Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A munkavállalók 40%-ának át kell képeznie magát az MI miatt

MEGOSZTÁS

Az IBM tanulmánya szerint erre a következő három évben kerül sor. Szerintük nem félnünk kell a technológiától, hanem inkább saját hasznunkra kellene fordítanunk azt.

(Kiemelt kép: Freepik)

 

A ChatGPT-hez hasonló generatív mesterséges intelligencia (MI) modellek számos technikai feladatot, például az írást és a kódolást is jól tudják elvégezni – olyannyira jól, hogy sokan attól tartanak, a technológia kiváltja majd a munkájukat. Az IBM új tanulmánya szerint az embereknek nem félniük kell a technológiától, hanem inkább saját hasznukra kellene fordítaniuk azt.

Az IBM jelentése azt elemzi, hogy a mesterséges intelligencia megjelenése hogyan befolyásolja a vállalatok üzleti modelljeit, különösen azt, hogy hogyan használják fel a mesterséges intelligenciát a működésükhöz, és hogyan befolyásolja a munkaköröket.

Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre választ találjon, az IBM két korábbi tanulmány adatait vette alapul: az egyiket 28 ország 3000 C-szintű vezetőjének, a másikat pedig 22 ország 21 000 munkavállalójának megkérdezésével készítették. Az eredmények azt mutatták, hogy az AI kétségtelenül változást fog okozni a munkaerőben és a vállalkozásokban, de nem feltétlenül rossz irányba.

A megkérdezett vezetők úgy becsülték, hogy a következő három évben az MI bevezetése miatt a munkaerő 40%-ának át kell majd képeznie magát, ami a Világbank statisztikái szerint a 3,4 milliárd globális munkavállalóból összesen 1,4 milliárdot jelent.

Forrás: Freepik

Ne féljünk a technológiától – tanuljuk meg használni!

A vezetők 87%-a azonban arra számít, hogy a generatív mesterséges intelligencia inkább kiegészíti, mint helyettesíti a szerepeket.

Az IBM IBV kutatása szerint azok a technológiai alkalmazók, akik sikeresen átképzik magukat, hogy alkalmazkodjanak “a technológia által vezérelt munkahelyi változásokhoz, átlagosan 15%-os bevételnövekedési prémiumról számolnak be”, és azok, akik az MI-re összpontosítanak, “36%-kal magasabb bevételnövekedési rátát látnak, mint társaik”.

“Az mesterséges intelligencia nem fogja helyettesíteni az embereket de az MI-t használó emberek fogják helyettesíteni azokat, akik nem használják”  áll az IBM jelentésében.

 

A legerősebb készség a csapatvezetés

Az új készségparadigma a jellemzően prioritásként kezelt technikai készségeket, például a természettudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika szakmákban való jártasságot, amely 2016-ban a legkritikusabb készség volt, 2023-ban a legkevésbé prioritássá teszi. Ennek oka az, hogy ma már az olyan eszközök, mint a ChatGPT lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy kevesebb tudással többet tegyenek állapítja meg a jelentés.

Most nagyobb hangsúlyt kapnak az olyan emberi készségek, mint a csapatvezetés, a hatékony csapatmunkára való képesség, a hatékony kommunikáció képessége és a változásokhoz való alkalmazkodóképesség, amelyek mind a munkaerővel szemben 2023-ban megkövetelt legkritikusabb készségek élére kerültek.

(forrás: zdnet.com)

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!