Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Kiderült, mit várnak erre az évre a high-tech cégek vezetői

MEGOSZTÁS

Ambíciózus tervekkel indultak neki ennek az évben a high-tech vállalkozások vezetői, azonban nagy kérdés, hogy meglesznek-e a szükséges képességek, hogy meg is valósítsák azokat – többek között erre hívta fel a figyelmet a Gartner most közzétett kutatása. A hazai IKT-piaci szereplők az elmúlt években éltek a digitális átállás kínálta lehetőségekkel, azonban a szakemberhiány és az energiaválság akadályozhatja a további növekedést és a fejlesztéseket.

(Kiemelt fotó: EnvatoElements)

Nem teljesen vannak összhangban a csúcstechnológiát képviselő megoldásokat fejlesztő cégek vezetőinek tervei a realitásokkal, legalábbis erre lehet következtetni a Gartner frissen bemutatott felméréséből. A kutatócég az Egyesült Államokban, Kanadában és Nyugat-Európában működő high-tech cégek vezetőit faggatta a terveikről, illetve a kihívásokról. A válaszok alapján túlnyomó többségük – a megkérdezettek 72 százaléka – növekedést tervez ebben az évben is a nem igazán kedvező makrogazdasági és geopolitikai környezet, illetve a hektikusan változó piaci viszonyok ellenére. Amikor arról kérdezték a topmenedzsereket, hogy sikerül-e ebben az évben felülmúlniuk versenytársaikat, akkor már sokkal óvatosabban fogalmaztak, kevesebb mint felük jelezte, hogy hisz ebben.

 

A megkérdezettek kevesebb mint fele hisz abban, hogy sikerül túlszárnyalni a vetélytársakat. (fotó: EnvatoElements)

 

„Az, hogy ennyire bizonytalan piaci körülmények között sikerüljön növekedést elérni, az átlagon felüli képességeket igényel, legalábbis a bevételi ambíciók megvalósítása kapcsán. A felmérés eredményei azonban azt mutatják, hogy a cégek csaknem fele – 46 százaléka – nem rendelkezik a szükséges képességekkel ahhoz, hogy megbízhatóan elérje az erre az évre kitűzött bevételi terveit” – fogalmazott a kutatás kapcsán Mark McDonald, a Gartner alelnöke.

A felmérés megállapította azt is, hogy sok technológiai cég vezetője egy lehetséges recesszióra készülve kezdte el a 2023-at évet. Paradox módon a meghozott intézkedések közül sokan a költségek csökkentésére koncentráltak ahelyett, hogy a bevételek növelésére, illetve a piac számára releváns termékek, szolgáltatások erősítésére összpontosítottak volna. A költségcsökkentő intézkedések között a legtöbben a létszámnövelés lassítását jelölték meg, de az igazgatóság közvetlen költségeinek visszafogása is a népszerű intézkedések között szerepelt, ahogyan a nem eléggé profitábilis megoldások leépítése is.

 

Kulcskérdés a relevancia növelése

A Gartner előrejelzése szerint 2023-ban globális szinten az IT-kiadások 2,4 százalékkal bővülnek majd a múlt évhez képest, a nagyvállalati IT-költések esetében viszont ennél nagyobb, 4,1 százalékos fejlődést lehet várni. Az IT-kiadások kontextusa azonban megváltozik, mivel a vevők egyre inkább az üzleti hatásuk alapján értékelik a piacon elérhető megoldásokat és szolgáltatásokat.

 

„Ezek a változások megkérdőjelezik a technológiai megoldások relevanciáját. Az alacsonyabb relevancia csökkenti a fizetési hajlandóságot és azt a szándékot, hogy hosszabb távú kapcsolatot alakítson ki a vevő a megoldásszállítóval. A Gartner a relevanciára úgy tekint, mint kapcsolatra a szolgáltató megoldása és aközött, hogyan lehet azt használni a vevő által vázolt igények kiszolgálására. Ez a kapcsolat minden szinten létezik, a legfelső vezetéstől az egyes fejlesztőkig. Relevancia nélkül az értékesítési ciklusok hosszabbak lesznek és nagyobb lesz a kockázata annak, hogy egyáltalán megújítja-e az együttműködést az ügyfél” – tette hozzá Mark McDonald.

Hazai helyzet

Az elmúlt években a COVID-járvány felpörgette a hazai digitalizációs törekvéseket is, ami éreztette hatását az IT-szektor szereplőinél is, a Makronóm Intézet friss iparági kutatása során a megkérdezett cégek közel fele (47 százalék) árbevétel-növekedésről, míg 39 százalék az ügyfélkör dinamikus bővüléséről számolt be. A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Digitális Üzletága még kedvezőbb eredményekről számolt be, igaz ők az elmúlt három évre vonatkozóan elemezték, hogyan alakult a hazai IKT-cégek üzleti teljesítménye, és tanulmányuk szerint az ebbe a körbe tartozó vállalatok 62 százalékának nőtt az árbevétele ebben a periódusban. Az elemzése azonban arra is rámutatott, hogy azért akadnak ágazat-szintű problémák is, ugyanis majdnem ilyen magas arányt képviselnek azok a cégek, amelyek nem tudtak javítani a termelékenységükön ebben az időszakban.

Bár a digitalizáció folytatódik, az infláció és a bizonytalan gazdasági helyzet természetesen a hazai IKT-piaci szereplők üzleti lehetőségeire is hatással van. Igaz ugyanakkor, hogy potenciális megbízóik pont a fejlett digitális megoldások révén érhetnek el hatékonyabb, takarékosabb működést, illetve juthatnak versenyelőnyhöz riválisaik révén, ami elvileg fenntarthatja a keresletet a megoldásaik iránt.

Az ágazat további fejlődését azonban több tényező is akadályozhatja. A Századvég elemzése szerint a szektor problémái között még mindig kiemelkedő az informatikus munkaerőhiány, de a megemelkedett költségek, a változékony szabályozási környezet és az ellátási láncok akadozása is nehezíti a növekedést. Ennek ellenére a felmérésük során a megkérdezettek közel 90 százaléka jelezte, hogy tervez beruházást, fejlesztést a következő 3-5 évben.

A Makronóm Intézet felmérése pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az energiaválság gondot okozhat, az informatikai felsővezetők ugyanis arra számítanak, hogy a drágulás a tervezett fejlesztések elhalasztására kényszerítheti a megrendelőket.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek