Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A mesterséges intelligencia legfontosabb felhasználási esetei az autóiparban

MEGOSZTÁS

Az autóiparban az évek során jelentős változás következett be a digitális átalakulási szolgáltatásoknak köszönhetően. Számos előnye miatt az MI gyorsan népszerűvé vált a szektorban, forradalmasítva a járművek létrehozását, használatát és tervezését.

(Kiemelt kép: Unsplash+)

Ahogy a mobiltelefonok ma már többre képesek a telefonálásnál, úgy az autók is sokkal többet nyújthatnak a vezetésnél és parkolásnál. Az elmúlt években az autóipar kéz a kézben dolgozott a nagy technológiai vállalatokkal, hogy a legfejlettebb, legbiztonságosabb és legkényelmesebb járműveket szállítsák. Az autók nagy méretű intelligens eszközökké váltak, fejlett vészfékezési képességekkel, az autonóm vezetéshez szükséges térképezési technológiával, jobb üzemanyag-hatékonysággal és megjelent az autók mint szolgáltatás, mint közlekedési forma is. A gépjárművek nem szűkölködnek olyan módokban, melyekkel javítják a járművezetők és a körülöttük lévő többi jármű életét: a biztonság, az A-ból B pontba való eljutás kevesebb gonddal, de a folyamat során végig szórakoztatnak is minket. Az elkövetkező években az autóipar várhatóan még tovább fejlődik, és egy lépéssel közelebb visz minket a még inkább összekapcsolt és digitalizált környezethez.

A mesterséges intelligencia legfontosabb felhasználási esetei az autóiparban
Az autók nagy méretű intelligens eszközökké váltak, fejlett vészfékezési képességekkel, az autonóm vezetéshez szükséges térképezési technológiával, jobb üzemanyag-hatékonysággal és megjelent az autók mint szolgáltatás, mint közlekedési forma is (Fotó: Unsplash+)

Az MI kulcsfontosságú szerepet játszik az autonóm vagy önvezető járművek lehetővé tételében. A fejlett MI-algoritmusok, például a mélytanulás és a számítógépes látás, az érzékelők (kamerák, LiDAR, radar) adatainak értelmezésére és valós idejű döntések meghozatalára szolgálnak a biztonságos navigáció, a tárgyak felismerése és az útvonaltervezés érdekében. A mesterséges intelligencia beépül a vezetőtámogató rendszerekbe, például az adaptív sebességtartó automatikába, a sávtartó asszisztensbe és az automatikus vészfékezésbe. Az MI-alapú hangfelismerés és az NLP-technológia lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy hangutasításokkal lépjenek kapcsolatba járműveikkel. A mesterséges intelligenciát az érzékelőadatok és a jármű korábbi teljesítményének elemzésére használják, hogy előre jelezzék a lehetséges karbantartási problémákat, mielőtt azok bekövetkeznének. A számítógépes látás és a gépi tanulási algoritmusok felismerik a hibákat és anomáliákat az alkatrészekben és szerelvényekben, biztosítva a következetes minőségi szabványokat. A mesterséges intelligencia algoritmusok elemzik a valós idejű forgalmi adatokat, és a közlekedési feltételek javítása érdekében beállítják a jelzések időzítését.

A mesterséges intelligencia legfontosabb felhasználási esetei az autóiparban
Az MI-alapú hangfelismerés és az NLP-technológia lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy hangutasításokkal lépjenek kapcsolatba járműveikkel. A mesterséges intelligenciát az érzékelőadatok és a jármű korábbi teljesítményének elemzésére használják, hogy előre jelezzék a lehetséges karbantartási problémákat, mielőtt azok bekövetkeznének (Fotó: Unsplash+)

Az MI jelentősége az autóiparban

A mesterséges intelligencia megváltoztatta az autóiparban a járművek üzemeltetését és a velük való kommunikációt. Jelentősége abból ered, hogy hatalmas mennyiségű adatot képes feldolgozni, lehetővé téve az autók számára, hogy azonnal döntéseket hozzanak, és elképzelhetetlen betekintést nyújtsanak. Az MI-fejlesztési szolgáltatásoknak köszönhetően az autóipar az innováció és az átalakulás új korszakába lépett. Becslések szerint 2017-ben a járműveknek mindössze 5-10 százaléka rendelkezett valamilyen MI-rendszerrel. Ez az arány az elmúlt öt évben növekedett, köszönhetően az olyan mesterséges intelligencia funkcióknak, mint a parkolássegítő és a sebességtartó automatika. Az előrejelzések szerint azonban az autóipar követni fogja más iparágak, például a pénzügyi szolgáltatások és az egészségügy útját, és fokozni fogja az MI-technológia alkalmazását. Valójában 2030 végére várhatóan az új járművek 95-98 százaléka rendelkezhet mesterséges intelligencia technológiával. Ha tehát az autóipar jelenleg az MI-technológia „új alkalmazójának” számít, az elkövetkező évtizedben valószínűleg az „érett iparág” kategóriába fog kerülni. A használatának ilyen jelentős növekedése nem „hiba”, különösen, ha figyelembe vesszük mindazt, amit a mesterséges intelligencia az autóiparnak nyújtani tud már. Különösen az autógyártás területe nyerhet sokat az MI-technológia bevezetésével, de a gyártók világszerte már most is használják az MI-t az autógyártás minden területén. A jármű kezdeti anyáit és csavarjait összeszerelő robotoktól kezdve a fedélzeti érzékelőin át, melyek figyelmeztetik a járművezetőket a potenciálisan veszélyes helyzetekre, egészen az autonóm autóig, mely gépi tanulást használ a forgalomban való biztonságos navigáláshoz: a mesterséges intelligencia már most is megváltoztatta az autók gyártásának és üzemeltetésének módját, és ez a trend csak folytatódni fog.

A mesterséges intelligencia legfontosabb felhasználási esetei az autóiparban
Az előrejelzések szerint azonban az autóipar követni fogja más iparágak, például a pénzügyi szolgáltatások és az egészségügy útját, és fokozni fogja az MI-technológia alkalmazását. Valójában 2030 végére várhatóan az új járművek 95-98 százaléka rendelkezhet mesterséges intelligencia technológiával (Fotó: Unsplash+)

A mesterséges intelligencia elfogadása az autóiparban: megéri az erőfeszítést?

Bármilyen új technológiai innováció integrálása egy iparágban általában felveti a kérdést: „Megéri-e az erőfeszítést?”, vagy hasonlóan: „Tényleg szükség van rá?”. Amikor a mesterséges intelligenciáról van szó az autóiparban, a válasz mindkét kérdésre határozott igen lehet.  Az MI már bebizonyította, hogy az autóiparban érdemes erőfeszítéseket tenni, és ahogy a felhasználása tovább növekszik, ezt csak további bizonyítékok fogják mutatni. Először is, gondoljunk az autóiparon belüli számos felhasználási lehetőségére. Csak az elmúlt évtizedben a mesterséges intelligencia felbecsülhetetlen szerepet játszott az autógyártásban, a járművezetői kockázatértékelésben, a prediktív karbantartásban és természetesen az önvezető autókban. Vessünk egy mélyebb pillantást néhány ilyen felhasználási módra.  Az alábbiakban néhány előnyös tulajdonságát mutatjuk be a jövötechnológiának.

A mesterséges intelligencia legfontosabb felhasználási esetei az autóiparban
Bármilyen új technológiai innováció integrálása egy iparágban általában felveti a kérdést: „Megéri-e az erőfeszítést?”, vagy hasonlóan: „Tényleg szükség van rá?”. Amikor a mesterséges intelligenciáról van szó az autóiparban, a válasz mindkét kérdésre határozott igen lehet (Fotó: Unsplash+)

Fokozott járműbiztonság

Amikor az autók biztonságának fokozásáról van szó, az MI alaposan megváltoztatta az eddigi trendeket. A fejlett vezetőtámogató rendszereknek (ADAS) köszönhetően drámaian csökkent az ütközések és a halálos balesetek száma az utakon. Ezek az üzleti megoldások mesterséges intelligencia algoritmusokat alkalmaznak a tárgyak, személyek és a lehetséges ütközések azonnali azonosítására. Ez mindenki számára biztonságosabbá teszi a vezetést, mivel figyelmeztetni tudják a többi járművezetőt, és intézkedéseket tehetnek az ütközések elkerülése érdekében.

Autonóm vezetés

A mesterséges intelligencia egyik legizgalmasabb felhasználási esete az autóiparban talán ma az autonóm vezetés. Az MI által vezérelt önvezető járművek önálló navigációra és működésre képesek. Képzeljük el, hogy képesek leszünk pihenni, miközben odahajtanánk valahova. A kényelmi elem mellett az autonóm járművek jelentősen csökkenthetik a forgalmi torlódásokat és a környezetszennyezést, és ezzel a közlekedés új korszakát vezethetik be.

Jobb forgalomirányítás

A sűrűn lakott nagyvárosi területeken a forgalmi torlódások komoly bosszúságot okozhatnak az ingázóknak. A mesterséges intelligencia elengedhetetlen az intelligens közlekedési megoldások bevezetéséhez, ami javítja a forgalomirányítást. Ezek a rendszerek az MI-algoritmusok segítségével észlelik a forgalmi mintákat, javítják a jelzések időzítését, és útvonalakat ajánlanak a torlódások csökkentése érdekében. Következésképpen az ingázók kevesebb stresszes és idegesítő utazásnak nézhetnek elébe.

A mesterséges intelligencia legfontosabb felhasználási esetei az autóiparban
A sűrűn lakott nagyvárosi területeken a forgalmi torlódások komoly bosszúságot okozhatnak az ingázóknak. A mesterséges intelligencia elengedhetetlen az intelligens közlekedési megoldások bevezetéséhez, ami javítja a forgalomirányítást (Fotó: Unsplash+)

Üzemanyag-hatékonyság

A környezet és a járművezetők egyaránt függnek az üzemanyag-takarékosságtól. A motor teljesítményének növelésével és az energiapazarlás minimalizálásával az MI drámaian javítja a járművek üzemanyag-takarékosságát. A modern MI-rendszerek figyelemmel kísérik a járművezető viselkedését és az út állapotát, és valós időben alkalmazkodnak az üzemanyag-takarékosság maximalizálása érdekében. A benzinárak csökkentésével a szén-dioxid-kibocsátás mérséklése a környezet és a gazdaság számára egyaránt előnyös.

MI-vezérelt tervezés

Az autóiparban a tervezési folyamat jelentős változáson ment keresztül a mesterséges intelligencia alkalmazási esetei miatt. Az MI által vezérelt tervezés biztonságosabb, aerodinamikusabb és vizuálisan is szebb autókat hoz létre szimulációk és virtuális tesztek segítségével. Ez a felgyorsult tervezési ciklus garantálja, hogy az új autómodellek megfelelnek a legmagasabb teljesítmény- és biztonsági kritériumoknak, miközben lerövidül a fejlesztéshez szükséges idő.

Intelligens infokommunikációs rendszerek

A mesterséges intelligenciával működő infotainment rendszerek személyre szabott szórakoztató, navigációs és információs szolgáltatások nyújtásával javítják a vezetési élményt. Ezek a rendszerek felismerik a járművezető preferenciáit és rutinjait, majd a preferenciáknak megfelelő információkat és javaslatokat adnak. Az intelligens szórakoztatással minden vezetés lenyűgöző és szórakoztató lesz.

A mesterséges intelligencia legfontosabb felhasználási esetei az autóiparban
Az MI által vezérelt tervezés biztonságosabb, aerodinamikusabb és vizuálisan is szebb autókat hoz létre szimulációk és virtuális tesztek segítségével (Fotó: Unsplash+)

Áramvonalas ellátási lánc

Az autógyártóknak hatékonyan kell irányítaniuk ellátási láncukat, ha meg akarnak felelni a fogyasztói igényeknek. A logisztika, a gyártástervezés és a készletgazdálkodás javításával a mesterséges intelligencia racionalizálja az autóipari ellátási láncot. A kereslet előrejelzésével és a folyamatok automatizálásával az MI csökkenti a költségeket, és biztosítja, hogy az autógyártók hatékonyabban szállítsák a járműveket a piacra.

A környezeti hatások csökkentése

Mivel a világ egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, az autóipar jelentősen hozzájárulhat a környezeti hatás csökkentéséhez. A mesterséges intelligencia digitális átalakítási szolgáltatásai, melyek javítják a forgalomirányítást, növelik az elektromos autók használatát és javítják az üzemanyag-fogyasztást, megvalósíthatóvá teszik a fenntarthatóbb jövőt. A mesterséges intelligencia által vezérelt megoldások bevezetésével az autóipar jelentősen csökkentheti szénlábnyomát, és hozzájárulhat egy tisztább, zöldebb jövőhöz.

Javított vezetőtámogatás

Korábban eddig a fejlett vezetéstámogató rendszereket emelték ki, de a mesterséges intelligencia hatása a vezetéstámogatásban túlmutat a balesetek elkerülésen. Az MI által vezérelt vezetőtámogató rendszerek olyan forgatókönyvekben lehetnek hasznosak, mint az adaptív sebességtartó automatika, a sávtartó asszisztens és az automatikus parkolás. Ezek a tulajdonságok nemcsak a vezető fáradtságát csökkentik, hanem a vezetés biztonságát is növelik.

A mesterséges intelligencia legfontosabb felhasználási esetei az autóiparban
A mesterséges intelligencia digitális átalakítási szolgáltatásai, melyek javítják a forgalomirányítást, növelik az elektromos autók használatát és javítják az üzemanyag-fogyasztást, megvalósíthatóvá teszik a fenntarthatóbb jövőt (Fotó: Unsplash+)

Továbbfejlesztett jármű-diagnosztika

A mesterséges intelligencia segítségével az autók intelligensebben diagnosztizálhatják az esetleges problémákat és meghibásodásokat. Az MI-alapú autóipari szoftverfejlesztés folyamatosan figyeli a gépjármű állapotát, ami azonnal azonosítja az esetleges rendellenességeket. A problémák korai felismerése lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy azonnal cselekedjenek, elkerülve a költséges meghibásodásokat és javításokat. Ezek a továbbfejlesztett jármű-diagnosztikai képességek biztosítják a jármű legjobb teljesítményét és tartósságát.

A kiterjesztett valóság (AR) az autóiparban

Az MI és a kiterjesztett valóság (AR) kombinációjának köszönhetően az autóipar folyamatosan fejlődik. A járművezetők a kiterjesztett valóságnak köszönhetően vezetés közben fontos információkat, navigációs segítséget és biztonsági figyelmeztetéseket láthatnak. A helyzetfelismerést a modern technológiák javítják, így a vezetés biztonságosabbá és természetesebbé válik.

Digitális ikrek az autógyártásban

Egy autó megtervezése és tesztelése, valamint a gyártással járó több ezer alkatrész mérhetetlenül költséges és nagyon időigényes lehet. Az időigény és a pénzügyi befektetés teszi felbecsülhetetlenné a digitális ikertechnológiát. Mi az a digitális iker? A 20 évvel ezelőtt bevezetett digitális iker egyszerűen egy virtuális modell, melyet folyamatok, termékek és szolgáltatások tesztelésére használnak. Az elemzők, mérnökök és tudósok képesek a valós világ forgatókönyveit biztonságos, költséghatékony és virtuális világban tanulmányozni. Az autógyártásban a digitális ikertechnológia költséghatékonyabb módszert kínál az autó vagy a gépjármű egy részének tesztelésére a virtuális iker segítségével, hogy mélyebb megértést nyerjen a valós világbeli termék teljesítményéről. Az ikertechnológia javítások, módosítások tesztelésére is használható. A nyilvánvaló költségmegtakarítás mellett a vállalatok időt takaríthatnak meg, és csökkenthetik a hibák számát a végtermékben.

A mesterséges intelligencia legfontosabb felhasználási esetei az autóiparban
Egy autó megtervezése és tesztelése, valamint a gyártással járó több ezer alkatrész mérhetetlenül költséges és nagyon időigényes lehet. Az időigény és a pénzügyi befektetés teszi felbecsülhetetlenné a digitális ikertechnológiát (Fotó: Unsplash+)

Összekapcsolt járművek: MI a jármű-jármű kommunikációban

A mesterséges intelligenciának köszönhetően a jármű-jármű (V2V) technológiák zökkenőmentes kommunikációt tesznek lehetővé az autók között. Ezek a rendszerek fontos információkat továbbítanak más, közelben lévő járműveknek, például a sebességről, az aktuális irányról és a fék állapotáról. A lehetséges ütközések előrejelzésével és az intézkedések összehangolásával a mesterséges intelligencia által vezérelt V2V-kommunikáció növeli az általános közúti biztonságot, különösen a nagy forgalmú körülmények között.  Az IoT-használati esetek gyors növekedése és a mesterséges intelligencia, az 5G és a felhőalapú számítástechnika fejlődése lehetővé teszi, hogy a járművek összekapcsolódjanak egymással, a mobileszközökkel és az infrastruktúrákkal, így biztonságosabbá és hatékonyabbá válik az autonóm vezetés maga. Az autók például kommunikálni tudnak egymással, hogy biztosítsák a biztonságos távolságtartást. Egy másik példa a hálózatba kapcsolt kiszállító teherautók, melyek a legnagyobb sebességgel képesek szoros konvojokat alkotni a minimális légellenállás és az üzemanyag-fogyasztás csökkenése érdekében. A hálózatba kapcsolt járművek továbbá csökkenthetik a forgalmi torlódásokat és az utazási időt is. A forgalomirányítók nagyobb képet kaphatnak az útviszonyokról, és hatékonyabban irányíthatják a forgalom áramlását.

A mesterséges intelligencia legfontosabb felhasználási esetei az autóiparban
A lehetséges ütközések előrejelzésével és az intézkedések összehangolásával a mesterséges intelligencia által vezérelt V2V-kommunikáció növeli az általános közúti biztonságot, különösen a nagy forgalmú körülmények között (Fotó: Unsplash+)

MI-alapú virtuális asszisztensek

Ne gondoljunk arra, hogy egy virtuális asszisztens csak a vezetési követelmények kisegítésére van. Az autó infotainment rendszerébe épített, mesterséges intelligenciával működő virtuális asszisztensek képesek a hívások és szövegek kéz nélküli kezelésére, a helyi látnivalókra vonatkozó tanácsadásra és valós idejű közlekedési jelentésekre is. Ezek a mesterséges intelligenciával működő „segítők” élvezetesebbé teszik a vezetést, és elősegítik a figyelemelterelés nélküli, biztonságosabb vezetést.

A mesterséges intelligencia legfontosabb felhasználási esetei az autóiparban
Az autó infotainment rendszerébe épített, mesterséges intelligenciával működő virtuális asszisztensek képesek a hívások és szövegek kéz nélküli kezelésére, a helyi látnivalókra vonatkozó tanácsadásra és valós idejű közlekedési jelentésekre is (Fotó: Unsplash+)

Tagadhatatlan, hogy a mesterséges intelligencia már eddig is és a jövőben is kritikus szerepet játszik a járművek képességeiben, tervezésében és gyártásában. Akár a járművek összeszerelésének hatékonyabbá tételéről, akár az autók biztonságosabbá és könnyebben vezethetővé tételéről, akár a gépjárművek önálló vezetésének lehetővé tételéről van szó, az autóipar a mesterséges intelligencia alkalmazásának köszönhetően halad előre. Az MI-t támogató járművek és a mesterséges intelligencia-alkalmazásokkal ellátott elektromos autók egyértelműen át fogják alakítani az autóiparról alkotott eddigi képünket. A Tesla járműveiben már most is működik a robotpilóta az intelligens parkolással, gyorsítással, kormányzással és fékezéssel. Más vállalatok, melyek MI funkciókat vezetnek be és MI-eszközöket használnak a gyártásban, erős kutatási számokkal és tervekkel támasztják alá tevékenységüket. Az évtized végére az autonóm járművek előnyben lesznek a kézi vezérlésűekkel szemben, és a gyártott járművek mintegy 90%-ához MI-funkciók fognak tartozni.

A mesterséges intelligencia legfontosabb felhasználási esetei az autóiparban

 

 

 

 

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!