Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

2 Tbit/s – Itt vannak az első késleltetésmentes hálózatok

MEGOSZTÁS

IOWN, jegyezzük meg ezt a betűszót, amely az innovatív optikai és vezeték nélküli hálózat jelentést hordozza és áttörést jelent az „alacsony késleltetés” területén azzal, hogy drámaian csökkenti az átviteli időkéséseket.

Japán legnagyobb vállalata, NTT Research a múlt héten bejelentette, hogy 2023-ig bővíti optikai kutatóközpontja méretét. Az Upgrade 2023 rendezvényen – amelyet a vállalat műszaki felhasználói, vásárlói és partnerei számára rendeznek, San Franciscóban –, az NTT átfogó képet nyújtott arról, hogy szerinte hogyan kell megváltoznia a hálózati infrastruktúrának.

Mit is csinálnak pontosan egy optikai kutatóintézetben?

Anélkül, hogy mélyebben belemerülnénk az ilyen típusú kutatások technikai elemeibe és a fejlett matematikába, a munka lehetséges gyakorlati alkalmazott előnyei forradalmi hatással lehetnek az általunk ismert hálózati kommunikációs technológiára.

Az NTT ezen a területen végzett munkája illeszkedik a cég e hónap eleji bejelentéséhez, miszerint megkezdi kezdeti szolgáltatásait a vállalati ügyfelek számára optikai technológián alapuló új generációs infrastruktúra felhasználásával. Az NTT az Upgrade 2023 eseményen bejelentette, hogy havi 15 ezer dollár (körülbelül 1,98 millió jen) havi díjat számít fel ügyfeleinek regionális egységein, a Nippon Telegraph and Telephone East és a Nippon Telegraph and Telephone Westen keresztül.

Hogyan működik?

Ez az IOWN (Innovatív Optikai és Vezeték nélküli Hálózat) néven ismert kezdeményezés elősegíti az új infrastruktúra-rendszer áttörését az „alacsony késleltetéssel”, vagy drámaian csökkenti az átviteli időkéséseket. Az eredmény a releváns késések kétszázada a hagyományos optikai kommunikációs rendszerekhez képest.

Az IOWN három fő technológiai komponensből áll: egy “teljesen fotonikus hálózatból”, amely optikai feldolgozást használ nemcsak hálózatokon, hanem eszközfeldolgozáson is, “digitális ikerből”, amely nagy sebességű, valós idejű interakciót tesz lehetővé dolgok és emberek között a kibertérben és a Cognitive Foundationből, amelyben ezeket és számos egyéb IKT-forrást hatékonyan kezelnek.
Credit: NTT Research

KÉPALÁ:

2019-ben az NTT meghonosította az IOWN ötletét, amely magában foglalja az optikai jelek alkalmazását a kommunikációs vonal mentén az adatok továbbítására az adótól a célállomásig. Az NTT reméli, hogy IOWN szolgáltatásai, amelyeket elsősorban üzleti ügyfeleknek kínál majd, különféle felhasználási esetekben, így az önvezetésnél is előnyösek lesznek.

Az üvegszál az elsődleges adatátviteli eszköz a meglévő optikai kommunikációhoz, amelyet széles körben alkalmaznak a mindennapi lakossági környezetben. A kommunikációs úton az optikai impulzusokat továbbra is elektromos jelekké kell alakítani, és fordítva, ami késleltetést vagy időkésést eredményez. Ezeket a késéseket az IOWN jelentősen csökkentheti, így nincs szükség jelátkódolásra.

Felhasználási területek

Számos alkalmazás létezik, amelyek kihasználhatják ezt a képességet. Az önvezető autóknak, a távvezérelt robotoknak, a digitális embereknek és a távoli területeken végzett távoli sebészeti eljárásoknak előnyös lehet az IOWN-szolgáltatásokat megkülönböztető alacsony késleltetés.

Az IOWN szolgáltatások igénybevételéhez az ügyfeleknek speciális végberendezéseket kell használniuk, amelyeket a Nippon Telegraph and Telephone East és a Nippon Telegraph and Telephone West forgalmaz.

Az alacsony késleltetés nem az egyetlen előny, amelyet az IOWN kezdeményezés nyújt. Az IOWN projekt célja továbbá az alacsony energiafogyasztás elérése a jelenlegi optikai kommunikációs rendszerekhez képest 100-szoros elektromos hatásfok, valamint az átviteli kapacitás 125-szörös javításával.

A San Franciscó-i NTT Upgrade 2023 bemutatóján egy robotkart vezérlőkkel működtetnek úgy, hogy szimulált raktári környezetben, közel nulla késleltetéssel mozgatják a tételeket. Credit: NTT

Az NTT azt is megerősítette, hogy megalkotott egy prototípus chipet, amely reményei szerint egy napon jelentősen megnövelheti az adatátviteli sebességet az adatközpontokban és a víz alatti optikai kábelekben.

Az NTT szerint vadonatúj, kis alapsávú erősítő integrált áramköri modulja 100 GHz-es ultraszéles sávú teljesítményt kínál. A feltörekvő, teljesen fotonikus hálózati technológiákkal, például a jövőbeli 6G-hálózatokkal és az IOWN infrastruktúrával fogják használni. Az NTT szerint ez a szempont a jövőbeli hálózatok kulcsfontosságú eleme, mivel ultraszéles sávú jelerősítő képességekre lesz szükségük az összes zajtorzítás eltávolításához.

Az IOWN optikai maghálózatok 2 terabit/másodpercnél nagyobb sebességgel képesek lesznek továbbítani az adatokat; azonban szükségük van egy alapsávi erősítő IC-modulra a jel erősítéséhez. Az NTT korábban is készített olyan termékeket, amelyek képesek voltak erre, de mindegyikük nagy volt, és külső adatközpont-blokkokkal rendelkező termékekhez kellett csatlakoztatni. Az NTT most elkészítette moduljának prototípusát, amely elég pici ahhoz, hogy bármilyen eszközbe beleférjen.

Bár az eszközt még évekig nem lehet kereskedelmi forgalomba helyezni, az NTT azt állítja, hogy képes felnagyítani egy 100 GHz-es elektromos jelet, ami drámai előrelépést jelent a mai technológiával szemben. Az NTT úgy véli, hogy a haladás idővel megnöveli az adatközpontok kapcsolati sebességét és felgyorsítja az internethozzáférést.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek