Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Új távlatok az orvosi és a fogorvosi 3D-nyomtatásban

MEGOSZTÁS

A medicina és a fogászat a 3D-nyomtatás leggyorsabban fejlődő alkalmazásai közé tartoznak. A HP tavaly debütált két új rendszerével még gyorsabbá válik a technológia szektoron belüli adaptációja.

Nyitókép: Wikimedia Commons

 

Az egykori Hewlett-Packard, ma már csak HP a hagyományos, 2D-nyomtatás után a 3D-nyomtatásban is az élenjárók közé tartozik. Időbe tellett, míg 3D-printereket fejlesztettek, de aztán nagyon beindult az üzlet. Tavaly például két gépet, a Jet Fusion 5420W-t és a Metal Jet S100-at vezették be a piacra. A két új szerkezettel a HP jelentősen bővítette medicina és fogászat portfolióját , egyben új távlatokat nyit meg az additív gyártás ezirányú alkalmazásában.

A Jet Fusion 5420W a páciens egyéni igényeinek megfelelően kialakítható fehér nyomatokhoz ideális, míg a másik printer lehetővé teszi a gyártás költséghatékony méretezését, a nagyvolumenű termelést, a fogszabályozó-illesztőktől élethű anatómiai modellekig terjedő alkalmazási területek bővülését. A 3DP kapcsán szinte már közhely, de igaz, és persze nagyon fontos: más gyártótechnikákkal összehasonlítva, szárnyalhat a tervezői szabadság. és ennek köszönhetően könnyebben állíthatók elő (akár tömegesen) személyre szabott termékek.

 

Nincs pénze az amerikaiaknak fogszabályzásra

Az adott személyre kidolgozott terv, a rögzítő módszerek és a járulékos állítható szerkezetek hatékony segítők olyan problémák megelőzésében, mint az izomsorvadás, bőrbajok, ideg- és érszűkület. A HP Multi Jet Fusion technológiájával több funkcionális rész integrálható egy termékbe, plusz az összeszerelési költségek is jócskán csökkenthetők.

 

Jet Fusion 5410W (Kép: HP)

 

A fogászatban az amerikai fogszabályozó-gyártó Smile Direct Club a HP (és a Ford) egyik legfontosabb ügyfele. Közvetlen Nashville (Tennessee állam) melletti gyártóüzemükben hatvan Jet Fusion gyárt sorozatban műanyag fogkiegészítőket. A Club felmérése alapján az amerikaiak nyolcvan százalékának kellene fogszabályozás, de a költségek miatt csak egy százalékuknak jut is. 3D nyomtatással viszont az öt-nyolcezer dolláros szerkezetek ára kétezerre csökkenthető.

 

Újrahasznosítás

A rugalmas anyaghasználat és az újrahasznosíthatóság szintén fontos szempont, ha 3D nyomtatás és hagyományos gyártótechnológiák közül kell valamelyikre voksolnunk. A HP technológiájával könnyebben készíthetők az ipari minőségű Nylon 12-ből öntőformák, és az anyagfelhasználás is jóval takarékosabb, mintha additív helyett szubtraktív gyártást használnánk. Az elhasznált, leselejtezett öntőformák pedig fröccsöntésre alkalmas, újrahasznosítható műanyag-labdacsokká alakíthatók át.

 

Metal Jet S100 (Kép: HP)

 

Az öntvénygyártás specialista, amerikai Castomade könnyebb és kényelmesebben viselhető orvosi kiegészítők előállítását segíti, míg az Invent Medical a HP printereinek jóvoltából újgenerációs ortopédiai beültetéseket és más protéziseket állít elő, az utófeldolgozás közbeni színezést a DyeMansion végzi. A szín és az esztétikum a kulcs – hangsúlyozza Jan Rosicky, az Invent Medical társalapítója.

A Metal Jet technológia fémnyomtatással foglalkozó vállalatok kínálatát bővíti egészségügyi opciókkal.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek