Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Újságírók adatai, nyilvántartásai kerültek veszélybe egy zsarolóvírus-támadás során

MEGOSZTÁS

Több információ nem látott napvilágot sem a gyanúsított személyekről vagy szervezetekről, sem arról, hogy történt-e konkrét zsarolás, bármilyen követelés.

A Guardian megerősítette, hogy a zsarolóprogramok felelősek azért a bénító kibertámadásért, amely miatt a múlt hónapban bezárták a médiavállalat brit irodáit.

Január 11-én Anna Bateson, a Guardian Media Group vezérigazgatója és Katharine Viner, főszerkesztő az alkalmazottaknak küldött frissítésben elismerte az adatszivárgást és közölték, hogy hackerek hozzáfértek az egyesült királyságbeli munkatársainak személyes adataihoz. Körülbelül 1500 ember dolgozik az újságnak világszerte, 90 százalékuk az Egyesült Királyságban.

A médiacég szerint nincs alapja feltételezni, hogy az előfizetők és olvasók személyes adataihoz hozzáfértek volna. A Guardian egyesült államokbeli és ausztráliai alkalmazottainak személyes adataihoz szintén nem fértek hozzá.

Az alkalmazottaknak küldött üzenet szerint nem volt bizonyíték az adatok online közzétételére, így a csalás kockázata minimálisnak tekinthető.

„Úgy gondoljuk, hogy ez egy bűnöző zsarolóprogram-támadás volt, és nem a The Guardian mint médiaszervezet konkrét célpontja” – mondta Bateson és Viner – „Eddig nem láttunk bizonyítékot arra, hogy bármilyen adatot nyilvánosságra hoztak volna az interneten, és ezt továbbra is nagyon szorosan figyelemmel kísérjük” – tették hozzá a közleményükben.

A kiberincidenst először december 20-án azonosították, és akkor a The Guardian azt közölte, hogy jelentős mértékben érintette a cég informatikai infrastruktúráját, beleértve több háttérszolgáltatást is.

A Guardian dolgozóinak többsége azóta is otthonról dolgozik, a napilap előállítását fenn tudták tartani és az online közzététel is változatlanul folytatódott az esetet követően.

Az alkalmazottak irodai munkába való visszatérését február elejére halasztották, hogy az informatikai személyzetnek legyen ideje a hálózat- és rendszerhelyreállításra összpontosítani. A vállalat arra számít, hogy a legtöbb alapvető rendszer a következő két héten belül újra üzembeáll.

Több információ nem látott napvilágot sem a gyanúsított személyekről vagy szervezetekről, sem arról, hogy történt-e konkrét zsarolás, bármilyen követelés.

 

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek