Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

A blokklánc-számítások a korai Földet szimulálják

MEGOSZTÁS

Tudományos kutatóintézetek és egy mesterségesintelligencia-startup különleges megoldást használtak az élet keletkezését beindító kémiai reakciók tanulmányozásához: szimulációjukhoz egy blokklánc-technológiát választottak. Azért esett a technológatípusra a választás, mert garantálja a szükséges számítási erőforrásokat.

(Kiemelt kép: NASA on Unsplash)

A számítógépes gyógyszerkutatással foglalkozó Allchemy MI-startup, a Koreai Alaptudományok Intézete és a Lengyel Tudományos Akadémia a földi élet kialakulását potenciálisan előidéző vegyi reakciókat szimulált. Sok hasonló célú szimulációt lefuttattak már a világ változatos műhelyeiben , ez a kísérlet azonban teljesen más volt, mint a többi.

A bonyolult kémiai modellezéshez ugyanis a Golem blokklánc-protokoll számítási erőforrásait használták. Kriptovalutákkal gyakran próbálnak megoldani komplex matematikai problémákat, most ősmolekulák, mint az ammónia és a víz kezdeti modelljeivel kezdték, majd egy sor lehetséges vegyi reakciót szimuláltak.

Irdatlan számítási kapacitások kellenek ezekhez a szimulációkhoz

A rendszer szintetikus reakciók több generációját termelte ki. Potenciális ciklusokat alakítottak ki belőlük, amelyek ismétlődésével kimutattak az élet keletkezésében elvileg szerepet játszó kölcsönhatásokat. A kutatók elmondták: így jobb betekintést nyertek korai metabolikus rendszerek működésébe, hogy milyenek lehettek, hogyan válhattak a mai metabolikus ciklusokká. Egyes ismert ciklusok utánzását is észrevették, persze kicsit különböző molekulákkal és reakciókkal.

A kihívást az efféle reakciók digitális modellezéséhez szükséges, óriási mennyiségű számítási erőforrás beszerzése jelentette. Egy korábbi projektnél hasonló megközelítéssel próbálkoztak, a korlátolt erőforrások azonban akadályozták a sikeres kivitelezést. Ezért keresték meg a számítógépeit komplex számításokra használó céget, amely kriptovalutáért cserébe kölcsönözte a Golem blokkláncot.

Milyen hálózat alkotta a korai életet?

A kriptovaluta-alapú megközelítés alkalmazása elsősorban pénzügyileg kifizetődő. A modell Golemen keresztüli összerendezése két hónapig tartott, és mintegy négyszáz számítógépet érintett. Összehasonlításként:

ilyen számításokat végző hardver és a megfelelő chipek beszerzése, telepítése legalább fél évig eltart.

A kémia, különösen a prebiológiai kémia és a blokklánc plusz elosztott számítástechnika összekombinálása egyébként is meghökkentő, szokatlan. Ugyanakkor megvan vele a kellő kapacitás, és a kutatóknak a kódon sem kellett változtatniuk.

Eredményként pedig kijött a Korai Élet Hálózata. A rendszer monumentális:

a projektben 4,9 milliárd elképzelhető prebiológiai reakciót számoltak ki több mint 3,7 milliárd szimulált molekula segítségével.

Végül többszáz önreplikáló folyamatot azonosítottak, később fogják behatóan tanulmányozni őket. Azt is elárulták, hogy extenzív számításokat igénylő módszert dolgoztak ki tudományos kutatások kivitelezéséhez.

Blokklánc-szakértők egyetértenek. Hangsúlyozzák: technológiájuk több szempontból előnyös ilyen típusú kutatásokhoz, ráadásul kicsi az erőforrások cenzúrázásának az esélye. Az adatvédelem viszont komoly kihívás, mert mindenki látja a feldolgozott adatokat.

(Képek: Flickr, DeviantArt, PICRYL)

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek