Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Visszatérhet a lendület az IT-piacra

MEGOSZTÁS

A világ informatikai kiadásai 2024-ben várhatóan elérik az ötezermilliárd dollárt a Gartner előrejelzése szerint, ami 6,8 százalékos növekedést jelent 2023-hoz képest. A piackutató várakozásai szerint az idei lesz az első olyan év, amikor az IT-szolgáltatásokra fordított összeg globálisan meghaladja majd a kommunikációs szolgáltatásokra fordított kiadásokat.

A Gartner legfrissebb előrejelzése szerint 6,8 százalékkal nőhet az idén az IT-piac 2023-hoz képest. Ez elmarad az előző negyedév 8 százalékos előrejelzésétől. A módosítás indoklásaként John-David Lovelock , a Gartner alelnöke elmondta

„Bár a GenAI mindent megváltoztat, nem fogja jelentősen befolyásolni az informatikai kiadásokat, hasonlóan az IoT-hez, a blokklánchoz és más, általunk tapasztalt nagy trendekhez” …„ 2024 lesz az az év , amikor a szervezetek ténylegesen befektetnek a GenAI használatának megtervezésébe, azonban az informatikai kiadásokat hagyományosabb erők hajtják majd, mint például a jövedelmezőség, a munkaerő.”

Az IT-szolgáltatások húzhatják a piacot

Az IT-szolgáltatások 2024-ben tovább növekednek, és először válnak az IT-kiadások legnagyobb szegmensévé a piackutató várakozásai szerint. Az informatikai szolgáltatásokra fordított kiadások várhatóan 8,7 százalékkal nőnek 2024-ben és elérik az 1,5 ezermilliárd dollárt. Ez nagyrészt annak lesz köszönhető, hogy a vállalatok a szervezet-hatékonysági és -optimalizálási projektekbe fektetnek be. Ezek a beruházások kulcsfontosságúak lesznek ebben a gazdasági bizonytalanság időszakában.

Belefáradtak az IT-vezetők az állandó változásba

Az informatikai kiadások általános növekedési üteme 2023-ban 3,3 százalék volt, ami mindössze 0,3 százalékos növekedést 2022-höz képest. Ez a piackutató értékelése szerint nagyrészt azzal volt összefüggésben, hogy az informatikai igazgatók belefáradtak az állandó változásba – szkeptikusabban állnak hozzá az új, hosszú távú fejlesztések elindításakor. Az új projektektől magasabb szintű kockázatcsökkentést és nagyobb bizonyosságot várnak el.

A tágabb értelemben vett informatikai kiadási környezetet 2024-ben várhatóan visszanyerti ugyanakkor lendületét.  Idén a globális IT-kiadások 6,8 százalékkal nőhetnek éves összevetésben a piackutató előrejelzése szerint.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!