Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Robotszakácsok, hús nélküli kolbászok

MEGOSZTÁS

Keveset hallunk róla, de a gasztronómiában is forradalom megy végbe. A csúcstechnológiák, különösen a 3D nyomtatás, a mesterséges intelligencia és a robotika már nem idegen a terület számára, robotizált printerek készítik a húsok alternatíváját jelentő, zöldségalapú ételeket. A gasztroforradalom központja Izrael, most egy izraeli cég debütál az Egyesült Államok egyetemi étkezőiben.

Képek: SavorEat

 

Az alternatív ételekkel, húspótlókkal foglalkozó izraeli gasztrotechnológiai SavorEat startup összeállt a globális ételszolgáltató és létesítményeket működtető Sodexoval, hogy Robot Chef technológiáját bevezesse az amerikai piacra. Colorado szövetségi államban, a Denveri Egyetemen kezdik, és más felsőoktatási intézmények kampuszai lesznek a következő állomások.

Robo Chef személyre szabott, digitálisan gyártott növényi alapú burgereket és reggeli kolbászpogácsákat fog készíteni az egyetemen. Az USA-ban elsőként az ottani diákok kóstolhatják meg a csemegéket.

 

Fenntartható gasztronómia

A Robot Chef ugyan séf, de még inkább élelmiszer-gyártó gép. Lehetővé teszi, hogy személyes ízlésünknek megfelelő formában, textúrában, méretben, tápérték-specifikációkkal, sültségi szinten kapjuk meg a húsalternatívát.

 

 

Működtetői ételpatront tesznek a gépbe, és öt percen belül kinyomtatja, megfőzi a vendég óhajának megfelelő változatot, majd vihetjük, ehetjük is. A patron betétele kivételével emberi beavatkozás nélkül teszi mindezt, a diáknak sem kell más emberrel interakcióba lépnie.

A SavorEat holisztikus megoldást kínál éttermek, menzák és más vendéglátóipari egységek számára. Technológiája több terület kombinációja: gépi tanulásé, big data alapokon nyugvó mesterséges intelligenciáé, digitális gyártásé, azaz elsősorban 3D nyomtatásé.

 

 

Mint minden más területen, a 3D nyomtatás bevezetése a gasztronómiában is a fenntartható fejlődést, a környezetvédelmet, a széndioxid-lábnyom csökkentését szolgálja. Szignifikáns mértékben kevesebb a hulladék, a károsanyag-kibocsátás, a vízhasználat és az áramfogyasztás. A növényi alapú étel koleszterin-, szója-, hormon-, antibiotikum-, glutén- és tartósítószer-mentes.

 

Miért pont Coloradóra esett a választás?

Az amerikai piacon való bemutatkozás mérföldkő a SavorEat történetében. A debütálást szigorú tesztek sorozata előzte meg, hogy a technológia és a termékek valóban megfelelnek-e a biztonsági és minden más előírásnak. Denver városának illetékes hatósága megadta az engedélyeket, immáron csak a SavorEaten a sor, hogy bizonyítson és persze skálázza, méretezze is Robo Chef termékeit.

 

 

Colorado stratégiai választás volt. A szövetségi állam erősen támogatja a csúcstechnológiai fejlesztéseket, a lakosság egyre egészség-tudatosabb, nő a vegetáriánusok és a vegánok száma, az egyetemen bármilyen tech-kel foglalkozhatnak az érdeklődő diákok, például több 3D nyomtató áll rendelkezésükre. A felsőoktatási intézmény Innováció Laboratóriuma messzeföldön híres, azaz minden tökéletesen passzol az első izraeli gasztro-robotikai vállalat, a SavorEat terveihez, elképzeléseihez.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek