Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Megéri a karrierváltás, pár év után jöhet a milliós fizetés

MEGOSZTÁS

Az elmúlt években látványosan megnőtt az informatikus szakma elismertsége, a digitalizáció felgyorsulása pedig elhozta az emelkedő fizetéseket is. Érdemes azoknak is elgondolkodniuk a karrierváltásban, akik eredetileg nem ezzel a területtel foglalkoztak, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy pár hónapos képzés és néhány éves gyakorlat után már milliós fizetésük is lehet. A hazai programozóiskolák pedig nem csak az új karrierre vágyók érdeklődését keltették fel, de a befektetők is felfigyeltek rájuk.

A gazdasági helyzet bizonytalanságai ellenére is töretlen hazánkban a kereslet a junior informatikusok iránt: egy 3-6 hónapos, intenzív képzés után jellemzően 2 hónapon belül munkához lehet jutni juniorként – derül ki a PROGmasters elemzéséből. A programozóképzést kínáló bootcampban tavaly végzettek már átlagosan bruttó 561 ezer forintot kapnak havonta.

A felmérés szerint az átlagnál nagyobb tapasztalattal bíró, 3-6 éve végzettek átlagosan bruttó 1,06 millió forintot visznek haza havonta, míg a már seniorként dolgozó – jellemzően 4-6 éves szakmai múlttal rendelkező – résztvevők átlagosan havi bruttó 1,3 milliós fizetésre tesznek szert. Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet miatt kaptak-e extra bónuszt, előrehozott béremelést vagy bármilyen egyszeri támogatást a cégüktől, a résztvevők kiemelkedően nagy része, 58,7 százaléka válaszolt igennel.

A kutatásból kiderült, hogy a jövedelem mellett a szakmai fejlődés és az előléptetés is motiválja a karrierváltásra törekvőket. Mostanáig az összes válaszadó 53,1 százaléka érte el a medior vagy a senior pozíciót, azonban ez az arány a legalább négy éve végzettek körében már 95,3 százalékos (a legalább négy éve végzettek 69,8 százaléka medior, 25,6 százaléka pedig senior pozícióban dolgozik jelenleg).

Az elmúlt hat évben végzetteket arról is megkérdezték, hogy lenne-e lehetőségük külföldön, vagy külföldön működő cégnek távmunkában dolgozni a jelenlegi szaktudásukkal és tapasztalatukkal. Erre a megkérdezettek 83,2 százaléka felelt igennel, míg az összes válaszadó 97,2 százalékának van lehetősége home office-ban is dolgozni.

 

Gyorsan el tudnak helyezkedni

Az IVSZ két éve 26 ezer fős IT-szakemberhiányt prognosztizált Magyarországon 2023-ra. Az iparági szakemberek iránti jelentős keresletet a PROGmasters friss kutatása is visszaigazolja, ugyanis a programozóiskola 2017 óta végzett diákjainak több mint kétharmada (69,2 százaléka) kapott állásajánlatot informatikai területről az elmúlt három hónapban. Ráadásul a juniorok iránti igény sem csökkent tavaly: a PROGmasters a 2022-ben végzett válaszadók 84,4 százalékát maximum 1 hónapon belül, további 9,4 százalékukat pedig legfeljebb 2 hónapon belül elhelyezte IT területen, ám a résztvevők fennmaradó 6,2 százaléka számára is talált munkalehetőséget fél éven belül.

 

A 3-6 éve végzettek már átlagosan több mint bruttó egymillió forintot keresnek. (fotó: EnvatoElements)

 

A tapasztalatok és a felmérések azt mutatják, hogy az évek óta jelentkező szakemberhiány mellett tovább nehezíti a vállalkozások helyzetét, hogy a pandémia miatt már nem csak hazai, de nemzetközi riválisokkal is számolniuk kell, köszönhetően a home office széleskörű elterjedésének. Egy tapasztalt Java programozó munkájáért akár havi bruttó 2 millió forintot is ki kell fizetni, egy szenior felhőmérnök juttatásai pedig még ezt is túlszárnyalhatják, viszont vannak eszközök, amelyek enyhíthetik a vállalkozások munkaerőgondjait, erről itt olvashat bővebben.

 

A befektetők körében is népszerűek lettek a bootcampek

A programozóképzést kínáló hazai bootcampek közül az elmúlt pár évben kiemelkedett néhány különösen sikeres szereplő, akikre nem csak a karrierváltásban gondolkodók, illetve a kódolókat kereső vállalkozások, de a befektetők is felfigyeltek. A PROGmasters-ben például még 2021 nyarán szerzett jelentős tulajdonrészt a Training360 Csoport.

A múlt év aztán további izgalmakat hozott ebben a szegmensben. Tavaly szeptemberben jelentették be, hogy egyesül a magyar Codecool és a lengyel Software Development Academy (SDA), ezzel Európa egyik legnagyobb, digitális készségeket oktató és közvetítő hálózatát hozzák létre.

A Codecool Programozóiskola az elmúlt években sikeresen terjeszkedett Lengyelország, Románia és Ausztria irányába is. Hasonló pályát futott be Lengyelországból indulva a Software Development Academy az informatikai képzések területén. A most bejelentett egyesítést követően a Codecoolból és az SDA-ból létrejövő, digitális készségeket oktató cég már 8 országban (Magyarország, Lengyelország, Románia, Ausztria, Szlovákia, Csehország, Észtország és Albánia) lesz jelen, és évente mintegy 15.000-20.000 magánszemélyt és közel 400 vállalatot fog kiszolgálni a közép-európai régióban.

A Codecool és az SDA üzleti partnerei közé közel 400 globális és helyi márka tartozik a régióból, olyan kulcsfontosságú partnerek, mint az Accenture, a Microsoft, a Motorola, a Morgan Stanley, az Ericsson vagy a Vodafone. A kormányzati oldalon eddig már két sikeres átképzési programot bonyolítottak le: Albániában 10 000 IKT-szakembert képeztek, Magyarországon pedig mintegy 600 főt.

 

A Codecool és az SDA az egyesüléssel 8 piacon van jelen. (fotó: EnvatoElements)

 

Tavaly októberben érkezett a hír, hogy megvásárolta a Green Fox Academy többségi tulajdonrészét a Sandberg Capital. A magyar alapítású, Szlovákiában és Csehországban is piacvezető IT bootcamp így további növekedéséhez kulcsfontosságú erőforrásokhoz jutott. Eddigi eredményei és növekedési potenciálja tette vonzó befektetési lehetőséggé a Sandberg Capital számára, amely a 130 millió eurót kezelő Sandberg Befektetési Alap II révén szerezte meg a társaság többségi részesedését. A magántőkealap a továbbiakban többségi tulajdonosként és stratégiai partnerként támogatja a Green Fox Academy fejlődését.

Korábban a Green Fox Academy két sikeres befektetési kört zárt. Az elsőt 2018-ban Balogh Péter (Baconsult) angyalbefektetővel, valamint a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-vel, a másodikat pedig 2020-ban az egyetlen hazai társadalmi vállalkozásokat finanszírozó befektetési alappal, az Impact Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-vel. A Sandberg Capital befektetését követően az oktatási innovációk mellett szintén elkötelezett Balogh Péter kisebbségi tulajdonosként a közös munka folytatása mellett döntött. A másik két befektető értékesítette részesedését és kiszállt a vállalatból.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek