Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Az aszinkron munkavégzés az új hibrid

MEGOSZTÁS

Az aszinkron vagy nem lineáris munkafolyamat előfeltétele egyszerű: a távoli alkalmazottak az eredményekre összpontosítanak, nem pedig azokra a feladatokra, amelyeket egy bizonyos dátumig vagy időpontig el kell végezniük, például elérik a heti vagy akár havi célokat, vagy a negyedéves bevételt növelik ahelyett, hogy a projektekre összpontosítanának vagy napi munkafolyamatra.

A munka és a magánélet egyensúlyának koncepciója sokáig elérhetetlen mítosznak tűnt. Egy globális világjárványra és az azt követő, kormányok által kikényszerített bezárásokra volt szükség ahhoz, hogy megmutassák a munkaadóknak, hogy munkatársaik képesek távolról is dolgozni és továbbra is elvégezni a munkát.

Valójában a tanulmányok azt mutatják, hogy a távoli alkalmazottak összességében több órát dolgoznak, mint az irodában dolgozók a hét egy részében vagy egészében – a távmunkások átlagosan heti 8,7 túlóráznak az irodai munkatársaikhoz képest.

A világjárvány után számos szervezet jutott el arra az ötletre, hogy a rugalmas munkakörülményeknek állandó elemnek kell lenniük a vállalati működésben. A kutatások azt is alátámasztották, hogy a munkavégzés helyének rugalmasabb megközelítése nemcsak a munka és a magánélet egyensúlyát javította, hanem mentális és fizikai jólétünket is.

Egyes távoli dolgozók esetében azonban az igazi rugalmasság nem csak a fizikai elhelyezkedésre vonatkozik. Egyre nagyobb az elmozdulás a nem lineáris vagy aszinkron munkastílusok irányába, amelyek lényegében lehetővé teszik a távoli dolgozók számára, hogy saját ütemtervük szerint dolgozzanak, a hagyományos 9-5 modell helyett.

A munka és a magánélet egyensúlyának koncepciója sokáig elérhetetlen mítosznak tűnt. Egy globális világjárványra és az azt követő, kormányok által kikényszerített bezárásokra volt szükség ahhoz, hogy megmutassák a munkaadóknak, hogy munkatársaik képesek távolról is dolgozni és továbbra is elvégezni a munkátCredit: Envato
A munka és a magánélet egyensúlyának koncepciója sokáig elérhetetlen mítosznak tűnt. Egy globális világjárványra és az azt követő, kormányok által kikényszerített bezárásokra volt szükség ahhoz, hogy megmutassák a munkaadóknak, hogy munkatársaik képesek távolról is dolgozni és továbbra is elvégezni a munkát
Credit: Envato

Mi az a nem lineáris munkanap?

A nem lineáris munkafolyamat előfeltétele egyszerű: a távoli alkalmazottak az eredményekre összpontosítanak, nem pedig azokra a feladatokra, amelyeket egy bizonyos dátumig vagy időpontig el kell végezniük, például elérik a heti vagy akár havi célokat, vagy a negyedéves bevételt növelik ahelyett, hogy a projektekre összpontosítanának vagy napi munkafolyamat.

Kinek való az aszinkron munkavégzés?

A nem lineáris munka lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy szegmensekre bontsák napjaikat, saját időbeosztásukat és fitten dolgozhassanak. A szülőknek lehetőségük van több időt tölteni gyerekeikkel a nap folyamán. A neurodiverzális dolgozóknak is előnyös lehetnek, vagy az ADHD-seknek, akik gyakran éjszaka a legproduktívabbak, ezért reggel tovább alszanak.

Előnyök-hátrányok

A nem-lineáris munka előnyei sokrétűek: nemcsak lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy akkor dolgozzanak, amikor a legproduktívabbak, hanem autonómiát ad a csapattagoknak ehhez. És bár egyes munkaadók ódzkodhatnak attól, hogy szabad kezet adnak alkalmazottaiknak, a nem lineáris munka hatékonyabbá teheti a csapatokat, lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy boldoguljanak, és gyakran nagyobb odaadást és fegyelmet tanúsítsanak munkájuk iránt.

Vannak azonban olyan kihívások, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. A nemlineáris munka szervezést és kommunikációt igényel, különösen akkor, ha a csapatoknak az egyik tagra van szükségük egy feladat elvégzésére, mielőtt egy másik elkezdhetné a munkájukat. Fennáll az elszakadás veszélye is, amivel minden távoli dolgozó megküzdhet, ha nem látja rendszeresen a csapat tagjait szemtől szembe, vagy rendszeres bejelentkezéssel.

A jó hír az, hogy sok szervezet már most hajlik a nem lineáris munkavégzés gondolatára, és ennek jó oka van: egy friss tanulmány szerint az európai munkavállalók 37 százaléka hajlandó lemondani az állásról, ha nem kínálnak rugalmas munkaidőt. Több mint kétharmada (69 százalék) elfogadná a fizetéscsökkentést a rugalmas munkaidőért cserébe.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek