Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Idén több mint 30 országban indulhat el az 5G

MEGOSZTÁS

A múlt év végére átlépte az egymilliárdot az 5G-s hálózatot használók száma, az idei év végére pedig már másfélmilliárdan lehetnek a GSMA Intelligence elemzése szerint. A növekedéshez nagyban hozzájárul, hogy 2023-ban várhatóan több mint 30 országban indul majd el a kereskedelmi 5G szolgáltatás az újonnan kialakított hálózatokon.

(kiemelt fotó: EnvatoElements)

Idén januárban már 229 kereskedelmi 5G hálózat működött világszerte és több mint 700 okostelefon modell volt kapható, amelyek támogatták az újgenerációs mobilszolgáltatások használatát – derül ki a GSMA Intelligence jelentéséből. Az elmúlt években megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően 2022 végére átlépte az egymilliárdot az 5G-t használók száma globális szinten és az idei év újabb komoly előrelépést hozhat a szervezet által február végén, a barcelonai MWC-re időzítve közzétett elemzés alapján.

A GSMA Intelligence prognózisa szerint csak idén több mint 30 országban indul majd el a kereskedelmi 5G szolgáltatás, az új hálózatok közül pedig 15 már Standalone lesz, vagyis olyan rendszer, amelyet már a kezdetektől az újgenerációs mobilszolgáltatásra optimalizáltak. A prognózis szerint a következő években is gyors lesz a fejlődés és 2025 végére reálisnak tűnik a kétmilliárd 5G-s előfizető elérése. Ez egyben azt is jelenti, hogy ez a technológia lényegesen gyorsabban hódítja meg a világot, mint korábban a 3G vagy a 4G.

 

Beszállnak a versenybe a feltörekvő piacok

Bár az európai országok többségében, Észak-Amerikában, illetve jó néhány ázsiai országban már korántsem számít újdonságnak az 5G – Magyarországon például 2019 őszén indult el az első kereskedelmi szolgáltatás -, a feltörekvő piacokon még korántsincs ennyire jelen az új technológia. Éppen ezért az idei látványos fejlődésben meghatározó szerepet játszanak az APAC (Ázsia és Óceánia) régió és Dél-Amerika nagyobb országaiban megvalósuló 5G bevezetések.

A GSMA Intelligence elemzése szerint például Brazíliában és Indiában is jelentős felfutás várható, ahol nemrégiben indítottak 5G hálózatokat. India különösen jelentős lesz, mivel az Airtel és a Jio szolgáltatásainak 2023-ban történő bővülése várhatóan kulcsfontosságú lesz abból a szempontból, hogy a régióban szélesebb körben is elfogadják az új technológiát. A GSMA Intelligence előrejelzése szerint 2025 végére négy 5G hálózat lesz Indiában, ami 145 millió további felhasználónak felel meg.

A 2023-ban 5G hálózattal gyarapodó piacok közül sok található Afrika fejlődő régióiban – köztük Etiópiában és Ghánában -, illetve Ázsia feltörekvő országaiban. Az elemzése szerint jelenleg a szubszaharai régióban az 5G elterjedtsége 1 százalék alatt van, de 2025-re több mint 4 százalékosra, 2030-ra pedig 16 százalékra nő, nagyrészt az iparág és a kormányzati szervezetek összehangolt erőfeszítéseinek köszönhetően, amelyek célja a polgárok hálózati hozzáférésének biztosítása.

 

 

„Eddig az 5G elfogadását a viszonylag érett piacok és a fogyasztói felhasználás, például a továbbfejlesztett mobil szélessávú szolgáltatások hajtották, de ez most változik. Most az 5G második hullámába lépünk, amelynek során a technológia új piacok és célközönségek sokaságát fogja elérni. Az új felhasználási módokra és piacokra való kiterjesztés kihívás elé állítja a mobil ökoszisztémát, amelynek be kell bebizonyítania, az 5G valóban elég rugalmas ahhoz, hogy ezeket a sokféle igényeket befogadó és innovatív módon kiszolgálja” – mutatott rá Peter Jarich, a GSMA Intelligence vezetője.

Az 5G FWA felemelkedése

Idén januárjáig több mint 90 vezetékes szélessávú szolgáltató (amelyek túlnyomó többsége egyben mobilszolgáltató is) indított kereskedelmi 5G-alapú fix bekötésű vezeték nélküli szolgáltatást (Fixed Wireless Access – FWA) több mint 48 országban. Ez azt jelenti, hogy a világszerte kereskedelmi céllal indított 5G mobilszolgáltatások mintegy 40 százaléka jelenleg FWA ajánlatot is tartalmaz.

Az Egyesült Államokban a T-Mobile 2021 negyedik negyedévében és 2022 első negyedévében együttesen több mint félmillió új 5G FWA-ügyfelet gyűjtött. A vállalat 2025-re nyolcmillió FWA-előfizetővel számol, míg a Verizon ugyanerre az időszakra ötmillió FWA-előfizetőt tervez. Mivel az olyan szolgáltatók, mint a már említett Jio bejelentették, hogy Indiában akár 100 millió háztartást is csatlakoztathatnak az 5G FWA-hálózatukhoz, az ilyen típusú hozzáférést használók száma valószínűleg jelentősen növekedni fog a következő években.

 

 

Míg a jelenlegi 5G FWA telepítések többsége a 3,5-3,8 GHz-es sávokra összpontosít, világszerte számos szolgáltató már használja az 5G mmWave spektrumot kapacitás- és teljesítménynövelőként, hogy kiegészítse az alacsonyabb sávok által biztosított lefedettséget. Az 5G bevezetéseknek eddig csak 7 százaléka történt az 5G mmWave spektrumban, de úgy tűnik, hogy ez változni fog, mivel a spektrumkiosztások 27 százaléka és a tesztek 35 százaléka már az 5G mmWave sávokat használja.

Ráadásul csak 2023-ban az iparágban tíz további országnak lesz 5G mmWave spektruma kijelölve használatra – ez jelentős növekedés az eddigi 22 országhoz képest. Spanyolország kapta meg idén az első európai 5G mmWave spektrumkiosztást, aminek eredményeképpen a Telefónica, az Ericsson és a Qualcomm az MWC Barcelona 2023 alkalmával elindította az első kereskedelmi 5G mmWave hálózatot.

A vállalati IoT lehet a növekedés motorja

A GSMA Intelligence adatai azt is jelzik, hogy a mobilszolgáltatók számára a vállalati piac lesz az 5G bevételek növekedésének fő hajtóereje a következő évtizedben. Az üzleti ügyfelektől származó bevételek már most is átlagosan a teljes bevétel mintegy 30 százalékát teszik ki a nagy szolgáltatóknál, és a vállalati digitalizáció terjedésével további potenciál van benne. Az Edge Computing és az IoT technológia további lehetőségeket kínál az 5G számára, a szolgáltatók 12 százaléka már bevezette a privát vezeték nélküli megoldásokat – ez a szám a 2023-ra várható IoT telepítések szélesebb körével tovább fog nőni.

Egy másik jelentős fejlemény a vállalkozások számára az 5G Advanced kereskedelmi elérhetősége lesz 2025-ben. Az uplink technológiára összpontosító 5G Advanced javítani fogja a sebességet, a lefedettséget, a mobilitást és az energiahatékonyságot – és támogatja az üzleti lehetőségek új hullámát. A GSMA Network Transformation felmérése szerint a szolgáltatók fele arra számít, hogy a bevezetéstől számított két éven belül támogatni fogja az 5G Advanced kereskedelmi hálózatokat.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!