Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Az idei is kemény év lesz biztonsági szempontból

MEGOSZTÁS

A social engineering támadások jelenthetik a legnagyobb veszélyt a vállalkozásokra, egyre fontosabbá válik a mesterséges intelligencia a védekezésben, és nő a proaktív védekezés előnyeit felismerő és a módszert alkalmazó cégek száma – többek között ezek a trendek lehetnek meghatározóak 2023-ban a kiberbiztonsági piacon a Sophos elemzése szerint.

(Kiemelt fotó: EnvatoElements)

A vállalkozások továbbra is küzdeni fognak a social engineering támadásokkal (az emberi tényező kihasználható tulajdonságaira építő támadási forma), különösen azoknál a cégeknél lesz ez látványos, akik meglehetősen érett biztonsági rendszerrel rendelkeznek – írja közleményében a Sophos. Ha ugyanis egy szervezet naprakész a javításokkal és a modern biztonsági gyakorlatok alkalmazásával, akkor az ember lesz a leggyengébb láncszem.

A social engineering támadások kifinomultsága máris több jelentős áldozatot hozott, mint például a Microsoft, a Cisco, az Uber, a Samsung és mások, a mesterséges intelligencia technológiák, például a GPT3 fejlődése pedig még nehezebbé teszi ezeket a támadásokat.

 

A legjobb védekezés

Tekintettel arra, hogy szinte minden olyan támadás, amely valódi kockázatot jelent a szervezetek számára, embervezérelt, a legfontosabb előrelépés valószínűleg az XDR és az ember által vezetett fenyegetésvadászat lesz. A sebezhetőség-kezeléshez és a fenyegetésvadászathoz elengedhetetlen az összes rendszer részletes naplójának megléte, valamint az ezekből való lekérdezés és jelentéskészítés lehetősége.

 

A legfontosabb előrelépés az XDR és az ember által vezetett fenyegetésvadászat lehet. (fotó: EnvatoElements)

 

Az XDR eszközök számos biztonsági tevékenységhez használhatók, ami a legfontosabb, hogy gyorsan meghatározzák a folyamatban lévő támadás mértékét, és lehetővé teszik a korai észlelést és reagálást. Ez különösen fontos Európában, mivel a GDPR-sértések pontos jelentése és az érintett adatok korai és pontos jelentésének lehetővé tétele révén csökkenthető a jogsértés költségei.

A munkavégzés során teljes mértékben eszközökre hagyatkozni, nem elég jó, abban az esetben, ha az ellenfelek emberek, ezért az ember által vezetett fenyegetésvadászat a behatolások mielőbbi észlelése érdekében elengedhetetlen a továbblépéshez. A nagy szervezetek esetében előfordulhat, hogy fenyegetésekkel kapcsolatos információs csatornákat kívánnak használni a segítségnyújtás érdekében, míg a kis- és közepes méretű szervezetek valószínűleg a külső MDR-szolgáltatások mellett döntenek.

 

Bevetjük az MI-t és a gépi tanulást

A mesterséges intelligencia (MI) védekező alkalmazása a végpontbiztonsági technológiákban nagyon hatékony volt a rosszindulatú programok észlelésében. Egyre gyakrabban látjuk az AI/ML alkalmazását a riasztások kiszűrésére és a legfontosabb riasztások felszínre hozatalára a biztonsági elemzők számára, amelyeket prioritásként kezelni kell. Ez 2023-ban is folytatódik, és valóban hasznos lesz a riasztási fáradtság kezelésében.

 

Egyre gyakrabban látjuk az AI/ML alkalmazását a fenyegetések kiszűrésére. (fotó: EnvatoElements)

 

Az AI/ML egyre fontosabbá válik a BEC átverő e-mailek és más közösségi célú e-mailes támadások észlelésében, és valószínűleg növekedni fog, ahogy ezek a támadások tovább terjednek. A bűnözők is elkezdhetik az ML több használatát, mivel a nyilvánosan elérhető modellek könnyebben és könnyebben használhatók, mint valaha. Arra számítunk, hogy kezdetben valami olyasmi lesz, ahol a bűnözők ChatGPT-t és más hasonló technológiát használnak a social engineering támadásaik javítására.

A legjobb dolog, amit 2022-ben megfigyelhettünk, az XDR (kiterjesztett észlelési és válasz) megoldások és fenyegetésvadász csapatok elismerése és növekvő használata volt. Korábban a legnagyobb és leggazdagabb vállalatok felségterülete volt, most pedig azt látjuk, hogy a szervezetek sokkal szélesebb köre alkalmazza, akik megértik a proaktív védekezés és a korai felismerés értékét.

Ez a vállalatok elleni zsarolóprogram-támadások korábbi észleléséhez és megállításához vezetett. Arra számítunk, hogy ez a tendencia folytatódni fog. Sajnálatos módon a 2022-es év bebizonyította, hogy a többtényezős hitelesítés egyszerű bevezetése nem old meg mindent. A hitelesítő alkalmazások és a push-alkalmazás-rendszerek megkerülhetők proxyk használatával vagy riasztással. Az erős hitelesítés és a kényelem közötti egyensúly megtalálása még folyamatban van, és idén valószínűleg több Uberhez és Nvidiához hasonló támadást fogunk látni.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek