Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Erste: Tovább erősít a Gloster a felhőben

MEGOSZTÁS

Rövid elemzést tett közzé az Erste a Gloster Cloud és a Systemfarmer egyesüléséről, eszerint “a lépés egyértelműen pozitív. (...) a tranzakció értékteremtő, és növeli a részvényesi értéket.”

Egyesül a Gloster Cloud és a Systemfarmer, így a Microsoft legnagyobb hazai tulajdonú felhőszolgáltató partnercége jön létre, jelentették be a cégek február 16-án. Habár az együttműködés a sales területen már most elindul, a két cég jogilag 2025 január 1-től olvad össze. A tranzakció zárása 1-2 hónapon belül várható.

Az Erste az akvizícióval kapcsolatban rövid elemzést tett közzé,

egyértelműen pozitívnak ítélve a lépést.

Az értékelés szerint úgy gondolják, a Gloster többséget szerez az összeolvadó cégekben, és a korábbi gyakorlatnak megfelelően a következő 5-8 év során kivásárolja a közös céghez vezetőként csatlakozó korábbi tulajdonosokat. A Systemfarmer 2022-ben több mint 1 milliárd forintos árbevételt és 106,5 millió forint nettó profitot ért el. A saját tőkéje 191 millió forintra rúgott, miközben 205,5 millió forint készpénzzel fordult a 2023-as évre.

Az Erste szerint a tranzakció a Gloster csoport eredményét már idén is, de jövőre már láthatóbb mértékben, 100-150 millió forinttal fogja növelni. Ugyanakkor a Gloster részvényeseire jutó eredményben kezdetben ez még kis, később egyre növekvő mértékben jelenhet meg, összhangban a gyorsabb profitbővüléssel, illetve a kisebbségi részesedés fokozatos kivásárlásával.

Mindeközben a kibocsátott Gloster részvények száma a tranzakció kapcsán nem változik, és jelenleg készpénzkiáramlással sem jár. Így

a tranzakció egyértelműen értékteremtő, és növeli a részvényesi értéket, azaz pozitív a részvények értékére nézve.

(Kiemelt kép: Unsplash)

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek