Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Digitális transzformáció kiterjesztve: az ökoszisztéma kötelező

MEGOSZTÁS

A digitális transzformáció ipari ökoszisztémái, társinnovátorok által alkotott csapatok, amelyek folyamatosan fejlődnek, a partnerek statikus listájából egy dinamikus, igény szerinti innovátor csapattá.

A váratlan események többszörös hullámai megzavarják a vállalkozások hagyományos folyamatait, így azok rájöttek, hogy az előttük álló kihívásokra nem tudnak egyedül megoldást találni. Ennek eredményeként az ipari ökoszisztémák fejlődnek: statikus partnerlistákból rugalmasan változó együttműködő csapatokká válnak.

Az on-demand együttműködők rugalmasabbak

Az új ipari ökoszisztéma változatos, rugalmas és skálázható keverékből áll, amely technológiai szolgáltatókból, különböző, de kapcsolódó iparágakból származó végfelhasználókból, iparági szervezetekből, konzorciumokból, ellátási láncokból, szolgáltatókból, közszféra szereplőkből és szakértői hálózatokból tevődik össze. Az ökoszisztémák részévé válnak a polgári fejlesztők is.

Ezeknek a partnereknek a közös célja az ügyfelek, fogyasztók, polgárok vagy páciensek közvetlen vagy közvetett kiszolgálása azáltal, hogy megfelelő adatokat, alkalmazásokat és műveleteket alkalmaznak a fő iparágban belül és kívül egyaránt.

A szervezetek – barát és ellenfél – most már együtt dolgoznak, hogy megosszák az adatokat és az információkat, az alkalmazásokat és a műveleteket, valamint szolgáltassák a termékeket, szolgáltatásokat és élményeket úgy, hogy azok ötvözik a fizikai és digitális világot. A gyártók az innováció és a gyártási kapacitás érdekében használják az ökoszisztémákat, az egészségügyi szervezetek az adatokat és az ismereteket osztják meg a betegkimenetek javítása érdekében, az energia szolgáltatók és az építőipari vállalkozók közösen használják az alkalmazásokat, műveleteket és szakértelmet a biztonság, minőség és teljesítmény biztosítása érdekében, és a kiskereskedők az ökoszisztéma partnereikkel együttműködve szállítják az árukat és szolgáltatásaikat a fogyasztók részére úgy, hogy azok egyensúlyban van a fizikai és digitális megközelítéssel.

Példák innovációs együttműködésekre

OpenPediatrics: Egészségügyi klinikusok platformja a világ minden tájáról, amely lehetővé teszi a legjobb gyakorlatok és ismeretek megosztását a gyermekgyógyászatban. Az IBM és a Boston Children’s Hospital együttműködésében a Harvard és az MIT támogatásával valósult meg.

NumAlim: Adatcsere és szolgáltatások 18 ezer agrár-élelmiszer vállalkozásnak Franciaországban, „mindenféle adat beszerzése és gazdagítása: fogyasztói, visszakövethetőségi, fogyasztói tanácsadás és felmérések.” Tartalmaz trendelemzést és szabályozást is.

Brainport Eindhoven: Hollandiai technológiai ökoszisztéma OEM-gyártókból, kis- és középvállalkozásokból, gyártókból és tudásközpontokból az additív gyártás, energia, félvezető és autóipar területén.

Manufacturing X: Közös adattér az ipar 4.0 kezdeményezések számára, amelyek a termelési és ellátási láncot átfogják. A résztvevők közé tartoznak az autóipar, az elektronika, az élelmiszeripar, az építőipar, a vegyipar és a gyógyszeripar, valamint a kormány és az egyetemek.

Az összes iparág célja az adatok, alkalmazások és műveletek megosztása annak érdekében, hogy biztosítsák a környezeti fenntarthatóságot. Különösen az energiatakarékosság, a vízhatékonyság és a CO2-kibocsátás csökkentése a fókuszban áll.

Természetesen az adatmegosztás érettségi szintje iparáganként változik: egyesek csak a szükséges adatokat osztják meg, míg mások nyitottabb megközelítést alkalmaznak. Gyakran ezek nemcsak a hagyományos partnerköreket foglalják magukban, hanem a versenytársakat és más iparágak szervezeteit is. Az IDC 2022-es Jövőbeli ipari ökoszisztémák globális felmérése (n = 1,270: CXO-k, üzleti vezetők és IT-vezetők) szerint az új partnerek többsége az elkövetkező 12 hónapban az adott szervezet fő iparágán kívülről érkezik. Ide tartoznak a kis- és középvállalkozások és a nagyvállalatok is. Amikor az adatokat, alkalmazásokat és műveleteket megosztják, az ökoszisztéma résztvevői kollektív láthatóságot kapnak a környezeti hatásra, és biztosítani tudják, hogy a célok folyamatosan teljesüljenek.

Az ipari ökoszisztémák az elkövetkező hónapokban és években kulcsfontosságú szerepet fognak játszani azon szervezetek a számára, amelyeknek olyan partnerekre van szükségük, akik skálázható módon kiegészítik őket, valamint adatokat és betekintést szolgáltatnak, alkalmazásokat együtt fejlesztenek és megosztott műveleteket nyújtanak.

A vezérigazgatók, igazgatótanácsok és az üzleti vezetők felismerik, hogy rugalmas ipari ökoszisztéma szükséges ahhoz, hogy gyorsan reagáljanak az ügyfelek változó igényeire, elősegítsék az nyílt innovációt, biztosítsák a termék és szolgáltatás biztonságát és minőségét, alkalmazkodjanak a bármilyen zavarhoz és biológiai ökoszisztémákhoz hasonlóan fejlődjenek.

Meg kell érteni a szervezetek előtt álló kihívásokat és azt, hogyan alakítják ki az ipari ökoszisztémáikat. Ezekben a beszélgetésekben arra jutottunk, hogy az együttműködés megvalósítása nem mindig könnyű feladat: az adatok, alkalmazások, műveletek és a tőke (emberi, eszközökkel kapcsolatos és pénzügyi) minden szervezetben eltérő, az üzleti folyamatok széttagoltak és a biztonsági protokollok és rendszerek nem egységesek.

 

Innovációs közösségek kialakítása

Az üzleti koordinációs réteg kialakítása az első lépés az ökoszisztéma széleskörű együttműködésének kialakításához. Innen a szervezetek képesek kifejleszteni a kétirányú adatáramlást, vagy digitális szálat, amely összekapcsolja az erőforrásokat, az adatokat és az ismereteket. Továbbá közös alkalmazásokat és üzemeltetési eszközöket fejleszthetnek ki, amelyeket kölcsönösen kihasználhatnak az ipari ökoszisztéma javára. Az end-user beszélgetések szerint az ipari ökoszisztéma partnerei számára az innovációs közösségek kialakítása is kritikus elem.

Az ipari ökoszisztémák a digitális transzformáció következő fázisát képviselik, amelyek az előző évtizedben tett digitális beruházásokat az vállalatokon kívülre is kiterjesztik, új üzleti modellek létrehozását teszik lehetővé partnerek, versenytársak és ügyfelek között. Az ilyen ökoszisztémák között szerepel például a Siemens Xcelerator nyitott üzleti platformja és az ágazatok közötti ökoszisztéma. Ezeknek az ökoszisztémáknak a közös jellemzői közé tartozik a felhő alapú alkalmazás- és adatpiacok lehetővé tétele, a fizikai és digitális együttműködés és vásárlói élmények ötvözése, valamint az operációk és az innováció támogatására képes szakértői hálózatok. Az ilyen platformok kihasználásával a szervezetek kulcsfontosságú felhasználási esetekre összpontosítanak, amelyek az adatok és betekintések megosztását, az alkalmazások közös fejlesztését, valamint az operációk és a szakértelem megosztását foglalják magukban. Az ilyen megközelítést választók számára felgyorsult növekedést és javított képességet ígérünk a zavarok és lehetőségek kezelésére.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!