Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A pingpongból érthetjük meg az ember-robot munka-együttműködést

MEGOSZTÁS

Társadalmunk robotizálódik, ugyanakkor a bejáratott ipari, katonai és kórházi környezetek kivételével, szinte csak demonstratív vagy játékcélra használunk robotokat. Az egyik fejlesztési irányzat, az ember mellett dolgozó kobotok, együttműködő robotok ígéretes terület, léteznek működő alkalmazások, de a gépeknek számos kritériumnak kell megfelelniük, például hogy a humán felhasználó, a munkatárs bízzon meg bennük.

(Kiemelt kép: Envato Elements)

A Georgia Tech kutatói különleges kobotot fejlesztettek, és az asztaliteniszt használják együttműködési terepként. A játékmenetekből tudjuk, hogy az ember nem mindig bízik a robot magyarázatában, cselekedeteinek szándékában.

 

Bizalom nélkül nem megy az együttműködés

A kamerával és lapátszerű karral rendelkező szerkezetet imitációs tanulással gyakoroltatták. Sikeres szerváiért jutalmazták, a sikertelenekért büntették, de közben ügyeltek, hogy biztonságos pingpong-partner legyen. Emberek mutatták meg neki, hogyan játsszon, oldjon meg feladatokat.

 

Ember-kobot együttműködés (Kép: Flickr)

 

Az emberrel együttműködő intelligens rendszerekben, a gyártástól az oktatásig, rengeteg területen óriási a potenciál. Emberi bizalom nélkül viszont nem megy, és többen elmondták: a pingpongozó gépet nem érezték túl együttműködőnek. Talán azért, mert mások voltak a céljai, de még akkor sem bíztak meg benne teljesen, amikor úgy érezték, hogy megosztja velük a motivációit.

Ha kitaláljuk, hogy extrém esetekben hogyan dolgozzunk együtt robotokkal, abból sok másfajta esetre is következtethetünk. Hatékony és félreérthetetlen kommunikáció nélkül viszont nem megy, mert a bizalom arra épül. Ez különösen olyan esetekben, például az egészségügyben vagy mentési műveleteknél érvényes, amikor a kommunikációs félreértések súlyos következményekkel járhatnak. De legyen szó bármilyen közegről, a közös tevékenység közbeni emberi döntéshozásnál és viselkedésünknél mindig a bizalom a kulcstényező.

 

Még egy ember-kobot együttműködés (Kép. Wikimedia Commons)

 

Gyakran előfordult már, hogy látványos és munkájukat jól végző robotokat fejlesztettek, tervezőik viszont nem törődtek eléggé az emberi bizalommal, így a gépek nem érték el a végfelhasználónál a közös tevékenységhez nélkülözhetetlen bizalomszintet.

A kutatók javaslata döntéshozásukban átláthatóbb robotok építése. Ha pontosan értjük, hogy mit miért tesz, hajlamosabbak vagyunk együttműködni vele, eredményesebb és gyorsabb lesz az üzemi, raktári, éttermi, otthoni stb. interakció. A fejlesztőknek mindenesetre tudniuk kell, hogyan készítsenek fizikailag biztonságos rendszereket, illetve hogy a felhasználó számára mi intuitív és hiteles. Ha ez nem történik meg, a kobotok soha nem lépnek ki a laborokból, nem fognak mellettünk élni.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek