Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Művészetté formálódó mesterséges intelligencia alkotások

MEGOSZTÁS

A májusban alakult Prompter* Csoport látványos kiállítással mutatkozik be szeptember 13-án Budapesten a Hungarian AI BUSINESS FORUM 2023 kísérő eseményeként. A vászonra álmodott mesterséges intelligenciával támogatott, generatív alkotásokat ismert kurátorok válogatták össze a csoport legjobbjainak pályázataiból.

Pop-up kiállításon mutatja be a generatív művészet lehetőségeit a legnagyobb hazai prompter* közösség. A mesterséges intelligencia üzleti felhasználást célzó konferencián, főleg szakmai közönség számára demonstrálják, hogy mennyit fejlődött a generatív képalkotás az elmúlt egy évben. Későbbiekben azonban mindenki számára nyitott kiállításokat is terveznek.

A Prompter Csoportot a Facebookon szervezték Prompters Hungary néven. A rendkívül aktív mesterséges intelligencia programokkal dolgozó alkotói közösség 1200 tagja a folyamatos fejlődést célozta meg. Tagjaik között találunk lelkes amatőröket és professzionális művészeket egyaránt, akik felismerték a grafikus Ai megoldásokban rejlő lehetőségeket.

„Nem vagyunk művészek, a Csoport tagjai nagyon színes képet mutatnak, ennek ellenére azt gondoljuk, hogy nem mindenki képes a mesterséges intelligencia segítségével értékelhető műalkotásokat létrehozni. Nem kívánjuk a grafikusok, festők vagy fotósok világát felbolygatni.

Forrás: Prompter* Csoport

A véleményünk szerint az Ai egy új lehetőség, amelynek vannak művészeti kifutási lehetőségei is.
A csoportunk tagja rengeteg időt töltenek tanulással és ennek a megszerzett tudásnak a végeredménye az a minőségi tartalom, amelyet most a kiállításba rendeztünk. – magyarázza Csoport alapítója Turcsán Tamás Péter

Weboldaluk a PrompterCsoport.hu oldal magyar közösségi platformként és mozgalomként definiálja magát, amely az alkotók és az Ai-generált grafika és promptok köré szerveződik. Célja, hogy összefogja az e területen érdeklődő vagy dolgozó embereket, elősegítve a tudásmegosztást és a közös fejlődést. A csoport folyamatosan kutatja az új lehetőségeket, beszámol az AI-grafika lehetőségeiről és kihívásairól, miközben kiállításokat és eseményeket is szervez, hogy a tehetséges alkotók munkáját széles közönség elé tárja.

Szokene Kelenyi Krisztina: Álmok-Örzője

 

Nem csak közösség – mozgalom

„A Prompter Csoport nem csupán egy online platform vagy közösség – ez egy mozgalom. Hiszünk abban, hogy az mesterséges intelligencia által generált grafika nem csak egy technológiai újítás, hanem egy új eszköz a kreativitás, az oktatás, és az emberi kapcsolatok erősítésére.” – állítja az alapító Turcsán Tamás Péter, aki a startupok világában dolgozik és hobby szinten kezdett el az Ai eszközökkel alkotni.

A Párizsi Udvar átriumában kiállításra kerülő 19 képet a Brand Art Studio zsűrizte. Az alkotások technika és téma tekintetében is igen színes képet mutatnak, minden pixelükben a mesterséges intelligencia és a művészet találkozását ünneplik, bemutatva az Ai generált képek lenyűgöző világát. A mostani kiállítás ugyan a konferenciához kapcsolódik, de a későbbiekben azonban mindenki számára nyitott kiállításokat is terveznek a Prompter Csoport tagjai, akik remélik, hogy egyre többen érdeklődnek majd a mesterséges intelligencia és művészet izgalmas kereszteződése iránt. A bemutatkozó tárlat lehetőséget nyújt arra is, hogy a látogatók elgondolkodjanak a jövő művészetének alakulásáról, a mesterséges intelligencia felhasználásának új lehetőségeiről, akár személyesen is kérdezzenek a Prompter Csoport jelenlevő alkotóitól.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek