Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Új Kormányzati Adatközponttal folytatódik a közigazgatás modernizálása

MEGOSZTÁS

A Széchenyi 2020 program keretében egy olyan új, egységes, költséghatékony Kormányzati Adatközpont (KAK) jött létre, amely hozzájárul a modern közigazgatás működtetéséhez, valamint a gyorsabb és hatékonyabb ügyfélkiszolgáláshoz. A fejlesztés 28,813 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő, európai uniós támogatásból valósult meg.

A november végén záruló fejlesztésnek köszönhetően korszerű felhő-, és hoszting szolgáltatásokat egyaránt biztosító, állami tulajdonban lévő, informatikai alap-infrastruktúra járul hozzá a modern közigazgatás működtetéséhez, valamint a gyorsabb és hatékonyabb ügyfélkiszolgáláshoz. Az új rendszer Európa egyik legbiztonságosabb adattárolását is lehetővé teszi.

A Kormányzati Adatközpont biztosítja a rendszerek megbízható és magas szintű rendelkezésre állását és közvetve javítja az elektronikus közigazgatási szolgáltatásokhoz történő hozzáférést. Az adatközpont a fővárosban kapott helyet, ahol az 1600 négyzetméteres géptermi terület egy ugyanekkora kiszolgáló területtel egészült ki.

Felhőtechnológia és hoszting szolgáltatás

A projekt keretében kiépült KAK Felhő, korszerű informatikai infrastruktúra-szolgáltatásokat nyújt a közigazgatási ügyintézéshez már 179 szakrendszerhez kapcsolódóan, valamint alkalmas a különböző szolgáltatási platformok egységes kezelésére is. Az infrastruktúra szintű szolgáltatások mellett adatbázis- és platform-szolgáltatások, valamint automatizált üzemeltetési folyamatokkal önálló, szoftver szolgáltatás szintű megoldások is kialakításra kerültek. A KAK Felhő biztosítja a korszerű hátteret többek között a nemzeti adatvagyon körébe tartozó személyigazolvány-, lakcím  és útlevél-nyilvántartások, valamint a kormányhivatalokban használt rendszerek számára is.

Az adatközpont a felhőbe nem integrálható rendszerek számára hoszting típusú elhelyezést is biztosít. A KAK hoszting 731 m2 területen önálló, elkülönült környezet, amely képes az ügyfelek által igényelt, jellemzően speciális eszközök, speciális beállítások igényeinek kielégítésére.

A fejlesztés 28,813 milliárd forint hazai és uniós forrásból, a „Közigazgatás informatikai infrastruktúrájának konszolidálása a költségek csökkentése érdekében” ( KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2015-00005) projekt részeként  valósult meg. A projektet a Széchenyi 2020 program keretében a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és az IdomSoft Zrt. alkotta konzorcium valósította meg.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!