Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A jövőben a ChatGPT új verziói kiválthatják a ma végzett munkák többségét

MEGOSZTÁS

Ben Goertzel mesterséges intelligencia kutató szerint "nem kell hihetetlenül innovatívnak lenni ahhoz, hogy a legtöbb ember munkáját elvégezzük."

(Kiemelt kép: Pixabay)

 

Ben Goertzel kognitív tudós szerint a világ történelmi pillanatot él át a mesterséges intelligencia technológiájában. Goertzel, aki leginkább az antropomorfizált mesterséges intelligencia, “Sophia a robot” társfejlesztőjeként ismert úgy véli, hogy a generatív mesterséges intelligenciát működtető új nagy nyelvi modellek – mint például a ChatGPT-t – képesek átalakítani a világot. Számos, jelenleg emberi munkaerő által végzett feladatot helyettesíthetnek.

“Nem kell hihetetlenül kreatívnak és innovatívnak lenni, vagy nagy ugrásokat tenni ahhoz, hogy a legtöbb ember munkáját elvégezzék” – mondta Goertzel a zdnet.com-nak

Kitért továbbá arra a lehetőségre, hogy az emberek munkájának jelentős részét automatizáló mesterséges intelligencia-eszközök az iparban átrendeződéshez és a munkaköri feladatok átcsoportosításához vezethetnek. Például a gyorséttermi gyorséttermi dolgozókat és a hírszerkesztőket jelentősen érinti a mesterséges intelligencia.

 

Nem helyettesíthetők az emberi interakciók és az úttörő kreativitás 

“Az olyan szoftver, mint a Grammarly, csökkentik az emberi szövegszerkesztők szükségességét” – mondta Goertzel. “Nem szüntetik meg teljesen a munkát, de csökkentik a szükségletet. Az automatikus szoftverek használhatók újságcikkek írására. Például a sporteredmények összefoglalóit és az időjárás-jelentéseket már sok médiaorgánum azzal íratja”.

Ennek ellenére két fő területet azonosít, amelyeket a mesterséges intelligencia nem fog helyettesíteni: az emberi interakcióra épülő és az úttörő kreativitást igénylő munkaköröket.

“Tehát azok a munkakörök nem fognak elavulni, ahol fontosak az emberi kapcsolatok”, mint például az óvodapedagógusok, a politikai stratégák és a művészek.

Forrás: Pixabay

Lehet a mesterséges intelligenciának öntudata?

A generatív MI chatbotok olyan erősek, hogy nehéz nem elgondolkodni azon, vajon a rendszer tudatos-e. Goertzel szerint ez nem számít. Ehelyett azt állítja, hogy az emberek intuitív, zsigeri megértés alapján elfogadják majd a mesterséges általános intelligencia (AGI) öntudatát, ahogyan más emberek tudatosságát is elfogadjuk.

“Nem hiszem, hogy meg kell oldanunk a tudat filozófiájának nyitott kérdéseit ahhoz, hogy emberi szintű vagy akár emberfeletti gondolkodó gépeket építsünk” – mondta. “De azt hiszem, hogy ezeket a kérdéseket lényegtelenné tehetjük.”

Goertzel kitért a “szűknek” tekintett és az AGI-nek tekintett MI-modellek közötti különbségre is, hangsúlyozva, hogy az AGI képes lenne az emberhez hasonló gondolkodásra és kreativitásra. Megjegyezte, hogy a fejlesztők közelebb vannak az AGI megvalósításához, mint valaha. Előrejelzése szerint az AGI terén a következő három-tíz évben áttörésre kerülhet sor. Bár az MI-technológia jelenlegi állása nem AGI, Goertzel optimista. Szerinte a nagy nyelvi modellek, a gépi gondolkodás és az evolúciós tanulás kombinálása felgyorsítja az AGI felé vezető fejlődést.

A mai generatív mesterséges intelligenciák “képesek az általános mesterséges intelligenciák megszemélyesítésére, pusztán azáltal, hogy ilyen széles körű képzési adatokkal rendelkeznek” – mondta. “Nem kell messze túllépniük a képzési adatokon ahhoz, hogy elképesztő dolgokat csináljanak. Ez a számítógépes hálózatok és a több GPU-s szerverfarmok erejének bizonyítéka”.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek