Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Célállomás, a Föld

MEGOSZTÁS

A DestinE, a digitális Föld-iker kulcsfontosságú az éghajlatváltozás hatásainak előrejelzésében és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség kialakításában.

A Destination Earth (DestinE) célja – globális szinten – a Föld nagy pontosságú digitális modelljének kifejlesztése, hogy noymon lehessen követni és előrejelezhető legyen a természeti jelenségek és az emberi tevékenységek közötti különböző kölcsönhatások.

Az Európai Bizottság zöld és digitális stratégiájának részeként a DestinE hozzájárul a kettős átmenet – zöld és digitális – célkitűzéseinek megvalósításához.

A tervek szerint, a DestinE olyan szinten fogja felszabadítani a Föld rendszereinek digitális modellezésében rejlő lehetőségeit, amely valódi áttörést jelent a pontosság, a lokális sajátosságok, az információhoz való hozzáférés gyorsasága és az interaktivitás tekintetében.

 

Mire jó a digitális bolygó?

Kezdetben az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárási események hatásaira, azok társadalmi-gazdasági hatásaira, valamint a lehetséges alkalmazkodási és enyhítési stratégiákra összpontosít. Eddig példátlan megfigyelési és szimulációs képességei révén, amelyeket Európa HPC számítógépei és mesterséges intelligencia kapacitása tesz lehetővé, jobban fel tudunk majd készülni a nagyobb természeti katasztrófákra való reagálásra, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra és a társadalmi-gazdasági hatások előrejelzésére. Azáltal, hogy a DestinE Európa-szerte konszolidálja az értékes adatforrásokhoz való hozzáférést, az európai adatstratégia kulcsfontosságú elemét is jelenti.

Digitális Föld megvalósítása számos eszköz és adat integrálhatóságán múlik Kép forrása: ESA

 

A digitális bolygónk lakói megosztják a tudást

A DestinE felhasználói, beleértve a nem tudományos szakértőket is, hozzáférhetnek a Földrendszer és a társadalmi-gazdasági adatok hatalmas mennyiségeihez és interakcióba léphetnek velük.

  • Így képesek elvégezni a Föld rendszerének nagy pontosságú, interaktív és dinamikus szimulációit, mindezt gazdag megfigyelési adatkészlettel alátámasztva.
  • Lehetővé teszi például a társadalmi szempontból fontos tematikus területekre, például az éghajlatváltozás regionális hatásaira, a természeti veszélyekre, a tengeri ökoszisztémákra vagy a városi terekre való összpontosítást.
  • Az előrejelzési képességeit felhasználhatják például a bolygó biológiai sokféleség védelme, a víz-, megújuló energia- és élelmiszerforrások kezelése, valamint a katasztrófakockázatok mérséklésére.
  • Az uniós szakpolitika kialakításának és végrehajtásának támogatása: például a meglévő környezetvédelmi politika és jogalkotási intézkedések hatásának értékelése, valamint a jövőbeli, tényeken alapuló szakpolitikai döntéshozatal támogatása.
  • Az elosztott és nagy teljesítményű számítástechnikában (HPC) és az extrém méretű adatkezelésben rejlő lehetőségek kiaknázása: például egy olyan interaktív platformon keresztül, amely komplex digitális ikreknek és átfogó eszközkészleteknek ad otthont az analitikai alapú modellek fejlesztéséhez és működtetéséhez, amely teljes körű hozzáférést biztosít hatalmas mennyiségű, változatos adathoz.
  • Európa ipari és technológiai képességei megerősödnek például a Föld teljes rendszerének szimulációja és megfigyelése, valamint a mesterséges intelligencia (AI) adatelemzésre és előrejelző modellezésre való felhasználása révén.

 

Cél, a Föld rendszerszintű digitális megalkotása

A DestinE lehetővé teszi a felhasználók számára a tematikus információk, szolgáltatások, modellek, forgatókönyvek, szimulációk, előrejelzések és vizualizációk elérését. Az alapul szolgáló modelleket és adatokat folyamatosan értékelik, hogy megbízható és megvalósítható forgatókönyv-előrejelzéseket nyújtsanak. A DestinE kezdetben a hatóságokat fogja szolgálni, majd fokozatosan nyit a tudományos és ipari felhasználók szélesebb köre és a nagyközönség felé, hogy ösztönözze az innovációt, és új alkalmazásokat és szolgáltatásokat fejlesszen ki. A digitális Antarktisz már létrejött, valamint más digitális ikerpárok is, amelyek integrálhatók a Föld digitális ikerpárjának megvalósítási projektjébe.

 

A DestinE rendszer fő összetevői

Az alapszolgáltatási platform felhasználóbarát belépési pontot biztosít a DestinE felhasználói számára. A platform bizonyítékokon alapuló döntéshozatali eszközöket, alkalmazásokat és szolgáltatásokat biztosít, amelyek egy nyílt, rugalmas és biztonságos felhőalapú számítástechnikai rendszeren alapulnak. Ez koordinálja az adat-, felhő- és HPC-infrastruktúrákat, és hozzáférést biztosít egyre több kapcsolódó digitális ikerpárhoz.

A platform elérhetővé teszi a releváns mesterséges intelligencia-eszközöket, a szélsőséges méretű adatok elemzését, valamint a földi rendszerek megfigyelési, szimulációs és előrejelzési képességeit. Ugyanakkor a DestinE felhasználói számára külön erőforrásokat biztosít, lehetővé téve számukra a platform testreszabását, saját adataik integrálását és saját alkalmazásaik fejlesztését. A platform beszerzése és a DestinE kapcsolódó szolgáltatási tevékenysége az Európai Űrügynökség (ESA) feladata lesz.

Az adattó a Copernicus már meglévő európai adatállományainak, a három Destination Earth végrehajtó szervezet (ESA, EUMETSAT és ECMWF) adatállományainak és más forrásoknak, például a tárgyak internetének (IoT) és a társadalmi-gazdasági adatoknak a konszolidációja. Integrálja továbbá a digitális ikrekből származó új adatokat is, létrehozva egy koherens és önálló DestinE adattérséget. Hozzáférést biztosít a digitális ikrek és az alapszolgáltatási platform működéséhez szükséges adatokhoz. A DestinE felhasználói közösséggel megosztott felhasználói adatoknak ad otthont, miközben támogatja az adatközeli feldolgozást a teljesítmény és a szolgáltatás skálázhatóságának maximalizálása érdekében. Az adatbánya üzemeltetését az Európai Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Szervezete (EUMETSAT) végzi.

A digitális ikrek – a rendkívül összetett földi rendszerek digitális másolatai – a valós idejű megfigyelések és a nagy felbontású előrejelző modellezés zökkenőmentes fúzióján alapulnak a tematikus területeken, kezdve a szélsőséges eseményekkel és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással. A hosszú távú cél további – például az óceánokra vagy a biológiai sokféleségre vonatkozó – digitális ikrek integrálása a Föld átfogó digitális ikertestvérének létrehozása érdekében.

A DestinE digitális ikrei a felhasználók számára személyre szabott hozzáférést biztosítanak majd a magas színvonalú ismeretekhez a felhasználó-specifikus, döntéstámogató forgatókönyvek kidolgozásához. A digitális ikreket a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) fogja fejleszteni.

 

Megvalósítás

Az operatív alapplatform, az adathalmaz és az első digitális ikrek a Bizottság Digitális Európa programjának részeként kerülnek üzembe helyezésre. A Horizon Europe kutatási és innovációs lehetőségeket biztosít, amelyek támogatják a DestinE további fejlesztését. Szinergiák állnak fenn más vonatkozó uniós programokkal, például az EuroHPC közös vállalkozással és az űrprogrammal, valamint a kapcsolódó nemzeti kezdeményezésekkel. Az Európai Bizottság a DestinE kezdeményezést a tagállamokkal, a társult országokkal, a tudományos közösségekkel és a technológiai szakértőkkel szoros együttműködésben koordinálja.

A kezdeményezést a következő 7-10 évben három megbízott szervezet – az Európai Űrügynökség (ESA), a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) és az Európai Meteorológiai Műholdak Hasznosítási Szervezete (EUMETSAT) – közösen hajtja végre. Az Európai Bizottság és a három végrehajtó szervezet 2021. december 15-én hozzájárulási megállapodásokat írt alá a végrehajtás első, 2024 közepéig tartó szakaszának megkezdéséről.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek