Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Mesterséges intelligencia szabályozza az épületek hűtőrendszerét

MEGOSZTÁS

Épületek hűtőrendszerét irányító, energiatakarékos működésüket garantáló mesterséges intelligenciát fejlesztett a Google által néhány éve felvásárolt angol (londoni) DeepMind.

A társaság a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásfejlesztési tevékenységek egyik élharcosa, ők fejlesztették többek között a 2010-es évtized közepén a go világranglista-vezetőt legyőző AlphaGo-t, aminek köszönhetően világhírűvé váltak. Sokak szerint, ha valahol, akkor a DeepMind műhelyeiben juthatunk közel az emberi szintű általános mesterséges intelligenciához.

A mesterséges intelligencia mai alkalmazásainak zöme persze kevésbé látványos és kisebb hírértékű, mint AlphaGo, viszont sokuk anyagiakban is kifejezhető konkrét haszonnal kecsegtet. A fejlesztőcégek jelentős része a klímakatasztrófa elodázása elleni küzdelemben szintén játszik valamilyen szerepet.

Okostelefon-elemtől a Google adatközpontjáig

Évek óta foglalkoznak energiatakarékos, fenntartható technológiákkal, mesterséges intelligenciáikat a környezetvédelemben is igyekeznek hasznosítani. 2016-ban például az energiafogyasztás csökkentésére és ezzel párhuzamosan, a megújuló energiák hatványozottabb felhasználására találtak ki gépi megoldásokat.

Abból indultak ki, hogy elemeink tartják appjainkat mindig „naprakész” állapotban, csakhogy közben sok energiát elpazarolnak. Ehelyett az MI inkább mondja meg: melyik alkalmazást fogjuk hamarosan használni, és melyiket csak napok múlva. Ezt tudva, az elemfogyasztás is racionalizálható.

A DeepMind mélytanulás-technikáját okostelefonok mellett a Google adatközpontjaira is alkalmazták, és kiderült: a hűtéshez szükséges energiák akár negyven százaléka megspórolható vele.

Hűt az MI

A londoni cég és a Trane Technologies vezérlőrendszer-gyártó együttműködésének eredménye az épületek hűtését irányító/szabályozó mesterséges intelligencia. Az MI a mindenkori időjárást figyelembe véve, minimális energiahasználat mellett igyekszik elérni, hogy a lakók mindig kényelmesen érezzék magukat.

A megoldást egyetemi kampuszépületekben – köztük lakásokban, éttermekben, boltokban – tesztelték, ottani adatokon gyakoroltatták. Ezek az adatok az épületek szabvány hűtőrendszerének működésére vonatkoznak, maximum egyévesek voltak.

Az MI többek között olyan tényezőkkel dolgozott, mint az időjárás-mintázatok és a hűtési igények változása. Minden egyes döntéséhez a lehetséges kimenetekre vonatkozó pontszámokat generált, amelyek a folyamatosan figyelt tényezőkön alapultak. A kutatók elégedettek, mert a három hónapos periódusban az MI kilenc-tizenhárom százalék közötti energiatakarékoskodásra késztette a hűtőrendszert.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek