Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Nyílt piactér cloud- és edge szolgáltatásoknak

MEGOSZTÁS

Új EU-projekt indult DOME elnevezéssel, amelynek célja, hogy létrehozzon egy európai elosztott, nyílt piacteret, a Cloud és Edge szolgáltatások (kiterjesztett felhőszolgáltatások) számára

A 14 európai ország, 38 szervezetéből álló konzorcium elindította a DOME (Distributed Open Marketplace for Cloud and Edge Services) projektjét, amely az európai felhőalapú (cloud-to-edge) infrastruktúra és szolgáltatások támogatását tűzte ki célul, ennek keretében egy egységes hozzáférési portált hoz létre. A projekt nagy hangsúlyt fektet, hogy a portált a szolgáltatók és a fogyasztók egyaránt felhasználóbarát, inkluzív és egyenlő feltételekkel tudják használni. A DOME a már létező felhő- és platformszolgáltatók kínálatához kapcsolódó független cloud-to-edge alapú piacterek szolgáltatási ajánlatait, egy egyesített online katalógus formájában teszi elérhetővé.

A Cloud Computingra, Európa digitális jövőjének központi elemeként tekintenek, amely az európai vállalkozások és közintézmények számára biztosítja a digitális átalakulásukhoz szükséges adatfeldolgozási képességet. Az Európai Bizottság digitális stratégiájának célkitűzéseit megvalósítva, olyan uniós programokon keresztül – amilyen a Digital Europe Programme és az Connecting Europe Facility – , az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az alapvető kapacitások kiépítésére. Ezeket az intézkedéseket a tagállamokkal közösen, új, nagy teljesítményű digitális infrastruktúrákba és szolgáltatásokba történő beruházással, valamint a rendelkezésre álló kapacitások uniós és nemzeti szintű korszerűsítésével és konszolidálásával érik el.

Ebben az összefüggésben az Európai Bizottság fokozta a kiterjesztett felhőszolgáltatásokra (cloud-to-edge) épülő infrastruktúra és szolgáltatások kiépítését támogató erőfeszítéseit:

 • A magas megbízhatóságú, felügyelt cloud-to-edge szolgáltatások elérésének javítása, amelyek az érzékeny adatokkal foglalkozó, kulcsfontosságú ágazatok, például a közszféra érdekeit szolgálják.
 • A cloud-to-edge szolgáltatások elterjedésének növelése a köz- és a magánszervezetek körében, valamint olyan vertikális ágazatokban, amelyekben a cloud szolgáltatások bevezetése lemaradásban van, mint például az európai egészségügyi ágazatban.

Az EU nyílt stratégiai autonómiájának megerősítése, biztosítva, hogy a gazdaság digitális átalakulása biztonságos, tisztességes, inkluzív és erőforrás-hatékony infrastruktúrákon és szolgáltatásokon alapuljon. „A projekt konzorcium víziója egy olyan dinamikus ökoszisztéma létrehozása, amely egyesíti a cloud-to-edge szolgáltatások valamennyi szereplőjét, beleértve az infrastrukturális oldalt, az adatszolgáltatókat, a platformszolgáltatókat, a szolgáltatásintegrátorokat, a tanúsító ügynökségeket és a különböző ügyfeleket minden ágazatból. Célunk, hogy a jelenlegi gyakorlatok racionalizálásával, az uniós vásárlók számára minden eddiginél bővebb lehetőségeket biztosítva, fellendítsük az EU felhőiparát” – mondta Giovanni Frattini, az Engineering Ingegneria Informatica Spa műszaki vezetője és a projekt vezetője.

DOME konzorcium
14 uniós ország 38 konzorciumi tagja egyesítette erőit

DOME – Elosztott Nyílt Piactér, Cloud és Edge Szolgáltatások számára, Európában

A Digital Europe Programme program első felhívása (DIGITAL-2021-CLOUD-AI-01) azzal a céllal jött létre, hogy fellendítse a Cloud és Edge szolgáltatások európai elterjedését. A Cloud és Edge szolgáltatások egyesített piacának kiépítésére és működtetésére irányuló intézkedéseket sürgetett. A 14 uniós tagállamból származó 38 tagot, köztük 11 nagyvállalatot, 23 KKV-t, 2 kutatóintézetet, 6 nonprofit szervezetet és 2 közintézményt tömörítő DOME konzorciumot választották ki, amelynek 36 hónap alatt a következő stratégiai tevékenységei lesznek:

 • A piactéri platform műszaki infrastruktúrájának kiépítése, amely erősen ügyfélközpontú, felhasználóbarát, inkluzív és az egyenlő feltételekkel történő igénybevétel elveit tartja szem előtt.
 • A platform üzemeltetése a biztonság, az energia- és erőforrás-hatékonyság, az adatvédelem, az etikai normáknak és a hitelességi követelményeknek megfelelően;
 • A legkorszerűbb személyazonosság- és hozzáférés-kezelési szolgáltatások integrálásának biztosítása a piactér platformon;
 • A piactéren kínált szolgáltatásoknak – különösen a szabályozott ágazatokban (például: egészségügy, energia, pénzügyek, satöbbi) – nyújtott ágazatspecifikus szolgáltatások, felügyelt ellenőrzési folyamatának kialakítása;
 • Kapcsolódások kialakítása, az egyes tagállamokban már létező, hasonló piacterekkel és szolgáltatáskatalógusokkal;
 • Egyetlen uniós portálon keresztül lehetővé tenni a hozzáférést a meglévő cloud és edge alapú szolgáltatási ajánlatokhoz, amelyek megfelelnek, a hamarosan megjelenő EU Cloud Rulebookban található, előre meghatározott uniós szabályoknak és követelményeknek;
 • Szolgáltatásközvetítői funkció megvalósítása, amely lehetővé teszi a szolgáltatók és a felhasználók közötti tranzakciók lebonyolítását a piactéren;
 • Szállítósemleges műszaki architektúra és referenciakeret biztosítása;
 • Kulcsfontosságú értékek: szuverenitás, bizalom és hitelesség

Az EU piaci követelményeinek eleget téve, a DOME szolgáltatási katalógusának minősége, a megbízható információk márkajelévé fogja tenni, a Gaia-X specifikációkkal összehangolt irányítási mechanizmusok és a bizalomra épülő tranzakciók révén.

A DOME biztosítja az elfogulatlan versenyt és a szigorú eladói semlegességet a szolgáltatások piaci pozícionálásában. Azonos üzleti lehetőségeket kínál minden szereplőnek, egy mindenki számára előnyös modellben, amely tisztességes, nyitott és megfelel a hatályos szabályoknak és követelményeknek. Lehetővé teszi az európai technológiai szolgáltatók számára, hogy új digitális szolgáltatásokat fejlesszenek ki, és a legkorszerűbb, mesterséges intelligenciával támogatott megoldásokat kínáljanak a köz- és magánszektor termelékenységének növelése és optimalizálása érdekében.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek