Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Felforgatja a munkaerőpiacot az MI

MEGOSZTÁS

Globális szinten akár 300 millió teljes munkaidős állásra is jelentős hatással lehet a generatív mesterséges intelligencia (MI) a Goldman Sach új elemzése szerint. A technológia ugyanakkor a hatékonyságot is jelentősen növelheti és idővel 7 százalékkal is megdobhatja a globális GDP-t.

(kiemelt fotó: EnvatoElements)

A ChatGPT tavaly novemberi megjelenése óta minden korábbinál nagyobb figyelem irányul a mesterséges intelligenciára, a technológiai szektor legnagyobb szereplői fordítanak dollármilliárdokat a fejlesztésre és sorra jelennek meg az elemzése arról, hogy milyen távlatokat nyithat ez a megoldás. A Goldman Sachs friss jelentése azt vizsgálta, hogy az MI hogyan hathat a globális munkaerőpiacra.

A tanulmány elkészítéséhez az Egyesült Államokra és Európára vonatkozó foglalkoztatási adatokat vettek alapul és ezeket extrapolálták globális szintre. Az elemzés legfontosabb megállapítása, hogy a generatív MI rendszerek – vagyis azok, amelyek a felhasználó kérésére képesek szöveget vagy más tartalmakat előállítani – világszerte 300 millió teljes munkaidős állásra lesznek hatással. Ez korántsem jelenti azt, hogy ennyi munkahely szűnik meg. A Goldman Sachr elemzése szerint például az Egyesült Államokban az érintett munkavállalók azzal számolhatnak, hogy a feladataik 25-50 százalékát vehetik át a mesterséges intelligencia megoldások. A Joseph Briggs és Devesh Kodnani által írt jelentés szerint a jelenlegi munkahelyek nagyjából kétharmada esetében van lehetőség valamilyen mértékű automatizálásra a mesterséges intelligencia révén, míg a generatív MI a jelenlegi munkák akár negyedét is helyettesítheti.

 

Automatizálható feladatok

Természetesen adja magát a kérdés, hogy milyen pozíciókat és mely ágazatokat érinthet leginkább a mesterséges intelligencia térhódítása. A Goldman Sachs szakértői szerint az adminisztratív feladatkörben dolgozók, illetve a jogi területen tevékenykedők lehetnek leginkább kitéve annak, hogy az új technológia részben, vagy egészben átveszi a munkájukat. Az irodai és adminisztratív munkakörökben az elemzés szerint az Egyesült Államokban a mesterséges intelligencia használatával automatizálható feladatok aránya 46 százalék, míg a jogi területen 44 százalék. Az építészeti és mérnöki munkák esetében 37 százalékos eredmény jött ki, míg például az üzleti és pénzügyi műveletek esetében 35 százalékos. A spektrum másik végén nem meglepő módon a fizikai munkák vannak, mint a takarítás és karbantartás, a szerelő és javító munkák, valamint az építőipar.

A Goldman Sachs jelentése szerint, ha a generatív MI széles körben bevezetésre kerül, az jelentős munkaerőköltség-megtakarításhoz és új munkahelyek teremtéséhez is vezethet. Az MI körüli jelenlegi hype máris új szerepköröket hozott létre, köztük a prompt mérnökökét, ami egy olyan munkakör, amely magában foglalja kód helyett a szöveg írását az MI-alapú chatbotok teszteléséhez. Az új technológia a globális termelékenységet is javíthatja, a Goldman Sachs becslése szerint az MI alkalmazása idővel akár 7 százalékkal is növelheti az éves globális GDP-t.

 

(fotó: EnvatoElements)

A Goldman Sachs becslése szerint a feltörekvő országokban kevesebb munkahely van kitéve az automatizálásnak, mint a fejlett piacokon. A bank elemzése alapján Hongkong, Izrael, Japán, Svédország és az Egyesült Államok lesz valószínűleg az első öt leginkább érintett piac. Eközben Kínában, Nigériában, Vietnamban, Kenyában és az utolsó helyen álló Indiában dolgozóknak a legkevésbé kell aggódniuk egyelőre amiatt, hogy munkájukat átveszi a mesterséges intelligencia technológia.

Bár az adatok azt mutatják, hogy az MI kétségtelenül hatással lesz a munkaerőpiacra, azt még nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy mennyire lesz valóban felforgató hatású. A mesterséges intelligencia hatása végső soron a képességeitől és az átvétel ütemezésétől függ majd, és kulcsfontosságú tényező, hogy az MI technológia mennyire lesz erős, és mennyire használják majd a gyakorlatban.

Az IDC „Worldwide Artificial Intelligence Spending Guide” című elemzése szerint idén várhatóan 154 milliárd dollárt költenek majd mesterséges intelligencia megoldásokra – beleértve a szoftvert, hardvert és szolgáltatásokat – világszerte, ami a múlt évhez képest 26,9 százalékos bővülést jelent. A társaság 2026-ig szóló középtávú prognózisa pedig évente átlagosan 27 százalékos fejlődéssel számol a következő pár évben, így a vizsgált időszak végén már éves szinten 300 milliárd dollárt meghaladó piacról lehet majd beszélni.

 

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek