Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Ezeket a munkákat már nem emberek végzik

MEGOSZTÁS

A technológia valószínűleg a leggyorsabban fejlődő közeg az egész világon. Kevesebb mint 50 év alatt a csúcstechnológia drasztikusra duzzadt és alaposan megváltozott.

Figyelembe véve az ember folyamatos fejlesztési és fejlődési igényét, teljesen természetes, hogy a következő technológiai lépés a robotok tervezése volt. A robotok évtizedeken át izgalmas témát jelentettek a filozófusok, írók és filmproducerek számára, mire mérnökök és mesterséges intelligencia technikusok munkájává váltak.

Megkezdődött az emberszerű gépek létrehozása. A robotok már itt vannak és készen állnak arra, hogy megváltoztassák a munkát és az életvitelt.

Ki hozta ide a robotokat?

Karel Čapek több mint 100 éve tette ismertté a robot kifejezést, és teremtett meg ezzel egy olyan átfogó fogalmat, amelyet ma a ügyfélkiszolgáló rendszerektől kezdve a fejlett MI-algoritmusok által üzemeltetett ipari automata rendszerekig használunk. Cikkünkben megkíséreljük bemutatni, hogy merre tart a robotika és kicsit a jövőbe is kitekintünk.

A robotok társadalomra gyakorolt ​​hatásával kapcsolatos előrejelzések pozitívak vagy negatívak. Igaz, hogy a számítógépek miatt néhány munka elavult, de új informatikai és szoftveres állások jelentek meg az űr betöltésére. A robotika fejlődése új szektort nyit az emberek számára, hogy együttműködjenek velük. Tehát tényleg a robotok veszik el a munkánkat?

Robotok a munkahelyen

Számos gyártó profitál az új technológiai lehetőségekből, mint például az automatizált gyártás, az intelligens adatok, az IoT és a gépi tanulás. A robotokat a világon leginkább autóipari és elektronikai összeszerelő sorokon használják. Ismétlődő feladatokat is el tudnak végezni, és meghatározott funkciók végrehajtására vannak programozva, beleértve a komissiózást, a csomagolást és az alkatrészek elhelyezését.

Az emberek rosszabbul teljesítenek a fáradtság, a munka közbeni rossz testtartás vagy a légúti károsodás miatt. Ellentétben az emberekkel, a robotok szünet nélkül és a lehető legnagyobb pontossággal tudják elvégezni az ilyen feladatokat, ami nagyobb mennyiséget és magasabb készterméket eredményez.

Ezen túlmenően a robotok ma már képesek kezelni azokat a tevékenységeket, amelyekhez szükség van az „emberi érintés” érzésére. Ez úgy történik, hogy a robotokat képessé teszik az érzésekre, például erő-nyomaték érzékelők segítségével. Képesek kezelni a nem egyforma tárgyak csiszolását, polírozását, amit egy szakképzett kezelő korábban is elvállalt volna. Ilyen helyzetekben mindenképpen van ok az aggodalomra, hogy a robotok helyettesíthetik az emberi szerepet.

A Világgazdasági Fórum 2020-as jelentése szerint 85 millió munkahely szűnhet meg az emberek és a gépek közötti munkamegosztás eltolódása miatt. A legtöbb forrás azonban biztosítja, hogy az Ipar 5.0 több munkahelyet hoz az embereknek, mint amennyit megszüntet.

Hogyan használhatja az új technológiát vállalkozása fejlesztéséhez?

Még senki sem épített megfelelően működő örökmozgót, de a robotikai ipar növekszik, és a robotok már hatással vannak az emberek életére. Manapság nagyon sok gyártó és gyár az automatizáláson alapul. A gépeknek – az emberekkel ellentétben – nem kell szünetet tartaniuk, és pontosan el tudják végezni az ismétlődő feladatokat.

Ahogy a kommunikáció folyamatosan változik a világban, a társadalomnak most nyitottnak kell lennie a következő ipari forradalomra, amelyben az emberek és a robotok közötti munka megváltoztatja a vállalkozások működését. A robotok az emberek mellett fognak dolgozni, kiegészítve minket olyan feladatokban, amelyek általában nem megterhelőek szellemileg, vagy túl veszélyesek ahhoz, hogy megbirkózzanak vele. Ez azt jelenti, hogy az együttműködő robotoknak köszönhetően a munka megosztható és javítható lesz. Olvassa el az alábbiakban példákat az iparágvezető márkák által használt együttműködő robotokra.

Ismerkedjen meg az EVA-val – az ipari robotkarral

A feldolgozóiparban az ipar 4.0 növekedésével együtt népszerűvé váltak az ismétlődő feladatokat végrehajtó autóipari robotok, mint például az EVA, az ipari karos robot. Eva az Automatától gondoskodik a gépek karbantartásáról, a terméktesztelési folyamatokról, az ellenőrzésről és a könnyű komissiózásról és válogatásról.

Az OMRON emberekkel való együttműködésre épített robotja

Az Omron kollaboratív robotját úgy tervezték, hogy az emberekkel és a gépekkel is működjön. Beépített látórendszerrel rendelkezik, integrált kamerája pedig széles látómezőben lokalizálja a tárgyakat. Az olyan technológiáknak köszönhetően, mint az erő-visszacsatolás, az alacsony tehetetlenségi nyomatékú szervomotorok, az elasztikus működtetők és az ütközésérzékelő technológia, az együttműködő robotokat úgy építik fel, hogy biztonságosan működjenek együtt az emberi kezelőkkel. Ennek köszönhetően a vállalkozások nagyobb hatékonyságot érhetnek el, miközben biztosítják a munkahelyi biztonságot.

SparkFun uARM Swift profi robotasszisztens

A SparkFun uArm Swift Pro egy nyílt forráskódú és barkácsbarát robotkaros platform, amelyet gyártók és oktatási célokra szántak, és egy Arduino Mega 2560-on alapul. Ez egy nagy teljesítményű asztali robot-asszisztens, sokkal több felhasználási lehetőséggel, mint elődei.

Az ABB YuMi kétkarú együttműködő robotja

2015-ben az ABB bemutatta a YuMi-t, egy olyan robotot, amely egyesíti az emberek egyedi képességét, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz a robotok fáradhatatlan kitartásával a precíz, ismétlődő műveletek érdekében, valamint azzal a képességgel, hogy több áru összeszerelését automatizálja ugyanazon a sávon. A márka szerint a YuMi-t „az automatizálás új korszakára tervezték”.

6 robotokat használó iparág

Mindenki használ robotokat a mindennapi életében. A tudósok, mérnökök vagy orvosok robotokat használnak munkájuk megkönnyítésére és javítására. Ilyenek lehetnek például mesterséges intelligens alkalmazások, főzőrobotok, védelmi robotok vagy szolgák.

  1. Gyártás – A gyártás az egyik legnagyobb iparág, ahol robotokat használnak. A robotgyártási technológia működése is biztonságosabb. A kamerákkal, érzékelőkkel és automatikus kikapcsolási lehetőségekkel a munkahely fenntarthatóbb és könnyebben kezelhető lehet a fejlett technológiáknak köszönhetően. A fejlett automatizálás és az ipar 5.0 néhány az idei ipari gyártási trendek közül.
  2. Mezőgazdaság – A gyártáshoz hasonlóan a mezőgazdaságban is a robotok növelik a termelékenységet azáltal, hogy csökkentik az összköltséget és alkalmazzák a robottechnológia különböző formáit. Ellenőrizze, hogy a technológia növekedése és az automatizálásba való befektetés hogyan javítja a mezőgazdasági ágazatot. A gazdálkodók már önvezető GPS-traktorokat, betakarítógépeket és robotokat használnak a munkaerőhiány pótlására.
  3. Online segítség – A robotok által nyújtott online támogatás, amelyeket gyakran chatbotoknak vagy hangvezérelt személyi asszisztenseknek neveznek, bizonyos szintű természetes nyelvértésre képesek. Sok hétköznapi kérdésre tudnak válaszolni, miközben olyan kérdéseket is továbbíthatnak, amelyek emberi beavatkozást igényelnek. Példa erre az intelligens hangalapú operációs rendszer típusra a ‘Samantha’ a Spike’s Jonze Her -ből . Annak ellenére, hogy ez egy sci-fi film, sokan kommunikálnak Alexa és Siri, intelligens hangalapú operációs rendszerekkel. Üzleti oldalról a vállalatok belsőleg fektetnek be ilyen robotokba, hogy kezeljék az IT-támogatási lekérdezéseket.
  4. Orvosi robotok – Egy másik gyakori terület, ahol a robotok nagy szerepet játszanak, az orvostudomány. Az orvosi robotok jól ismertek, különösen a sebészetben, mint például a da Vinci robot, amely a műtéteket úgy kíséri, hogy segít a betegeknek kevesebb vérveszteségben, a fertőzések kockázatának csökkentésében és a gyógyulás felgyorsításában. Az együttműködő robotok hatékonyan helyettesítik az alkalmazottakat az ilyen eljárások során. Ez azonban felszabadítja ezt az erőforrást az egészségügyi szakembertől megkövetelt egyéb feladatokra, miközben csökkenti az orvosi beavatkozások költségeit.
  5. Étel előkészítés – El tudna képzelni egy robotpincért, szakácsot vagy csapost, mint Morten Tyldum Utasok című filmjében ? Az automatizált és intelligens robotok több száz étel elkészítésére és főzésére lesznek képesek. Már használunk néhány konyhai robotot, amelyek segítségével gyorsabban és beavatkozások nélkül készíthetünk el ételt.
  6. Katonai – A robotok gyakori segítség a katonai és a közbiztonsági szektorban. Például a pilóta nélküli drónok megfigyelésre és támogatási műveletekre használhatók a csatatéren. Ezek a katonai drónok túszhelyzetekben hozzáférhetnek a veszélyességi szintekhez, és valós idejű információkkal látják el a katonákat és az elsősegélynyújtókat.
PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek