Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Gyorsan kell reagálnunk (x)

MEGOSZTÁS

A személyi számító gépek esetén komoly visszaesésre, a kiberbiztonsági és adatmentési megoldásoknál, valamint a megújuló energiához kapcsolódó termékeknél viszont növekedésre számít 2023-ban Pál Imre, a HRP Europe Kft. ügyvezető igazgatója. Az idén a rugalmasság és a gyors reagálás lehet az üzleti siker kulcsa a vállalat vezetője szerint. (x)

(Kiemelt fotó: EnvatoElements)

– A járvány alatt felpörgött a digitalizáció, a lakosság és a vállalkozások is sokat költöttek eszközökre, megoldásokra. A múlt év milyen változásokat hozott ebben?

– A digitalizáció Covid által felgyorsított térnyerése 2021-ben még teljes mértékben érzékelhető volt, és ez hatalmas keresletet teremtett. Azonban míg az egyik oldalon ott volt a nagy kereslet, a másik oldalon az ellátási nehézségek korlátozták a lehetőségeket, amelyek hosszabb szállítási időket eredményeztek. A disztribútorok elkezdtek erősen készletezni, hogy ki tudják szolgálni a megugrott keresletet. Ennek eredményeként a 2022-es évre nagy felhalmozott készletekkel fordultunk rá, azonban a tavalyi év második hónapjától több tényező – köztük a háború, illetve az energiaválság – hatására keresletiből kínálatiba ment át a piac, vagyis több áru volt, mint amennyit el lehetett adni. Ez persze nagyobb versenyt eredményezett a disztribútorok, valamint az iparág gyártói között is. Mindannyiunk számára kihívás volt, hogy hogyan tudjuk csökkenteni a készleteinket. Azt kell mondjam, hogy az ellátási láncokban teljesen hektikus a helyzet, az alapanyaghiány továbbra is gond, bizonyos termékeknél nagyon hosszú szállítási idővel kell számolni, főként a hálózati berendezések és a biztonsági eszközök esetén. Miközben a magasabb készletekre továbbra is van igény, a finanszírozás itthon rendkívüli mértékben megdrágult a kamatok számottevő emelkedése miatt.

– Melyek azok a kategóriák, amelyekre továbbra is komoly kereslet mutatkozik, és hol tapasztalható a legnagyobb visszaesés?

– Mivel a megváltozott gazdasági helyzet miatt a fogyasztási kedv csökkent, a lakossági vásárlások visszaestek, valamint a kis- és középvállalati körnél is hasonlót tapasztalunk, ez nagyon érezteti a hatását a személyi számítógépek, valamint az alkatrészeik piacán. Vannak azonban olyan területek, amelyek véleményem szerint az idén is maximális fókuszt kapnak, és költenek majd rájuk a fogyasztók. Ilyen szegmens a megújuló energia, illetve a kiberbiztonság, amelynek a fontossága minden eddiginél nagyobb. Ehhez kapcsolódóan kiemelkedő terület lehet a költések szempontjából az adatmentési megoldások piaca is, hiszen ha támadás ér valakit, akkor kulcsfontosságú, hogy ne vesszenek el az adatai.

 

Pál Imre, a HRP Europe Kft. ügyvezető igazgatója (fotó: HRP Europe Kft.)

 

– Hogyan tud alkalmazkodni a megváltozott helyzethez egy magyar disztribútorcég?

– Úgy gondolom, hogy disztribútorként az is a feladatunk, hogy figyeljük, mire van kereslet, mik a meghatározó trendek és reagáljunk a piaci, illetve gazdasági változásokra. Ennek jegyében indítottuk el 2021 nyarán a megújuló energia üzletágunkat. Az első év a tesztelés és az építkezés feladataival telt, illetve az értékesítési rendszer kiépítésén dolgoztunk, partnereket toboroztunk, csapatot építettünk. Tavaly ez az üzletág már jelentős növekedést hozott a cégnek, és hiszek abban, hogy hosszabb távon ez egy szépen fejlődő terület lesz, mivel a megújuló energia térhódítása megállíthatatlannak tűnik. Egy másik termékkör, amivel szintén a trendekre reagáltunk, a drónok, ezekkel 2018-ban kezdtünk foglalkozni. A klímaválság miatt felértékelődik a precíziós mezőgazdaság, ami igényli a drónokat, ezért úgy vélem, hogy további komoly sikereket tudunk elérni ezen a területen is. Mindezek mellett mondhatjuk, hogy a piaci igények, az iparági trendek, a technológia változása ösztönzött bennünket arra, hogy kapacitásokat építsünk szolgáltatásokra, konzultációra és oktatásra is. Annyira gyors a technológiai fejlődés, hogy egy-egy új megoldás piaci megismertetéséhez, vagy akár a kínálatból való választáshoz elengedhetetlen a presales konzultáció vagy a technikai oktatás. Tavaly indult el a szolgáltatás/consulting üzletágunk is, emellett szélesebb oktatási portfóliót alakítottunk ki.

– A HRP-nek hogyan sikerült az elmúlt év üzleti szempontból, mi jelentette a legnagyobb kihívást?

– Az idei már a hetedik esztendő, amióta én vezetem a céget, és azt kell mondjam, hogy szakmai szempontból a 2022-es jelentette eddig talán a legnagyobb kihívást. Egy éven belül ugyanis jó néhány nehézséggel kellett szembenéznünk, amely részben a megváltozott gazdasági környezetből, részben a háborúból adódott. Már utaltam rá, hogy szinte egyik pillanatról a másikra megugrottak a kamatok, ami miatt át kellett alakítanunk a hitelezési portfóliónkat. Ehhez kapcsolódik, hogy a készletezés és a finanszírozás egyensúlyának megteremtése sem volt kis feladat, hiszen végig magas készletállománnyal kellett dolgoznunk tavaly is.

– Milyen terveik vannak 2023-ra?

– Ez az év nagyon nehezen tervezhető, mert nem látjuk, hogy mely területeken milyen visszaesések jöhetnek, milyen lesz a piaci és a gazdasági környezet. Azt gondolom, hogy a lehetőségeket tekintve 2023 egy dinamikusan változó esztendő lesz. Ez azt jelenti, hogy nagyon rugalmasnak és gyors reagálásúnak kell lennünk ahhoz, hogy sikeres évünk legyen. A személyiszámítógép-piac kedvezőtlen trendjével természetesen számoltunk, a megújuló energiához kapcsolódó termékeknél viszont az idén is növekedést várunk, és ahogy már említettem, a kiberbiztonság és adatmentés esetén is jelentős keresletet várok. Az idén bevezetünk egy új ügyviteli rendszert, illetve a kapcsolódó modern webáruházat, ami segíthet abban, hogy hatékonyabban szolgáljuk ki a meglévő vevőinket, valamint új automatizálási és egyéb lehetőségeket ad. A forgalmat tekintve pedig összességében stagnálásra, esetleg kismértékű csökkenésre számítok. (x)

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek