Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Szorosabbra fűzi kapcsolatát a zeneiparral a TikTok

MEGOSZTÁS

Egy egyszerűnek tűnő funkció bevezetésével a TikTok még közelebb lép a zeneiparhoz. A videomegosztó hallható zeneszámokat egy kattintással el lehet menteni a Spotifyba és az Amazon Music-ba. Ezzel a független előadók is nagyot szakíthatnak.

Fotók: Freepik

 

Régóta forró téma, hogy a TikTok egyre nagyobb szerepet vállal a zenei megosztásban, vagy az új zenék felfedezésében. Annyira erőssé vált a platform, hogy egyes zenészek az új lemezeik, dalaik, vagy turné anyagaik promóját a TikTokra hangolják. Így tett például a Miley Cyrus, vagy a Rolling Stones is. A legnagyobb nevek mellett azonban nagyon sok indie, vagyis független előadó is a kínai videó platformot választja bemutatkozásnak. Számtalan kis anyagot látni tehetséges zenészektől. Ezek jelentős része már meglevő dalok áthangszerelése és előadása, de egyre többen saját dalokat is itt adnak el. Korábban egyértelműen a YouTube volt az a platform, ahol bemutatkoztak, a TikTok azonban pörgősebb, gyorsabb, értelmezhetőbb keretet követel az eladóktól, így maguk a felhasználók is képesek gyorsabban megérteni, vagy befogadni egy-egy üzenetet.

Az add to music app nevű funkció bevezetését a TikTok múlt héten jelentette be. A funkció egy gombként jelenik meg a videó alatt futó zeneszám megjelölése mellett. Arra kattintva a TikTok felhasználó simán el tudja menteni a számot a zenei megosztókon a kedvelt dalok közé, így nem kelt a TikTokon keresgetni, hogy mi az amit tetszett neki korábban. Ez ugyanúgy megtehető a független és a nem független zenekarok számával is. A dolog érdekessége, hogy a független előadók ezzel úgy kerülnek be a zenei megosztókba, hogy nem pusztán lógnak a levegőben, van halhatottságuk is. Persze lehetőségük van közvetlenül a zenei megosztókra is felmásolni a számaikat, de ott sokkal nehezebben találnak rájuk a felhasználók. A TikTok attól érdekes, hogy egy vizuális trendre fel lehet kapaszkodni egy teljesen ismeretlen zenei számmal is. Mivel a kínai megosztó algoritmusa a vizualitásra van “kihegyezve”, így jó eséllyel dob fel a felhasználóknak a videó és nem pedig zenei trendeket. Ugyanakkor a hogyan készítsük nagy nézettségű TikTok videókat oktató videókban szinte minden hozzáértő megjegyzi, hogy a zenei aláfestés nagyon fontos. Eddig azokat a zenéket ajánlották, amelyeknek nagy volt a letöltés számuk a zenei megosztókon. Most azonban szépen lassan megfordul a trend – kérdés persze, hogy az új számok mennyire másznak a felhasználók fülébe.

A TikTok azt várja ettől a megoldástól, hogy még több független, illetve ismert zenekar viszi a produkcióját a platformra, kifogva ezzel a szelet a zenei megosztók vitorlájából. Nem eszik persze ennyire forrón a kását, a Spoty például nemrég kötött a legnagyobb lemezkiadókkal új szerződést. Ennek egyik kitétele, hogy más elszámolást alkalmaznak a befutott sztárok számainak letöltéséért. A helyzet ugyanis az, hogy az utóbbi időben sokaknak hozott megélhetést, hogy egyszerű zörejeket, alkotásnak nem nevezethető zenei tartalmakat töltöttek fel a megosztókra és ha azt valaki meghallgatta, jutalékot kapott a letöltések után. A seo optimalizálással pedig jó helyre lehetett eljuttatni ezeket a “számokat”. A baj csak az, hogy ezek a nem zenei termékek rontották a nagyobb előadók jutalékait. Ebben kellett változtatni.

Ráadásul az sem kizárt, hogy a TikTok új szolgáltatási is közrejátszott az egyes zenei megosztók jutalékrendszerének újragondolásában. Hiszen ha a TikTok valóban robbant (bár gyanús, hogy ennyire nem eszik forrón a kását), akkor számtalan független előadó kerül fel a rendszerbe és a felhasználóknak kevesebb idejük lesz a sztárok anyagainak böngészésére, hallgatására.

Minden esetre az információ technológia alaposan átalakíthatja a zeneipart és akkor még a MI szerepe nem is egészen tisztázott a rendszerben. Nem szabad elfelejteni, hogy az új Mi modellek már nem csak szöveges, vagy vizuális, hanem zenei tartalmat is képesek előállítani.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek