Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Trendek a felhőben, az adatközpontokban és az Edge infrastruktúrában

MEGOSZTÁS

A Gartner négy olyan trendet emel ki, amelyek 2023-ban a felhő-, adatközpont- és pereminfrastruktúrát érintik, mivel az infrastrukturális és üzemeltetési (I&O) csapatok az új technológiák és munkamódszerek támogatására törekednek a gazdasági év során.

A jelenlegi gazdasági helyzetben a vállalatok legnagyobb problémája 2023-ban nem az informatikai infrastruktúra. Az I&O csapatokra azonban hatással lesznek a gazdasági és geopolitikai erők, és létfontosságú szerepet kell játszaniuk hatásuk enyhítésében. „Ez nem lesz egy év a nagy ambíciók megvalósítására, de ez egy pillanat az infrastruktúra újrafókuszálására, újratervezésére és újragondolására. Minden válságban ott rejlik a lehetőség, és ebben az esetben az esély arra, hogy pozitív változásokat hajtsunk végre, amelyek már rég esedékesek” – mondta Paul Delory , a Gartner alelnöke.

A 4 legfontosabb felhő-, adatközpont- és szélső infrastruktúra trend

1. trend: A Cloud Teams optimalizálja és újjáépíti a felhő infrastruktúráját – A nyilvános felhőhasználat szinte univerzális, de sok telepítés eseti és rosszul implementált. Az I&O csapatoknak idén lehetőségük nyílik arra, hogy újra átnézzék a sebtében összeállított vagy rosszul felépített felhő-infrastruktúrát, hogy hatékonyabbá, rugalmasabbá és költséghatékonyabbá tegyék azt.

A felhő-infrastruktúra átalakítása során a költségek optimalizálására kell helyezni a hangsúlyt a redundáns, túlépített vagy nem használt felhő-infrastruktúra megszüntetésével; az üzleti rugalmasság kialakítása a szolgáltatási szintű redundancia helyett; felhőalapú infrastruktúra használata az ellátási lánc megszakításainak enyhítésére; és az infrastruktúra korszerűsítése. A Gartner szerint 2027-re az alkalmazások munkaterhelésének 65 százaléka lesz optimális vagy készen áll a felhőszolgáltatásra, szemben a 2022-es 45 százalékkal.

2. trend: Az új alkalmazásarchitektúrák új típusú infrastruktúrát igényelnek – Az I&O csapatok folyamatosan kihívás elé állítják az új és növekvő igényeket az új típusú infrastruktúrákkal – ideértve az adatintenzív felhasználási esetekhez szükséges pereminfrastruktúrát, a speciális munkaterhelésekhez használható nem x86-os architektúrákat, a szerver nélküli peremarchitektúrákat és az 5G mobilszolgáltatást. A Gartner előrejelzése szerint 2026-ra a helyszíni gyártási feladatok 15 százaléka konténerekben fog futni, szemben a 2022-es kevesebb mint 5 százalékkal.

Az I&O szakembereknek körültekintően kell értékelniük az alternatív lehetőségeket, összpontosítva arra, hogy képesek-e kezelni, integrálódni és átalakulni az idő, a tehetség és az erőforrások korlátai között. „Ne térjen vissza a hagyományos módszerekhez vagy megoldásokhoz csak azért, mert azok korábban jól működtek” – mondta Delory. „A kihívásokkal teli időszakok az innovációk és az üzleti igények kielégítésére szolgáló új megoldások keresésének időszakai.”

3. trend: Az adatközponti csapatok a felhőalapú elveket a helyszínen alkalmazzák – Az adatközpontok zsugorodnak, és platformalapú kolokációs szolgáltatókhoz költöznek. A fizikai infrastruktúra új szolgáltatási modelljeivel kombinálva ez felhőszerű szolgáltatásközpontúságot és gazdasági modelleket hozhat a helyszíni infrastruktúrába.

A Gartner szerint 2027-re az adatközponti infrastruktúra 35 százalékát felhőalapú vezérlősíkról kezelik majd, míg 2022-ben ez az arány kevesebb, mint 10 százalék. Az I&O szakembereknek idén az adatközponton belüli felhőalapú infrastruktúra kiépítésére kell összpontosítaniuk; a munkaterhelések áttelepítése a saját létesítményekről a helyközi létesítményekre vagy a peremre; vagy a fizikai infrastruktúra szolgáltatásként szolgáló modelljei.

4. trend: A sikeres szervezetek a készségek fejlesztését fogják a legfontosabb prioritássá tenni – Továbbra is a készségek hiánya jelenti az infrastruktúra-korszerűsítési kezdeményezések legnagyobb akadályát, mivel sok szervezet úgy találja, hogy nem tud külső tehetségeket felvenni a hiányosságok pótlására. Az informatikai szervezetek csak akkor lesznek sikeresek, ha prioritásként kezelik az organikus készségek növekedését.

Az I&O-vezetőknek az üzemeltetési készségek fejlesztését kell kiemelt prioritásként kezelniük ebben az évben. Ösztönözze az I&O-szakembereket, hogy vállaljanak új szerepköröket a telephely megbízhatóságával foglalkozó mérnökként vagy a fejlesztői csapatok és üzleti egységek szakértői tanácsadójaként. A Gartner előrejelzése szerint az adatközponti infrastruktúra-csoportok 60 százaléka megfelelő lesz automatizálási és felhőalapú készségekkel, szemben a 2022-es 30 százalékkal.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek