Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Az évtized végére egymillió 5G-s magánhálózat lehet

MEGOSZTÁS

Jelentős társadalmi és gazdasági értéket teremt az 5.5G korszaka: a továbbfejlesztett hálózatok által kínált élményeket több mint egymilliárd végfelhasználó élvezheti majd, 2030-ra pedig egymilliónál is több 5G-alapú magánhálózat támogatja az ipar működését – hangzott el a Huawei Technologies Távközlési Üzletágának elnöke vitaindító beszédében a barcelonai Mobil Világkongresszuson.

(kiemelt fotó: EnvatoElements)

Az 5.5G-korszak interaktívabb szolgáltatásokat, köztük a 3D-s alkalmazások – például bevásárlóközpontok – sokaságát hozza el, általános trenddé válnak a vállalati felhő szolgáltatások, valamint elterjednek a saját áramforrás nélkül is adattovábbítására képes passzív IoT-eszközök. A hálózatok érzékelési képességeinek kiaknázása jelentős előrelépést hoz a városi infrastruktúrák biztonságosabb, hatékonyabb működtetésében is.

„Újra kell gondolni az 5G üzleti felhasználását, és meg kell erősíteni a lefedettséget az iparági szereplők összefogásával, mert ez a kulcs az 5.5G korszak felé való előrelépésnek” – hangsúlyozta Li Peng, a Huawei Technologies Távközlési Üzletágának elnöke a barcelonai Mobil Világkongresszuson tartott vitaindító beszédében. A vezető szerint az 5G-hálózatokban rejlő lehetőségek kiaknázása elengedhetetlen az infokommunikációs iparág fejlődéséhez.

 

Tízszeres képességek, százszoros lehetőségek

Az 5.5G még gyorsabb, automatizáltabb és intelligensebb korszakba vezet, az 5G-nél tízszer több hálózati képességet nyújt, ami százszor több lehetőséget rejt magában. Az 5.5G-korszak öt fő jellemzője a 10 gigabites sebesség elérése, a még sokoldalúbban felhasználható IoT-megoldások elterjedése, a vezeték nélküli hálózatok érzékelőként való használata, az automatizáltabban, alacsonyabb energiafelhasználással működő, és jobb minőséget adó hálózatok megjelenése, valamint összességében a fenntarthatóbb hálózati infrastruktúra lesz.

A nagyobb sebességnek köszönhetően a mobilos és otthoni felhasználók magasabb minőségű, interaktívabb élményekhez jutnak: széles körben elérhetővé válnak a 3D-alkalmazások, mint például a 3D online bevásárlóközpontok, a 24K felbontású VR-játékok, a szemüveg nélküli 3D-s videók pedig általánossá válnak. Az 5.5G-korszakban ezen innovatív szolgáltatások online felhasználóinak száma várhatóan meghaladja az egymilliárdot, ami százszoros növekedést jelent.

A vállalat előrejelzései szerint a kiépített 5G-magánhálózatok száma a jelenlegi tízezerről egymillióra nő 2030-ra. Az üvegszálas kapcsolatok az otthonoktól és a vállalkozásoktól a gyártósorokig, sőt a gyártóberendezésekig fognak terjedni, és tízszeres javulás lesz a késleltetés, a helymeghatározás pontossága és a megbízhatóság terén. Ezenfelül új korszakba lépnek a felhőalkalmazások, és trenddé válnak a felhőalapú és többfelhős vállalati alkalmazások is.

 

Forrás: Huawei

 

Passzív IoT

A passzív IoT-technológiának köszönhetően az összekapcsolt eszközök száma 10 milliárdról 100 milliárdra nő. A passzív IoT címkék előnyei – amelyek folyamatos áramforrás nélkül képesek kisebb mennyiségű adatot továbbítani, így alkalmasak arra, hogy akár helymeghatározásra és hőmérséklet-érzékelőkön is használhatók legyenek –, széles körben kiaknázhatók lesznek az 5G hálózatok fejlődésével, és többek között a raktári cikkek automatizált leltározásában, a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben hozhatnak áttörést. Jelenleg évente több mint 30 milliárd passzív IoT-címke van használatban, és az iparágak digitalizációjával az évente használt passzív IoT-címkék száma várhatóan eléri a 100 milliárdot.

Olyan új technológiák is megjelennek majd, mint a vezeték nélküli érzékelés (wireless sensing), amikor a teljes kommunikációs hálózat érzékelőként is szolgál. Ez a megoldás széles körben használható például közúti közlekedési szolgáltatások területén és környezeti elemek érzékelésére. Például esős vagy ködös időben az 5.5G-hálózatok képesek lesznek automatikusan felismerni az úton lévő akadályokat vagy egyéb problémákat, és az autókban lévő térképeken keresztül egy kilométerrel korábban értesíteni tudják a sofőröket. Így a közlekedés biztonságosabbá, a városi infrastruktúra pedig hatékonyabbá válik.

 

Hatékonyabb energiafelhasználás

A mélyebb lefedettség érdekében az 5G bázisállomások berendezései terén is innovációra lenne szükség. A Huawei-nek több hálózati megoldása, eszköze járul hozzá ahhoz, hogy az 5G hálózatok elterjedtsége szélesebb körű és magasabb minőségű legyen. Tavaly jelent meg a vállalat 5G-bázisállomások hálózati teljesítményét és energiahatékonyságát nagymértékben javító innovatív terméke, a MetaAAU, amely az iparágon belül a legegyszerűbben telepíthető, és körülbelül 30 százalékkal nagyobb kapacitást és lefedettséget kínál. A MetaAAU az idei Mobil Világkongresszuson elnyerte az egyik legrangosabb elismerést, a GLOMO Awards-ot is, amellyel azokat az élvonalbeli mobilkommunikációs innovációkat ismerik el, amelyek valódi hatást gyakorolnak a társadalomra.

Szintén a GLOMO Awards díjazott hálózati megoldásai közé került a vállalat FDD Beamforming sorozata, amelynek termékei egyszerűsített, ultra szélessávú, és pontosabb, zöldebb sugárformázást tesznek lehetővé. Elismerést kapott a Huawei RuralLink megoldása is, amely innovatív, egyedi technológiákat használ a vidéki kommunikáció kihívásainak kezelésére, és kiterjedt lefedettséget biztosít rendkívül alacsony költséggel és energiafogyasztással.

Mindemellett figyelemre méltó a vállalat év végén debütáló, a hálózati képességek javítását szolgáló megoldása, a Meta BladeAAU, amelynek segítségével minden 3Ghz alatti sáv egyetlen póluson telepíthető, így ideális az egyantennás helyzetekben történő felhasználáskor.

PODCAST

ICT Global News

VIDEOGALÉRIA
FOTÓGALÉRIA

Legnépszerűbb cikkek