyilatkozta az előrejelzés kapcsán Jitesh Ubrani, az IDC Mobility and Consumer Device Trackers kutatási vezetője.

A lakossági felhasználók esetében az amerikai dollár erőssége, valamint a növekvő infláció világszerte nagyban befolyásolta a vásárlóerőt. Bár a hosszú távú kilátások továbbra is pozitívak, és a PC-k és táblagépek növekvő elterjedtsége a háztartások körében magasabb a járvány előtti szintnél, az IDC elemzése szerint fennáll annak a veszélye annak, hogy a fogyasztói kiadások ismét az okostelefonok és egyéb vásárlások felé tolódnak el.

 

 

 

Kulcskérdés lesz a rugalmasság

„Az idei év a személyi számítástechnikai eszközök gyártóinak rugalmasságáról fog szólni. A felesleges készletek, a csökkenő kereslet és a kedvezőtlen makrogazdasági mutatók továbbra is negatív nyomást gyakorolnak majd mind a volumenekre, mind az átlagos eladási árakra, mielőtt a következő két évben mindkét szegmensben visszatérnénk a növekedési fázisba” – tette hozzá Linn Huang, az IDC Devices and Displays részlegének alelnöke.

A kutatócég adatai szerint a múlt évben 292,3 millió személyi számítógépet szállítottak le a gyártók világszerte, ez 16,5 százalékos visszaesést jelentett éves összevetésben. A tavalyi év vége már egészen drámai zuhanást hozott, a 2022. október-decemberi időszakban ugyanis az egy évvel korábbihoz képest 28,1 százalékkal esett a forgalom. A táblagépek esetében jóval kisebb volt a visszaesés, az egész évet vizsgálva 2021-hez képest 3,3 százalékos csökkenést mértek a leszállított készülékek számában tavaly, míg az utolsó negyedévben éves összevetésben még bővült is a forgalom, igaz minimális mértékben, 0,3 százalékkal.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek