Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Közel lehet a Vodafone felvásárlás, állami kezességvállalással jöhet a nagy üzlet

MEGOSZTÁS

Állami kezességvállalással kaphat hitelt a 4iG Nyrt. a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) a Vodafone Magyarország 51 százalékának megvásárlásához – derül ki a vasárnap megjelent Magyar Közlönyből. Az elmúlt két évben intenzív terjeszkedést megvalósító társaság eddigi legnagyobb fogása lehet a távközlési cég megszerzése, amelyben az állam is szerepet vállal és tulajdonrészt vásárol. A Magyar Közlönyből az is kiderült, hogy a hitelt az Antenna Hungária veheti majd fel.

A vasárnapi Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a Kormány egyetért azzal, hogy az MFB mint hitelező által az Antenna Hungáriának a Vodafone Magyarország Zrt.-ben történő részesedés vásárlása céljából nyújtani kívánt legfeljebb 425 000 000 euró összegű befektetett pénzügyi eszközt finanszírozó hitelből eredő tőkekövetelés 80 százalékáig a magyar államot visszavonhatatlan készfizető kezesség terheli. A szövegből az is kiderül, hogy a hitel éves ügyleti kamata a futamidő első 5 évében fix, mértéke az MFB Zrt. forrásköltségének, a forrásköltség felárának, a banküzemi spreadnek és az ügylet kockázati kamatfelárának együttes összege. Emellett az állami készfizető kezességvállalásért a hitelfelvevő által fizetendő kezességvállalási díj éves mértéke az állami kezességgel biztosított tőkekövetelés 0,59 százalékának felel majd meg.

 

Képbe került az Antenna Hungária

Az, hogy ez a határozat megjelent a Magyar Közlönyben arra utalhat, hogy már közel lehet a Vodafone Magyarország felvásárlása. Még tavaly augusztusban jelentették be, hogy előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a 4iG Nyrt., illetve a Magyar Állam képviseletében a Corvinus Zrt. a távközlési cég felvásárlásáról. Az akkori közlés szerint a tranzakció értéke 715 milliárd forint, a 4iG 51, míg az állam 49 százalékos részesedést szerez a vállalatban.

Ez egyben azt is jelenti, hogy ahhoz, hogy megvalósulhasson az üzlet, a jelenlegi árfolyammal számolva mindkét vevőnek nagyjából 900 millió euró körüli összeget kell előteremtenie. A 4iG az elmúlt években megvalósított intenzív expanziós stratégia eredményeként jelentős adósságállománnyal rendelkezik, így kérdéses volt, hogy miből tudja majd finanszírozni a ráeső részt. A friss kormányhatározat alapján új információ, hogy a felvásárláshoz az MFB által adott hitelt a 4iG Csoporthoz tartozó Antenna Hungária veszi majd fel.

 

Felminősítették a 4iG-t

A kormányhatározat mellett egy másik fontos hír is érkezett a 4iG-vel kapcsolatban, ami befolyásolhatja a társaság megítélését is. A Scope Ratings egy osztályzattal felminősítette a vállalat kibocsátói besorolását ’BB-’-ra (stabil kilátással) ’B+’-ról (pozitív kilátással). Ezzel egyidőben a 4iG már kibocsátott kötvényeinek adósságbesorolását ’BB-’-ra (stabil kilátással) ’B+’-ról (pozitív kilátással) javította a hitelminősítő intézet.

A felminősítés a Vodafone Magyarország felvásárlásával jelentős magyarországi mobilpiaci részesedéssel javuló versenypozíciót, üzleti profilt, eredményességet és javuló hitelmutatókat tükröz – írja a változásról szóló közleményében a 4iG. A cég azt is hozzáfűzte, hogy a felminősítés egyben elismerése az elmúlt időszakban megvalósított sikeres expanziós stratégiának.

A vállalat itthon már korábban megszerezte a DIGI-t, hozzájuk tartozik az Antenna Hungária, vagyis már most is jelentős szereplői a távközlési és műsorterjesztési szektornak, azonban a Vodafone megvételével ebben is szintet tudnának lépni. A távközlési szolgáltató az előfizetés részesedés arányában a magyar piac abszolút második legnagyobb szereplője: több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőt szolgál ki (mobil 3 millió, vezetékes szolgáltatások 800 ezer), amely által több mint 5 millió bevételt biztosító előfizetéssel (RGU – Revenue Generating Unit, 3 millió mobil, 700 ezer tv, 700 ezer szélessávú internet, 600 ezer vezetékes hang) rendelkezett 2022 júliusában. Az akvizíció bejelentésekor közölt adatok alapján azzal számoltak, hogy ha a múlt év végén megvalósult volna a tranzakció, akkor a létrejövő cégcsoport összesen 7,6 millió RGU-val rendelkezett volna.

 

Nemzetközi terjeszkedés

A 4iG ráadásul nem csak a hazai piacon terjeszkedik, nemzetközi szinten is hajtanak végre felvásárlásokat. A múlt héten érkezett a hír, hogy bejegyezték a ONE Albania SHA-t, ami a 4iG csoport két helyi érdekeltsége, a ONE Telecommunications és az ALBtelecom egyesülésével jött létre. Az új szolgáltató az albán távközlési piac egyik meghatározó szereplője, hiszen az elődcégek közül az ALBtelecom a vezető vezetékes hang-, internet- és TV-szolgáltató volt az albán piacon, míg a ONE Telecommunications a második legnagyobb és a leggyorsabban növekvő mobilszolgáltató volt az országban.

A cég jelen van a montenegrói mobilpiacon is a One Montenegro révén, amely a közelmúltban sikeresen szerepelt a helyi Elektronikus Hírközlési és Postai Szolgáltatások Ügynöksége (EKIP) által szervezett spektrumárverésen. A vállalat 15 éves időtartamra szerzett frekvenciákat a 700 MHz-es és a 3600 MHz-es sávban.

 

A 4iG részvényárfolyamának alakulása 2022. december 5. és 2023. január 5. között

Forrás: BÉT

(forint)

 

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!