Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A metaverzum lesz az új munkahelyed?

MEGOSZTÁS

Az internet valószínűleg nem csak, hogy nem fog többé egy képernyő mögött létezni már néhány év múlva sem, de valószínű, hogy másképp fogunk vele interakcióba lépni a dolgos hétköznapokban is. A kiterjesztett valóság (AR) segítségével manipuláljuk majd a tárgyakat, virtuális valóság (VR) világokat fedezünk fel, és olyan módon olvasztjuk össze a valóságot és a digitálisat (XR), ahogyan azt jelenleg el sem tudjuk még képzelni. De mit jelenthet ez a munka világára nézve?

(Kiemelt fotó: Freepik)

Már most is, a pandémia utáni években távolodunk a kilenctől ötig tartó ingázástól, és hátat fordítottunk sok iparágban véglegesen már a hagyományos irodai környezetnek. Ez a két évnyi bezártságnak és a virtuális megbeszélések újonnan felfedezett sikerének is nagyban köszönhető. A logikus következő lépés lehetne tehát a metaverzumban való munkavégzés, a tervezett virtuális univerzumban, ahol mindenki rajzfilmszerű 3D-s ábrázolás formájában fog járkálni, beszélgetni és interakcióba lépni másokkal? Hol áll most a metaverzum mint munkahely ötlet, a Meta Horizon Works milyen tapasztalatokkal szolgál? Mit szólnak az ezt kipróbáló B2B cégek a Zuckerberg-féle találmányhoz? Miért nem szabad a HR világának sem ódzkodni a metamunkahely ötletétől 2023-ban már annyira?

 

Metamunkahely
Miért nem szabad a HR világának sem ódzkodni a metamunkahely ötletétől 2023-ban már annyira? (Fotó: VisionxR)

 

A metamunkahely mint a munka jövője

Joggal vetődik fel, hogy a metamunkahely nem más lesz mint a mai távmunka vagy home office jövője. Legalábbis a HR szakértők erre tippelnek, hiszen ma már a virtuális valóságokat olyan immerzív módon élhetjük meg, mint ahogy azt korábban csak sci-fi regényekben olvashattuk. Lehetőségünk van arra, hogy digitális nomádként a világ bármely pontjáról dolgozhassunk, de a virtuális térbe álmodva egy munkahelyet mégis más íze lesz a munka jövővilágának. Persze érdemes ehhez először megvizsgálni azt, mi is lehet az a metamunkahely, milyen munkaterületeken lehet előnye és milyen iparágakban indulhat eleve hátránnyal. Olyan virtuális valóságkörnyezetet jelent, ami lehetővé teszi, hogy a világ bármelyik pontjáról dolgozhassunk benne. Ez a metatér a virtuális munkavállaló preferenciáihoz és igényeihez szabható, így garantálva a kreativitást és a termelékenységet. Mellékesen totálisan negligálja a méregdrága irodahelyiségeket és berendezéseket. A metamunkahely a posztpandémiás világunk velejárójaként született meg, hiszen így érintkezés nélkül dolgozhatunk és kommunikálhatunk, az eljövendő járványokat is (illetve ezek kockázatát) kiküszöböli ez a nóvum.

 

A metatér a virtuális munkavállaló preferenciáihoz és igényeihez szabható, így garantálva a kreativitást és a termelékenységet. (Fotó: FutureVisual)

 

Virtuális tereket mindenkinek

A home office egyik nagy átka volt sokak szerint, hogy az alkalmazottak valódi szociális interakcióit nem tudta pótolni (a csapatkohéziót erősítő belső kommunikációs aktusokat: ebédszünet, boldogságóra stb.) A metamunkahely visszacsempészi ezt az érzést, legalábbis a digitális avatárjainkkal valódi emberek népesíthetik be a tereiket, valós irodai élményeket ígérve. A metamunkahely javíthatja a távmunka vagy home office magányosságát tehát, hiszen valóságos irodának tűnik és nem kell órákat ingázással sem tölteni az eléréséhez. Másodsorban szociálisabb környezetet biztosít, a személyes találkozókon kívül a kollégák részt vehetnek a vállalati rendezvényeken és egyéb csoportos tevékenységeken (L&D és staff meetingek stb.) Nem szabad elfeledkezni, a metamunkahely termelékenység javító segítségében sem, hiszen minden céges erőforráshoz és eszközhöz itt is hozzá lehet férni, és egy zavarmentes környezetben dolgozhatnak. Minden összpontosítást és koncentrációt igénylő munkakörnél ez el nem hanyagolandó haszon lehet, amit egy valódi irodában a legtöbb esetben csak a ranglétra magasabb pozícióiban kaphat meg sok munkavállaló ma. Nem elhanyagolandó erénye a testre szabhatósága és rugalmassága sem, mindenki kiválaszthatja a saját preferenciáinak megfelelő munkakörnyezetet, amit skálázhat is az aktuális hangulatai szerint, dolgozhat egyedül vagy csapatban egzotikus környezeteket imitálva, ahol csak a képzelet szab határt.

 

Metamunkahely
A metamunkahely javíthatja a távmunka vagy home office magányosságát (Fotó: VisonxR)

 

A jövő virtuális munkahelyének hátrányai

Mielőtt a metamunkahely csodálatos, a fizikai és távmunka közötti antagonisztikus dichotómiát megváltó módjáról ódákat zengenénk érdemes a hátrányait is megkeresni. Egy-egy virtuális munkaterület létrehozása (a valóságos irodák imitálása) és fenntartásuk igencsak költséges lehet. A kis- és középvállalkozások számára ma még megfizethetetlen, de egy-egy magára valamit is adó startupnak már érdemes vele kacérkodnia. Sokan nem tudják, az immerzív technológiák sok ICT iparágban és üzleti környezetben meghonosodtak már, viszont a teljesen virtuális munkaterület még mindig „fehér hollónak” számít és teljesen új koncepciót jelent, kevés a sikeresen kivitelezett és jól követhetően dokumentált esettanulmány. Vagyis elég sok időbe telik, míg egy vállalkozás ma a tervezéstől egy működő és a cége számára optimális metamunkahely környezetet fel is tud építeni. Más kérdés az is, sokan még vonakodnak elfogadni ezt az új technológiát, a Meta elmúlt évben tett botor kísérletei pedig csak fokozták ezt a negatív hozzáállást és előítéletességet a virtuális irodista terek koncepciójával szemben.

 

Metamunkahely
A kis- és középvállalkozások számára ma még megfizethetetlen, de egy-egy magára valamit is adó startupnak már érdemes vele kacérkodnia (Fotó: Meta)

 

Hogyan teremthet értéket a metamunkahely a vállalkozások számára?

A virtuális valóság és a metamunkahely hibrid munka interakciókat tesz lehetővé, ez pedig növeli a termelékenységet, de forradalmasítja a társas kapcsolatokat és a céges találkozások módozatait is. Olyan szinergiákat rejt magában, ami a hatékonyság és a szervezeti együttműködés új korszakát hozhatja el. Gyakorlatilag már maga az ötlet is a munka fogalmának újradefiniálását vindikálja (pontosabban a munkavégzés evolúcióját) a mostani posztpandémiás korszakunkban, a hibrid munkavégzés egy következő grádicsát jelen(he)ti, megnövelve a potenciális társadalmi interakciók számának a lehetőségével egyetemben. Pénzügyi előnye lehet, hogy a metaverzumban végzett munka megtakarítást hoz egy idő után a vállalatoknak, nem kell ugyanis súlyos bérleti és félévente emelkedő energia költségekkel számolni az irodahelyiségekért sem. Közösségi térként is remekül funkcionál, így nem szigetelődnek el a (táv)munkavállalók, rész tudnak venni szervesen a vállalati rendezvényeken, a csoportos programokban és a személyes találkozók sem maradnak el munkatársaikkal. A metamunkahely minden lehetősége meg van arra, hogy produktív tér legyen, ami segít a munkavállalóknak az összpontosítást és komoly figyelmet igénylő feladatokra koncentrálni, miközben minden a munkához kapcsolódó erőforrást és eszközt el tudnak benne érni, egy tökéletesen zavar mentes környezetben dolgozva. Ez pedig rugalmasan testre is szabható és skálázható is, az adott projekt és a vállalkozások aktuális igényeihez (és növekedéséhez is) és emberi erőforrásához szabva.

Metamunkahely

Aki már belevágtak a jövő irodájába

Vannak már vállalatok, akik a virtuális terekben, mint a munka jövőjében bízva bele is vágtak a mindennapi használatába és kamatoztatják is már a termelékenységüket segítve vele. Az úttörő ebben nyilvánvalóan a Meta Horizon Workrooms terméke, amit az Oculus Quest 2 headset segítségével lehet elérni. Előnye, hogy megfizethető alternatívaként létezik a piacon, totális immerzivitást ad és egyszerűen hozzáférhető és telepíthető csomagban kapható a „bevállalós” cégek számára. A Facebook már a napi gyakorlatban is alkalmazza, a megszokott munkaállomásaikat érhetik így el a virtuális térben az ezt használó csapattagok. A legnagyobb hátránya ennek a metamunkahely változatnak, hogy csak a Meta VR-eszközeivel kompatibilis, illetve a Workroom még igencsak béta változatban létezik (elég sok hiányossága akad még a gyakorlatban). A VISIONxR megoldása már egy sokkal jobb VR-kollaborációs platform megoldásnak ígérkezik, itt minden az ügyfelek igényei szerint testre is szabható és a ma piacon lévő VR hardverekkel, PC és táblagépekkel, valamint mobilokkal is kompatibilis. A célja itt is az együttműködő munkavégzés, a  vállalati távmunkára kihegyezetten működik a rendszer. Egy problémája van, iparáganként kell elkészíteni a kívánt feladatoknak megfelelően az egyedi virtuális munkakörnyezetet, ami viszont időbe telik és megkívánja a céges üzleti folyamatok átvilágítását és sokszor az optimalizálásukat is. Ez sok céget elriaszthat, hiszen a megszokott munkahelyi rituáléit forgatja fel fenekestül, sőt új folyamatokat is vindikál, ami szervezeti változásokat is igényel a legtöbb esetben. Természetesen a nagy ICT cégek mint a Microsoft és az Apple, de az Amazon és a Google is dolgoznak a saját magukra szabott metamunkahelyeken, ezek viszont még nem kész és „dobozos” termékek.

Metamunkahely

Ez lenne a munka jövője?

A metaverzum nyilván nem válik egy csapásra a home office-t és a távmunkát kiváltó univerzális megoldássá hiszen nem egy multifunkciós svájci bicska, nem is való mindenkinek. Az olyan vállalkozások kamatoztathatják a benne lévő lehetőségeket, akik gyorsan terjeszkednének, olyan iparágakban, ahol a kollaboráció nélkülözhetetlen a munkavégzés során, illetve a koncentrációt és fókuszt igénylő feladatok vannak kiemelten jelen. Maga a metamunkahely megoldás még korai szakaszában létezik, de benne van már a lehetőség, hogy forradalmasítsa a munkavégzést, mint a távmunka jövője. A munkaélet során viszont a metaverzum rávilágított az egyik fő problémára, a terek hierarchiájának problematikájára. Léteznek a munkahelyeken elit terek, tárgyalóterem, globális főhadiszállás (ahová a felsővezetőket „száműzik” egy nagy szervezetben), a szatellit irodák, a gyárak és egyéb központok, egyéni munkaállomások. A metaverzum viszont lehetővé teszi a tér és a fizikai jelenlét új demokráciáját, ami forradalmat jelent a mai szervezeti kultúra számára. Most először hozhatunk létre olyan tereket, melyek (még egy globálisan szét is szórt vállalatban) egyenlő hozzáférést biztosítanak mindenki számára. 2020-ban a pandémia idején a hagyományos szervezeti kultúrák véglegesen megváltoztak, a vezetők pedig ma már jobban tudatában vannak annak, hogy le kell bontani a munkatársak közötti falakat és korlátokat: meg kell „hallgatni” a sokféle hangot. A metamunkahely és az általa kínált technológia új módon hozhatja össze a kollektívát és döntő szerepet fog játszani a jövő munkahelyének kialakításában. Nemcsak egy virtuális divat, hanem egy technológiai és céges kulturális forradalom kezdete is lehet.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek