Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Új alappal védené a klímaváltozásnak leginkább kitett közösségeket a GSMA

MEGOSZTÁS

Digitális megoldásokkal növelné az alacsony jövedelmű és a klímaváltozás hatásainak jobban kiszolgáltatott közösségek esélyeit az alkalmazkodásra a GSMA, amihez kis- és középvállalkozások számára indít befektetési alapot. Az akár 250 ezer fontos finanszírozás mellett a kiválasztott szervezetek személyre szabott technikai segítséget is kapnak, valamint tanulási és kapcsolatépítési lehetőségeket is biztosítanak számukra.

(kiemelt fotó: EnvatoElements)

A mobiliparág képviselőit összefogó GSMA március közepén jelentette be az „Innovation Fund for Climate Resilience and Adaptation 2.0” elnevezésű alap elindítását. A kezdeményezés célja, hogy finanszírozást nyújtsanak olyan kis- és középvállalkozásoknak (kkv-k), valamint startupoknak, amelyek olyan digitális megoldásokat fejlesztenek, melyek az alacsony jövedelmű és az éghajlatváltozásnak jobban kitett közösségek helyzetén javíthat. A program keretében 100.000 és 250.000 ezer font közötti értékben juthatnak finanszírozáshoz a kiválasztott cégek. Az alap támogatói között van a brit Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatal (Foreign, Commonwealth and Development Office – FCDO), valamint a Svéd Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökség (Swedish International Development Cooperation Agency – Sida).

A COP26-on elindított, az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességet és alkalmazkodást szolgáló GSMA „Innovation Fund for Climate Resilience and Adaptation” nevű alapra épülő legújabb forrásra afrikai, dél- és délkelet-ázsiai cégek, a csendes-óceáni szigeteken, valamint a Karib-térségben működő vállalkozások, illetve Latin-Amerika és Kelet-Európa kiválasztott országaiban megvalósuló projektek. Az új pénzalapból a mobil- és digitális technológiát használó induló vállalkozások, kis- és feltörekvő cégek olyan megoldások kipróbálására vagy szélesebb körű elterjesztésére támogatást, amelyek növelik a közösségek ellenálló képességét az éghajlatváltozás hatásaival szemben. A finanszírozáshoz jutó projektek során prioritást élveznek azok, amelyek valamilyen természetközeli megközelítést alkalmaznak, támogatják a fenntartható fogyasztás és termelés megvalósítását, illetve segítik a nők helyzetének javítását.

 

Akár 250 ezer fontos finanszírozást is kaphatnak a pályázók. (fotó: EnvatoElements)

 

Több mint pénz

A kiválasztott szervezetek a támogatás mellett személyre szabott technikai segítségnyújtást kapnak, emellett képzése és kapcsolatépítési lehetőséget is biztosítanak számukra. A GSMA rendezvényein, kiadványain és a közösségi médián keresztül biztosított lesz számukra a mobilszolgáltatókkal, a közszféra szervezeteivel és a befektetőkkel való kapcsolatépítés lehetősége, illetve az, hogy megismertessék magukat további potenciális befektetőkkel.

„Az, hogy csökkentjük az innovációval járó üzleti kockázatokat az olyan mechanizmusok révén, mint az új alap, lehetővé teszi a korai szakaszban lévő digitális innovációk megtalálását és támogatását. Ezek az újítások segíthetnek a közösségeknek az egyre gyakoribbá váló extrém éghajlati helyzetekhez való alkalmazkodásban, azok előrejelzésében és elviselésében. Ezzel az alappal még nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni a helyi csapatok és a nők által vezetett szervezetek, valamint az alulfinanszírozott területeken – például a regeneratív mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, a halászat, a part menti és vizes élőhelyek ökoszisztémái vagy az élelmiszer- és hulladékértékláncok – viszonylag újonnan születő innovációk támogatására, figyelembe véve ugyanakkor a biológiai sokféleség megerősítésének szükségességét” – mutatott rá Max Cuvellier, a GSMA „Mobile for Development” részlegének vezetője.

Erős bizonyítékok szólnak amellett, hogy a mobil- és digitális technológiák támogathatják a szegénységben élő emberek ellenálló képességének növelését az éghajlatváltozás okozta ismételt sokkhatásokkal szemben. A GSMA innovációs alapjának első fordulójából olyan innovatív mobil megoldások születtek, amelyek erősítik a gazdálkodók pénzügyi helyzetét, és segítenek nekik a termelékenység növelésében, megteremtve az alapot a vállalkozásuk sikeres továbbfejlesztéséhez. Az érdeklődők idén május 16–ig adhatják be pályázataikat.

 

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek