Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Tizedével nőnek idén a kiberbiztonsági kiadások Európában

MEGOSZTÁS

Idén a tavalyihoz képest várhatóan több mint 10 százalékkal nőnek a kiberbiztonsági kiadások Európában. Az IDC előrejelzése szerint a következő években is marad a 10 százalék körüli fejlődés, így 2026-ra már 70 milliárd dollár fölötti lesz ez a szegmens kontinensünkön.

A növekvő biztonsági igények, az új szabályozások és a jelenlegi geopolitikai helyzet miatt megszaporodott zsarolóvírus-támadások egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy Európában továbbra is stabilan fejlődik a kiberbiztonsági megoldások és szolgáltatások piaca. Az IDC „Worldwide Security Spending Guide” című kiadványának Európával foglalkozó része szerint az európai IT-biztonsági kiadások 2023-ban 10,6 százalékkal nőnek. A kontinensen a középtávú előrejelzés szerint marad a jelentősnek mondható, 10 százalék körüli fejlődés a következő években is, amelynek eredményeként 2026-ban már 71 milliárd dollárt fordítanak majd Európában kibervédelemre.

Ha az egyes országokat vizsgáljuk, akkor az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban költik majd a legtöbbet informatikai biztonságra, ezen a három piacon realizálódhat idén a teljes európai költés több mint fele. Közép- és Kelet-Európában a Cseh Köztársaságban nő leggyorsabban az IT-biztonsági költés, ott idén 12 százalék feletti bővüléssel számol az IDC.

„Az IDC kutatása azt mutatja, hogy a folyamatos zavarok és a rengeteg fenyegetés arra késztetik az európai szervezeteket, hogy újragondolják kiberbiztonságukat, és proaktívan lépjenek fel szervezetük védelme érdekében. A zéró bizalom elvének elfogadása a biztonsági intézkedések szigorítása és a biztonságos hozzáférés-ellenőrzés bevezetése érdekében a hálózatok, alkalmazások és eszközök teljes ökoszisztémájában kiemelt prioritássá vált, az új beruházások és kezdeményezések számára pedig meghatározott stratégiát és a felső vezetés támogatását kell biztosítani” – mutatott rá Romain Fouchereau, az IDC európai biztonsági kutatásának vezetője.

Az egyes szegmenseket vizsgálva a szoftverekre fordított összeg nő majd leggyorsabban Európában 2023-ban, ezen a területen a múlt évhez képest mintegy 11 százalékos fejlődés várható. A legnagyobb szeletet viszont a biztonsági szolgáltatások képviselik majd, ami jól érzékelteti, hogy mennyire fontos a védelem az európai cégek számára iparágtól függetlenül.

„Azt látjuk, hogy a szoftverek és hardverek mellett az európai vállalatoknak nagyon is valós igényük van a biztonsági szolgáltatásokra is, hogy garantálják folyamatos működésüket és a szabályozások betartását. Ez különösen igaz a biztonság terén korlátozott kompetenciákkal rendelkező vállalkozásokra, különösen a digitálisan kevésbé érett vertikális ágazatokban, például a média, a gyártás és az egészségügy területén működő kis- és középvállalkozásokra” – jelezte Vladimir Zivadinovic, az IDC European Data and Analytics vezető elemzője.

Idén az iparágak közül a pénzügyi szektor fordítja majd a legnagyobb összeget kibervédelemre, amit az adatvédelem és a jogszabályoknak való megfelelés indokol. Ugyanakkor a piaci dinamika is arra ösztönzi a pénzintézeteket, hogy növeljék reagálóképességüket és agilitásukat – állapítja meg az IDC elemzése. A biztonsági szolgáltatások kulcsfontosságúak lesznek ahhoz, hogy ki tudják használni belsős IT-csapataik teljes potenciálját, és az új szolgáltatásokra és még jobb ügyfélélményre összpontosíthassanak.

A kiberbiztonsági költések szempontjából nem sokkal marad el a pénzügyi szektortól a feldolgozóipar, míg a harmadik legnagyobb megrendelő a kormányzati szektor lehet idén Európában. A feldolgozóipar továbbra is az ipari eszközeinek védelmére összpontosít majd, amelyek egyre inkább összekapcsolódnak a vállalati IT-hálózattal.

Az ictglobal.hu-n korábban már beszámoltunk arról, hogy a kiberbiztonsági szektor idén globális szinten is jóval gyorsabban nőhet majd a teljes infokommunikációs ágazatnál. Az IDC várakozásai szerint 2023-ban 219 milliárd dollárt fordíthatnak IT-biztonsági eszközökre, szoftverekre és szolgáltatásokra világszinten, ami 12 százalék körüli növekedést jelentene 2022-höz képest. A kutatócég prognózisa alapján 2026-ra világszerte már közel 300 milliárd dollárt költenek majd kibervédelemre.

 

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!