Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Dél-Korea fél az olcsó kínai pincérrobotoktól

MEGOSZTÁS

Olcsóbb áruk miatt egyre nehezebb versenyezni kínai termékekkel. Dél-Korea ezt a vendéglátóipar egy új szegmensében, a demográfiai és gazdasági okok miatt egyre gyakrabban alkalmazott robotpincérek terén kezdi érezni. Kína elrobog mellettük.

Képek: Wallpaper Flare, Wikimedia Commons

 

A kolonialista hagyományokat idéző – a világ elképzelt észak-amerikai és európai központjához viszonyítva – Távol-Keletnek nevezett kelet-ázsiai országokban, különösen Japánban, kisebb mértékben, de Dél-Koreában is. A lakosság átlagéletkora folyamatosan nő. Csökken az aktív munkaerő száma, és a kínai technológiai vállalatok egyre nagyobb versenyre késztetik a magasabb béreik és áraik miatt egyre nehezebb helyzetben lévő helyieket.

Különösen Japánról köztudott, hogy a munkaerőhiányt és az elöregedést részben a robotikával, robotok idősgondozói és más állásokban történő alkalmazásával igyekeznek kiváltani. Csakhogy a mesterségesintelligencia-fejlesztések gyors fejlődése és szép eredményei ellenére, a területen komoly előrelépésre van még szükség ahhoz, hogy a koncepció a gyakorlatban is működjön.

 

Húsz-nyolcvan százalékkal olcsóbbak a kínai robotok

A Koreai Robotipari Szövetség becslése alapján 2022-ben több mint ötezer felszolgáló robot dolgozott Dél-Korea vendéglátóipari egységeiben. Az idei szám jóval magasabb, akár a tavalyi duplája is lehet. A statisztika dél-koreai szempontból szépséghibája, hogy ezeknek a gépeknek a hetven százaléka kínai termék. Az ok is pofonegyszerű, a Made in China feliratú darabok minimum húsz százalékkal, de általában jóval olcsóbbak, mint a hasonló kategóriájú dél-koreaiak. Egy kínai felszolgáló robot ára tíz és harmincmillió won (7500 és 22600 dollár) között mozog, ez pedig nagyjából az ötöde annak az összegnek, amibe a dél-koreai „kolléga” kerül.

 

 

Több helyi étteremben minden asztalra tabletet tettek, hogy ne legyen szükség pincérekre. A felszolgálás-technikák azonban túlmutatnak már a tableteken, összetettebbek és kifinomultabbak náluk. A legfejlettebb megoldások a rendelést felvevő, ételt, italt asztalhoz vivő, teljesen autonóm robotok.

A Covid-19 világjárvány alatt a dél-koreai KT Corp elkezdte éttermeknek árusítani bevásárlókocsi-szerű Aglio Kim robotját. A gép menetenként négy asztalt képes kiszolgálni.

 

Komoly állami támogatásra lenne szükség

Vezető pozíciót betöltő helyi szakemberek elmondták, hogy a dél-koreai kormány robotok alkalmazását támogató, elterjedésüket felgyorsító programjai bármilyen gépre, kínaiakra is vonatkoznak. Nem veszik figyelembe a helyi ipar érdekeit, és így az ország robotvállalatai versenyhátrányba kerülnek a megfizethetőbb termékeket gyártó kínaiakkal szemben. Nehezebben értékesítik termékeiket.

Nagyon komoly üzletről van szó, a közeljövőben ráadásul a növekedés exponenciális, robbanásszerű lesz. A Koreai Tudomány és Technológia Intézet előrejelzése alapján a most 53 millió dolláros nemzeti piac 2026-ra egymilliárdossá növekszik.

Dél-koreai vezetők elmondták: sokkal jobb minőségű robotok fejlesztésével igyekeznek felvenni a versenyt, de tudják, hogy nem lesz könnyű dolguk. Egyesek más megoldásokkal is próbálkoznak, startupok például 300 ezer wonért (kb. 230 dollárért) adnak havonta bérbe éttermi robotokat. A próbálkozások ellenére a helyi iparág képviselői egyetértenek, hogy a kínai riválisokkal csak akkor képesek tartani a versenyt, ha állami támogatásban részesülnek.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek