Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

ESG 2023: fenntarthatóság és versenyképesség

MEGOSZTÁS

Ma már befektetők egyre inkább figyelembe veszik a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) szempontokat a döntéshozatal során, így a vállalatokra nagy nyomás nehezedik, hogy javítsák is ESG teljesítményüket. Idén további előrelépésre számítunk a jelentéstételek terén, mivel a cégek egyre inkább igyekeznek megfelelni a növekvő igényeknek. Mi mozgatja az ESG iránti figyelmet valójában? Íme néhány fontosabb trend, melyekre érdemes odafigyelni a cégvezetőknek.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Nem titok, ma már a befektetők egyre inkább a fenntartható befektetések iránt érdeklődnek, és nyomást gyakorolnak az eszközkezelőkre, hogy olyan termékeket kínáljanak, melyek összhangban állnak az ESG-értékekkel. Teszik ezt azért is, mert az ezredfordulós vagy Y generációra fókuszálnak, akik ma a munkavállalók legnagyobb számát alkotják. A szabályozó szervek is elkezdték ezt komolyabban figyelni, és olyan rendelkezéseket vezettek be, melyek eleve előírják a cégeknek, hogy tegyék közzé, hogyan veszik figyelembe az ESG tényezőket befektetési döntéseik meghozatalakor. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy az Európai Unió vagyonkezelési iparágában valódi kultúraváltás zajlik (forradalomról még azért nem lehet beszélni), és az ESG a befektetési döntéshozatalok szerves részévé válhat. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az erős ESG-besorolással rendelkező vállalatok jobban teljesítenek a gyengébb minősítésűekkel szemben, így az ESG-befektetés nem csak erkölcsileg felelős, de pénzügyileg is megalapozott döntés lett ma már. Akár a pénzügyi ösztönzők, akár a jótékonykodás vágya vezérli, az ESG-befektetés irányába történő elmozdulás egyre nagyobb lendületet vesz, és az elkövetkező években valószínűleg tovább is fog erősödni.

ESG 2023: fenntarthatóság és versenyképesség
Akár a pénzügyi ösztönzők, akár a jótékonykodás vágya vezérli, az ESG-befektetés irányába történő elmozdulás egyre nagyobb lendületet vesz, és az elkövetkező években valószínűleg tovább is fog erősödni (Unsplash)

Az otthonról történő munkavégzés kora

A pandémia végleg megváltoztatta a munkához való viszonyunkat, és valószínű, hogy eme változások közül sok állandóvá is válik. A hibrid és az otthonról történő munkavégzés sok ember számára új normalitássá és életmóddá vált, és ez a tendencia valószínűleg a világjárvány végleges megszűnése után is folytatódni fog. Nemcsak az irodahelyiségek és az utazási emissziós kibocsátás megtakarításával jár, de számos más előnnyel is, például a termelékenység növekedésével is. Ráadásul a rugalmas munkaidő-beosztás elterjedésével az otthonról történő munkavégzés már nem csak a vezető beosztásúak kiváltsága lehet. Ez lehetővé teszi a munkavállalók számára a munka és a magánélet jobb egyensúlyának megteremtését is, ahol a személyes kötelezettségeiket is el tudják látni anélkül, hogy fel kellene áldozniuk karrierjüket. Ahogy egyre többen élnek az otthoni munkavégzés lehetőségével, egyre világosabbá válik, hogy ez az egyik legfontosabb ESG-trend, ami minden bizonnyal meg is marad.

ESG 2023: fenntarthatóság és versenyképesség
Ahogy egyre többen élnek az otthoni munkavégzés lehetőségével, egyre világosabbá válik, hogy ez az egyik legfontosabb ESG-trend, ami minden bizonnyal meg is marad (Fotó: Unsplash)

A digitális jelentések térhódítása

A digitális jelentéstétel az egyik legfontosabb ESG-trend, amire még figyelni kell a vállalkozásoknak. Az új technológiák megjelenésével a vállalatok egyre inkább képesek adatokat gyűjteni és jelenteni környezeti, társadalmi és irányítási teljesítményükről is. Ezeket az adatokat aztán a befektetők felhasználhatják ahhoz, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak arról, hogy hová is csoportosítsák majd a tőkéjüket. Ez a legegyszerűbb és legkényelmesebb módja annak, hogy a vállalatok megosszák ESG-adataikat a befektetőkkel, és ez a tendencia csak tovább fog erősödni, ahogy egyre több vállalat alkalmazza a digitális jelentéstételi gyakorlatát.

ESG 2023: fenntarthatóság és versenyképesség
A klímaváltozással kapcsolatos kockázatokat ma már világos, hogy minden vállalkozásnak is számításba kell vennie üzleti tervei készítése során (Fotó: Unsplash)

A klímaváltozás kockázata

A klímaváltozással kapcsolatos kockázatokat ma már világos, hogy minden vállalkozásnak is számításba kell vennie üzleti tervei készítése során, hiszen emiatt előbb vagy utóbb pénzügyi veszteségekkel kell majd szembenéznie. Ahogy ezek a hatások egyre súlyosabbá válnak, a cégek egyre inkább ki lesznek téve olyan kockázatoknak, mint a szélsőséges időjárási események, a vízhiány és a terméskiesések stb.. Ahhoz, hogy megvédjék magukat ezektől, a vállalkozásoknak be kell építeniük a klímaváltozással kapcsolatos kockázatokat eleve a döntéshozatali folyamataikba. Mivel ez a tendencia az elkövetkező években valószínűleg csak felgyorsul, arra számítunk, hogy egyre több vállalkozás tesz megfontolt és előrelátó lépéseket az ilyen jellegű kockázatok elleni védelem érdekében. Ennek egyik módja, hogy éghajlati forgatókönyv-elemzéssel szimulálják a különböző klímaváltozási szcenáriókat és azok lehetséges hatásait az üzleti tevékenységeikre. Ilyen módon a vállalkozások idejekorán azonosíthatják a kockázatokat, és lépéseket tehetnek azok mérséklésére vagy eliminálására.

ESG 2023: fenntarthatóság és versenyképesség
A cégek olyan beszállítókat keresnek, melyek erős ESG-politikával rendelkeznek (Fotó: Unsplash)

Az ellátási láncok újraszervezése

Mivel a COVID-19 világjárvány továbbra is pusztít a világban, a vállalkozások kénytelenek újra- és átértékelni ellátási láncaikat. A pandémia rávilágított annak fontosságára, hogy olyan rugalmas ellátási láncokkal kell már rendelkezni, melyek az utóbbi években egyre gyakoribbá vált természeti és egyéb katasztrófák mellett is képesek ellenállni a zavaroknak. A jövőbeli ilyen jellegű anomáliák elleni védekezés érdekében a cégek olyan beszállítókat keresnek, melyek erős ESG-politikával rendelkeznek. Ez segíthet csökkenteni az ellátási lánc megszakadásával járó kockázatokat, valamint javíthatja az általános fenntarthatóságát is. Egy másik lehetőség a különböző szállítási lehetőségek környezeti hatásainak újraértékelése és csak a leghatékonyabb lehetőségek megtartása. Illetve egy új trend is hódíthat már idén, a cégek együttműködnek a beszállítókkal a fenntarthatóbb termékek és csomagolások kifejlesztése érdekében, közös stratégiával felvértezve.

ESG 2023: fenntarthatóság és versenyképesség

 

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek