Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Idén Karikó Katalin munkásságát ismerték el a Neumann Professzori címmel

MEGOSZTÁS

Karikó Katalin és kutatótársainak munkája megnyitotta az utat az mRNS készítmények mellékhatásmentes és magas hatásfokú alkalmazása előtt. Eredményei közvetlenül hozzájárultak a hatékony SARS-CoV2 elleni vakcina kifejlesztéséhez, valamint az mRNS tumorellenes és géncserés terápiában történő felhasználásához. 2023-ban a Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus munkáját ismerte el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szenátusa és a Neumann Társaság a Neumann János Professzori címmel.

(Kiemelt kép: BME – Geberle Berci)

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 2017-ben alapította a Neumann János Professzori címet: a díjat azon kimagasló, nemzetközi szinten is ismert és elismert tudományos teljesítményt nyújtó hazai vagy külföldi egyetemi tanár vagy kutató kaphatja meg, akinek a tudományterülete, tevékenysége kapcsolódik a Neumann János által elért tudományos eredményekhez.

2023-ban a BME és a Neumann Társaság közös kitüntetésével Karikó Katalin kutatóbiológus több évtizedes munkáját ismerték el, akinek munkássága ékes példa a biokémia és a modern biotechnológia gyakorlati alkalmazására, és jól mutatja e területek kiemelt fontosságát. A professzor asszony és kutatótársainak munkája ugyanis megnyitotta az utat az mRNS készítmények mellékhatásmentes és magas hatásfokú alkalmazása előtt. Eredményei közvetlenül hozzájárultak a hatékony SARS-CoV2 elleni vakcina kifejlesztéséhez, valamint az mRNS tumorellenes és géncserés terápiában történő felhasználásához, így kínálva lehetőséget emberek millióit veszélyeztető betegségek gyógyítására.

A díjat 2023. június 3-án, a Műegyetem Ünnepi Szenátusi Ülésén adta át a BME rektora és a Neumann Társaság elnöke.

“Öt évtizede azonos alma materből indultunk a professzor asszonnyal, ezért különösen örömteli látnom, hogy egyre szélesebb körben lehetséges terápiás célból alkalmazni az mRNS alapú vakcinákat. A SARS-CoV2 elleni vakcinák rendkívül gyors kifejlesztését és elterjesztését napjaink fejlett távközlési hálózatai is elősegítették a gyors információmegosztás lehetőségével. Számomra külön öröm, hogy a #neumann120 emlékévben ismerhetünk el egy egész világra hatást gyakorló magyar tudóst a Neumann János professzori címmel. A professzori cím odaítélésével szeretnénk felhívni a figyelmet arra, amit maga Neumann is vallott: a tudomány felelősség is, és ennek tudatában kell az emberiségre váró kihívásokra felelnünk a tudomány eszközeivel” – kommentálta az idei díj átadását dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

„Karikó Katalin munkásságát Neumann János örökségéhez méltónak érezzük, a Neumann gondolatai alapján felépített számítógéphez hasonlóan az mRNS-Covid oltás is az egész emberiség életére hatással van” – mondta el a kitüntetés kapcsán dr. Czigány Tibor, a Műegyetem rektora.

A professzor asszony a díjátadó előtt a Műegyetemen szakmai előadást is tartott az mRNS alapú terápia kifejlesztésének legfontosabb lépéseiről.

A Neumann János professzori címet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal együtt alapította azon kimagasló, nemzetközi szinten is ismert és elismert tudományos teljesítményt nyújtó hazai vagy külföldi egyetemi tanárok és kutatók elismerésére, akiknek tudományos munkája kapcsolódik a Neumann János által elért eredményekhez, és kötődik a BME-hez. A cím korábbi kitüntetettjei többek között: Lovász László, Szemerédi Endre Abel-díjas, illetve Székelyhidi László Leibnitz-díjas matematikusok, valamint Dan Schechtman Nobel-díjas vegyész és Konsztantyin Novoszelov Nobel-díjas fizikus.

2023. június 3-án Karikó Katalin, a 2023. évi Neumann professzori cím díjazottja volt a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) és a Neumann Társaság által a #neumann120 emlékév kapcsán meghirdetett Hommage à Neumann című pályázat ünnepélyes díjkiosztójának és megnyitójának díszvendége az A22 Galériában. A #neumann120 kapcsán zajló egyéb programokról a www.neumann120.hu oldalon lehet tájékozódni.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek