Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Több mint 200 milliárd dollár megy idén IT-biztonságra

MEGOSZTÁS

A kibervédelmi költéseken is látszik, hogy folyamatosan nő a fenyegetés a kibertérből, illetve a vállalkozások és szervezetek is felismerik, hogy milyen kockázatokkal kell szembenézniük. Az IDC előrejelzése szerint idén már 200 milliárd dollár fölötti összeget fordítanak világszerte védelmi megoldásokra, a legtöbb bevételt hozó szegmens a menedzselt biztonsági szolgáltatásoké lesz.

(kiemelt fotó: EnvatoElements)

Idén várhatóan 219 milliárd dollárt költenek világszerte IT-biztonsági megoldásokra és szolgáltatásokra, ez a múlt évhez képest 12,1 százalékos növekedést jelenthet – derül ki az IDC új, Worldwide Security Spending Guide című kiadványából. A kibertérből érkező folyamatos és egyre nagyobb fenyegetés, a hibrid munkakörnyezet biztonságának megteremtése, illetve az adatvédelmi, működési előírásoknak való megfelelési igény miatt a következő években is dinamikusan bővül majd az erre a célra fordított összeg. Ennek eredményeként a kiberbiztonsághoz kapcsolódó hardver-, szoftver- és szolgáltatásberuházások 2026-ra várhatóan megközelítik a 300 milliárd dolláros értéket.

„A biztonsági termékekre és szolgáltatásokra fordított összeg esetében a növekedés üteme továbbra is meghaladja a teljes IT-piac fejlődési ütemét. Szinte minden iparágban és vállalatmérettől függetlenül valamivel 10 százalék fölötti növekedés várható 2026-ig, amit a felhőalapú megoldások elterjedése, az erőforrásokhoz való távoli hozzáférés biztosításának igénye, valamint a magánélet védelme és az adatvédelmi jogszabályoknak való megfelelési követelmények hajtanak. Az érettebb iparágak és a legnagyobb költők az átlagosnál gyorsabban fogják növelni biztonsági kiadásaikat, mivel továbbra is élvonalbeli biztonsági megoldásokba fektetnek be, hogy megelőzzék és kivédjék a zsarolóvírus-támadásokat, valamint hogy megvédjék a kritikus infrastruktúrát, amely egyre inkább kapcsolódik az IT-hálózathoz” – mutatott rá Serena Da Rold, az IDC Data & Analytics részlegének kutatási igazgatója.

 

Szoftverekre költenek leginkább

Idén a bankszektor, a feldolgozóipar, az üzleti szolgáltatások területén tevékenykedő vállalkozások, valamint a kormányzatok költik majd a legtöbbet biztonsági termékekre és szolgáltatásokra. Mind a bankok, mind a feldolgozóipar szereplői nagyjából egyenlő arányban fektetnek majd be szoftverekbe és szolgáltatásokba, a legtöbb pénzt pedig a kibertámadások elleni védelmet szolgáló menedzselt biztonsági szolgáltatásokra fordítják majd. Az üzleti szolgáltatások szegmensben inkább a szoftverekre költenek majd, ezekre fordítják az ágazat szereplői a legnagyobb összeget, a fő fókuszpontok pedig az irányítás, a kockázatok felmérése és kezelése, illetve a törvényi megfelelés lesznek.

A kormányzatok esetében szintén a szolgáltatásokra fordított kiadások viszik majd a prímet. Ez a négy iparág együttesen az összes biztonsági kiadás több mint egyharmadát teszi majd ki 2023-ban. A 2021-2026-os előrejelzési időszakban ugyanakkor a leggyorsabb ütemben az értékpapír- és befektetési szolgáltatások, a távközlési vállalatok, valamint a bankszektor képviselői növelik majd az IT-biztonsági kiadásaikat.

Ha a vásárolt megoldások felől közelítünk, akkor az látszik, hogy idén a szoftverek hozzák majd a legtöbb bevételt a kibervédelmi piacon, az összes, ezen a területen megvalósuló költés közel fele jut majd erre a szegmensre. A vezető szoftverkategória a végpontbiztonság lesz, amelyet az azonosságkezelő és digitális bizalom szoftverek, valamint a kiberbiztonsági elemző szoftverek követnek. A második legnagyobb technológiai csoportot a szolgáltatások alkotják majd, élen a menedzselt biztonsági szolgáltatások kategóriával, amelyre idén várhatóan 42 milliárd dollárt fordítanak majd. A hardveres kiadásokat a hálózati biztonsági eszközök fogják uralni. A három technológiai csoport közül a szoftver lesz a leggyorsabban növekvő terület a következő időszakban, évente átlagosan 13,7 százalékos fejlődés várható ennél a kategóriánál 2026-ig.

 

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek