Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Erre költenek idén a nagyvállalatok

MEGOSZTÁS

Idén az informatikai kiadások világszerte elérhetik a 4,5 ezer milliárd dollárt, ami 2,4%-kal múlja felül a tavalyi informatikai költségeket. Ez a növekedés jóval nagyobb lenne, ha sok cég és magánszemély nem halogatná a meglévő hardver-eszközeinek cseréjét, a recessziós kilátások miatt - áll a Deloitte legfrissebb elemzésében. A tanulmányból az is kiderül, hogy az IT-n belül mire költenek jóval többet idén a nagyvállalatok, mint tavaly.

Idén a nagyvállalati szegmensben 7,5%-os növekedés várható világszerte, az egy évvel ezelőtti 8,2%-os bővülés után. A szoftver-kiadások 9,3%-kal, a szolgáltatások 5,5%-kal növekednek, míg a hardver-költségek 5,1%-kal esnek vissza a 2022-es büdzséhez képest.

A Deloitte szakértői egy átlagos nagyvállalat 2023-as prognosztizált kiadásait vizsgálták, ami alapján megállapítható, hogy milyen informatikai költségelemekre költenek jelentősen többet, mint tavaly. Az IaaS kiadások esetében 30 százalékos, az infrastruktúra beszerzése kapcsán pedig 13 százalékos bővülés várható. Hasonló mértékű növekedésre lehet számítani az ERP, SCM és CRM rendszerekre fordított összegben. A tanácsadási kiadások 10 százalékkal nőhetnek és a vertikális megoldásoknál is ilyen szintű bővülés várható. A mesterséges intelligenciára és analitikára szánt összeg 11 százalékkal nőhet.

A tavalyihoz képest várhatóan kevesebb költenek majd hardver támogatásra, PC-k és tabletek beszerzésére, illetve tároló kapacitás beszerzésére.

 

Az informatikai szolgáltatások piaca a 2022-es 1,28 ezer milliárd dollár után idén megközelíti az 1,4 ezer milliárd dollárt, ami másfélszerese a 8 évvel ezelőtti értéknek. Az IT szolgáltatások területén belül a „technológiai tanácsadás és kiszervezés” a legnagyobb hányad, melyet az alábbi szolgáltatások alkotnak: tanácsadási szolgáltatások (234 milliárd dollár 2022-ben), alkalmazás implementáció (191 milliárd dollár 2022-ben), alkalmazás üzemeltetési szolgáltatások (AMS, 105 milliárd dollár 2022-ben), és infrastruktúra szolgáltatások (324 milliárd dollár 2022-ben).

„A technológiai tanácsadás és kiszervezés legfőbb megrendelői világszerte a bank, a high-tech, a telekommunikáció és a biztosítási szektorok szereplői. A technológiai tanácsadó cégek legnagyobb kihívása továbbra is a tehetségek és tapasztalt szakemberek toborzása és megtartása. A természetes lemorzsolódás aránya 2022 második negyedévében tetőzött, azóta enyhülést mutat a munkaerőpiaci nyomás. 2023-ban az informatikai és digitális transzformációban jártas szakemberek utáni kereslet 20%-kal fogja meghaladni a világszerte rendelkezésre álló kapacitást” – mondta Kiss Dániel, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának partnere.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!