Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Hackertámadások érték az OpenAI-t

MEGOSZTÁS

A leállás minden vállalatnak kedvezőtlen, a ChatGPT esetében pedig külön kínos. Az OpenAI-t ért kibertámadás jelzi, hogy még a leginnovatívabb infokom cégeknek is nehézséget okoz az államilag szponzorált hackerek DDoS-támadása elleni védekezés.

Képek: Wikimedia Commons, Cyber Exoress

 

November nyolcadikán leállt a ChatGPT, és a kimaradást nagy valószínűséggel elosztott szolgáltatásmegtagadással (distributed denial of service, DDoS) járó, más néven túlterheléses támadás okozta – jelentette be a fejlesztőcég, az OpenAI. A kibertámadás pedig nagy valószínűséggel a Kremllel kapcsolatban álló, magukat afrikaiaknak kiadó, de feltételezhetően orosz hackerekhez köthető.

 

Mi az a DDoS-támadás?

Egy ilyen támadás az infokom szolgáltatás teljes vagy részleges megbénítását, a helyes működési módtól való eltérítését célozza. Az adott rendszer ismert gyengeségeit vagy valamilyen speciális protokoll tulajdonságait kihasználva történik. Rendeltetése, hogy a felhasználók ne legyenek képesek elérni a számukra fontos információkat, számítógépet, számítógépes hálózatot.

 

 

A támadás következtében a rendszer drámai mértékben lelassul, elérhetetlenné válik, esetleg összeomlik. A rosszindulatú programok tőle függetlenül futva okoznak károkat. A támadás elosztott természete miatt nehezen nyomozható, védhető ki. Szinte az összes felhőszolgáltató és nagy weboldal használ DDoS elleni megoldásokat, amelyek viszont nem mindig eredményesek, mint az OpenAI példája is szemlélteti.

 

A támadás krónikája

A leállás keleti parti idő szerint nem sokkal reggel kilenc előtt történt, mintegy kilencven percre megszűnt a szolgáltatás. A támadásnak megvoltak a maga előzményei, mert az előző két nap ismeretlen okú kimaradások zavarták az OpenAI és szolgáltatásai online működését.

Ezek a kimaradások azonban kevésbé tűntek kritikusnak, és az okokról sem számoltak be. November hetedikén az alkalmazásprogramozói interfész (API) egyes részeit időnként nem lehetett elérni, nyolcadikán pedig a DALL-E 3 szöveg-képgenerátor API-ján volt túl magas a hibaarány.

Sam Altman, a vállalat akkori – és mostani – vezérigazgatója először a nagy felhasználói érdeklődés miatti forgalomra hivatkozott november kilencedikén. Az érdeklődés növekedését a korábban bejelentett új funkcióknak, a technológiai lehetőségek látványos bővülésének tulajdonította be. Később az OpenAI közölte, hogy az online forgalmi mintázat alapján DDoS-támadást alátámasztó rosszindulatú tevékenységre utalt.

 

Névtelen Szudán

A Névtelen Szudán (Anonymous Sudan) csoport vállalta a felelősséget a támadásért. Ők korábban a Microsoft, az X (az egykori Twitter), az Európai Befektetési Bank, számos izraeli polgári és katonai szervezet ellen indítottak támadást. A csoport állítólag Afrikából, az elnyomott muszlimok megsegítéséért tevékenykedik szerte a világban, de kiberbiztonsági szakértők szerint az orosz kormány zsoldjában állnak.

November nyolcadikán a ChatGPT riválisának számító Anthropic-fejlesztésű Claude 2 szolgáltatása is ki-kimaradt ismeretlen okokból.

IT EXPERTS-TECH LEADERS 2024 FELHŐ A JAVÁBÓL KONFERENCIA

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek

ICT Global News

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le az IT legfontosabb híreiről!